
Μαζί με τον παππού μου ήταν κι άλλα παιδιά τότε από Hostia, Koutoumoula, Dombrena, Spahides, και άλλα χωριά και πόλεις. Καραβιές έφτανα τότε οι νέοι από την Ελλάδα.
Ο παππούς έμεινε στην Αμερική μέχρι το 1912. Τότε αποφάσισε να γυρίσει για να πάρει μέρος στην δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδας των Βαλκανικών Πολέμων και να παντρευτεί , μετά την απόλυσή του από το στρατό, την γιαγιά μου. Στην Αμερική, περιπλανήθηκε και δούλεψε σε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές χωρίς τελικά να κάνει κάνα κομπόδεμα της προκοπής. Δεν έλεγε πολλές ιστορίες ίσως γιατί δεν ήταν όλες ωραίες και ρομαντικές. Πέθανε και πήρε την σκληρότητα εκείνων των ημερών μαζί του.
Από την αμερικάνικη περίοδο της ζωής του ο παππούς μας άφησε κάτι παλιές φωτογραφίες, το χρυσό του ρολόι τσέπης και μια λάμπα πετρελαίου, σαν και αυτές που έχουν στα σαλούν, στα καουμπόικα έργα.
Κοιτάζοντας τώρα τις καφετί φωτογραφίες εκείνων των ημερών του ταξιδιού, τα άγρια πρόσωπα με τα ζυγωματικά να διαγράφονται, τα αχτένιστα μαλλιά και στα μάτια να κυριαρχεί το πείσμα για επιβίωση, είναι οι ίδιες εικόνες που βλέπω και στην αγορά μας κάθε μέρα, πρωί και βράδυ στα πρόσωπα των Αλβανών μας.
Πολλοί από αυτούς είναι πάνω από δέκα χρόνια που βρίσκονται ανάμεσά μας. Διέσχισαν τα βουνά παράνομα πολλές φορές αφού είχαν πληρώσει και παρακαλέσει πολλούς, κινδύνεψαν να παγώσουν και να ταΐσουν λύκους με τις σάρκες τους και ίσως ακόμα και σήμερα να μην έχουν νομιμοποιήσει την παρουσία τους. Μερικοί πάνε κι έρχονται σαν τα χελιδόνια ενώ άλλοι εγκαταστάθηκαν εδώ, έμαθαν τέχνες και επαγγέλματα που οι δικοί μας τα σνομπάρουν κι εξελίχθηκαν σε επαγγελματίες. Όλοι τους όμως σκέφτονται και ονειρεύονται την πατρίδα τους, το χωριό τους στην Αλβανία κι εκεί κατευθύνονται οι αποταμιεύσεις τους, εκεί τους περιμένει η γυναίκα και τα παιδιά τους.
Τα ίδια έκανε κι ο παππούς μου, τα ίδια έκαναν τόσοι και τόσοι μετανάστες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και των άλλων χωρών του κόσμου. Όλοι αυτοί ήταν άνθρωποι και υπάκουαν στην εντολή: επιβίωση. Ποιος μπορεί να πάει κόντρα;
Στην μακραίωνη ιστορία του κόσμου, είναι γνωστό ότι οι λαοί πάντα μετακόμιζαν εκεί όπου υπήρχε πρόσφορο μέρος για να εγκατασταθούν, για να ζήσουν καλύτερα. Τέτοιες μετακινήσεις περιγράφουν οι θρύλοι και οι μυθολογίες των λαών.
Στην δική μας μυθολογία, μετανάστης ο αρχαίος Κάδμος, από την Φοινίκη, περιπλανήθηκε αναζητώντας την αδελφή του Ευρώπη. Αφού έφτασε κι έκτισε την Θήβα, παντρεύτηκε την Αρμονία, έκανε παιδιά και στα γεράματά του, πήρε την γυναίκα του κι έφυγε και πήγε . . . στην Ιλλυρία, την σημερινή Αλβανία. Τον έδιωξαν οι νύφες του; Ποιος ξέρει.
Εκεί , στην Αλβανία λοιπόν, ο Κάδμος έκανε ακόμα ένα γιό, τον Ιλλυριό κι από αυτόν ονομάστηκε η περιοχή Ιλλυρία. Οι απόγονοι τους, ως Αρβανίτες, οι προ- προ- προ- προ- παππούδες μας, ήρθαν στα χωριά μας γύρω στο 1300 μ. Χ., ως μισθοφόροι των Φράγκων, εγκατασταθήκαν γύρω από τη τότε καστροπολιτεία της Θήβας – οι Φράγκοι τους φοβόντουσαν, δεν τους εμπιστεύονταν καθόλου και για αυτό δεν τους έβαλαν μέσα στις πόλεις τους - και κυριάρχησαν στον τόπο. Ήταν σαν να έψαχναν τα παππουδικά τους κτήματα, από τα χρόνια του Κάδμου και τα βρήκαν. Σύμπτωση απλώς ή και παιχνίδι της ιστορίας;
Γρήγορα αφομοιώθηκαν πλήρως από τον χώρο και την Ιστορία του. Κλειστή κοινωνία με βασικό κώδικα τιμής την μπέσα, κράτησαν την γλώσσα και την πίστη στην οικογένεια, στο σόι ως βασική αρχή κι έτσι έφτασαν ως τις ημέρες μας. Την παράδοση και την ιστορία που βρήκαν εδώ την έκαναν δική τους. Οι απόγονοι τους πολέμησαν για τον Νεοελληνικό Κράτος και δεν τόλμησε κανείς να θίξει κανείς την ελληνικότητά τους.
Τα δικά μας αρβανίτικα που οι νέοι μας δεν τα μιλάνε πια είναι για τους Αλβανούς τα δικά τους μεσαιωνικά αλβανικά.
Τώρα που το σκέφτομαι, είναι εντυπωσιακό το πώς άλλαξε η κοινωνία στα χωριά μας από αυτή την άποψη, του παραδοσιακού τρόπου οργάνωσης και επικοινωνίας, τα τελευταία πενήντα χρόνια!
Αναλογιζόμαστε άραγε ότι οι Σκιπτάρηδες του Δήμου μας ότι έχουν περισσότερα κοινά μαζί μας από ότι είχαν οι παππούδες μας με την Αμερική; Στον τρόπο που μιλάνε, βαριά και αργά, βλέπω τους παλιούς γερόντους μας που είχαν τα Αρβανίτικα ως γλώσσα κρυφής επικοινωνίας και προστασίας από τους τρίτους. Στην καχύποπτη επικοινωνία τους και τα σχόλια βλέπω τους πατεράδες μας όταν σχολίαζαν τους ξένους στα χρόνια τους.
Τα ονόματά τους τις περισσότερες φορές είναι φτιαχτά από τους γονείς τους σύμφωνα με τις προσωπικές στιγμές του ζεύγους ή τις αξίες του: Εριόν (από το: αέρας Ιονίου!), Μαρεγκλέν (από τις πρώτες συλλαβές των ονομάτων Μαρξ, Έγκελς, Λένιν). Εμείς εδώ τους βαφτίσαμε (ή και οι ίδιοι απο καχυποψία συστήθηκαν έτσι) με άλλα ονόματα, ελληνικά (Αχιλλέας, Γιάννης, Βασίλης, κ.α.) κι έτσι τους ξέρουμε.
Δεν είμαστε ίδιοι με αυτούς γιατί μεγαλώσαμε διαφορετικά, με άλλες αξίες και πιστεύω. Τα παιδιά τους κρατάνε ανοικτά τα σχολεία μας και όταν ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους μας ενοχλεί που αυτοί, οι παρίες, γίνονται καλύτεροι από εμάς. Τότε μας πιάνουν οι ανασφάλειες. Ξεχνάμε -αν μάθαμε ποτέ!- τις κουβέντες του Ισοκράτη για την παιδεία των Ελλήνων και τις διακηρύξεις περί αξιοκρατίας. Αντί να μας γεμίζει εθνική υπερηφάνεια το ότι αυτοί, οι ξένοι, εκπαιδεύονται ως Έλληνες, ακυρώνουμε την δύναμη μας αφήνοντας την ηχώ του βλακώδους "δεν θα γίνεις Έλληνας πότε Αλβανέ, Αλβανέ." να ακούγεται μέσα μας.
Πολλές φορές βλέπουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν στην συμπεριφορά τους. Είναι φυσικό: είναι ξένοι, είναι μαθημένοι αλλιώς -και με τους πρόσφυγες του '22 τα ίδια κάναμε. Είναι μάλιστα εκπληκτικό που όταν τους βλέπουμε να αποκτούν τις στραβές μας συνήθειες, μας ενοχλεί πιο πολύ σαν να μην είχαν δικαίωμα να μας μοιάσουν ούτε στα στραβά μας.
Ακούστηκαν κάποιες φωνές για να απομονώσουμε τα παιδιά τους στο σχολείο ή και να τους διώξουμε αλλά έπεσαν στο κενό γιατί οι Αλβανοί είναι πια ανάγκη στην καθημερινή δραστηριότητα όλων μας , τους συνηθίσαμε και καταπώς λένε και οι Κατσιμιχαίοι σε ένα τραγούδι τους « . . . θα μείνουν μαζί μας».
11 σχόλια:
Ο έλληνας ξεχνάει πολύ εύκολα..Θυμάται μόνο "Παρθενώνα" και άλλα λοιπά "απολιθώματα" της ιστορίας μας,κρύβοντας κάτω απ'το χαλί την σύγχρονη ιστορία του...
Καλόόόό......για μένα,
όμως, θάθελα την γνώμη κάποιων νέων Αλβανών μας που ξέρω οτι μπαίνουν στο διαδίκτυο και παρακολουθούν την ιστοσελίδα μας, η γνώμη τους θα είχε πιο μεγάλη σημασία.
ARVANITES TIS ITALIAS
http://www.facebook.com/group.php?gid=63841902505&ref=mf
Simantika skolia eko kani edho se afto to group ton arvaniton
http://www.facebook.com/pages/posoi-arvanites-mporoume-n-mazeutoume/235184744194#/pages/posoi-arvanites-mporoume-n-mazeutoume/235184744194?ref=mf
Xereto olous sto Dhimokastro kai tous kalo na paroun meros sto
face book ton arvaniton
Οι βΑρβανιτες ηταν παντα Ελληνες
Μια καιρια αναφορα για τους Αρβανιτοφωνους που ειχανε εισάλθει στο Μωριά……
¨Ο Γενικός Προνοητής του Μοριά, Jacomo Barbarrigo, έγραψε τον 1479
αναφερομενος στους κατοικους του Μωρια ντοπιους και νεοφερμενους…
«Οι Αλβανοί και οι Γραικοί δεν είναι παρά ένας μόνος λαός που μισεί κάθε ξένο»
Οταν λεει Αλβανοι αναφέρεται στους αμιγώς αρβανιτόφωνους και τους διγλώσσους νεοφερμενους
και οταν λεει Γραικοι ,στους ντόπιους αμιγως ελληνοφωνους-γραικοφωνους του Μωριά .
Οταν λεει »δεν ειναι παρα ενας λαος»
εννοει ασφαλως
την πολιτισμική ομοιότητα
των δυο αυτών ομάδων
επιλύδων αρβανιτοφωνων και διγλώσσων
και ντόπιων ελληνοφώνων ακριβως γιατι οι πρωτοι ειχανε ερθει απο τα παραλια της
παλαι ποτε ημιελληνικης περιοχης ¨¨ Νεας Ηπειρου¨¨.ή Ελληνικης Ιλλυρίας.
Δεν μπορεί οι »Αλβανοί» αυτοί
να ήταν μόνο αρβανιτόφωνοι
η να μην ξερανε ¨¨γρι ελληνικᨨ
η να φοράγανε διαφορετικά ρούχα απο τους ντόπιους
και να χανε τοσο διαφορετικες παραδοσεις ηθη και εθιμα
δηλαδη να ειχανε τοσο διαφορετικο πολιτισμικο υποβαθρο απο τους ντοπιους,
και παρόλα αυτά να τους περιέγαφε ο Βενετός
ως »’έναν λαό».
Δεν γινεται.
Αρα είχανε πολλές πολιτισμικες ομοιότητες
και το κυριοτερο
ειχανε κοινη συνείδηση [ »’ένας λαός»’ οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ]
και μαλιστα ¨¨μισουν καθε ξεν﨨¨
δηλαδη δεν βλεπανε ο ενας τον αλλο σαν ¨¨ξεν﨨 πραγμα που λεει παρα πολλα
για τη συνειδηση και τη καταγωγη των περισσοτερων Αρβανιων.
Υ.Γ
Η καθοδος αυτη των Σκιπεταρων στα 1770 συγκρινομενη με αυτη των Αρβανιτών του 14ου αιωνα δειχνει την τεραστια διαφορα
του Ελληνα Αρβανιτη
απο τον ΤουρκοΑλβανο .
Αρβανίτες Μπούιοι στη Βενετία μετά τη φυγή του από το Μωριά
»Η Βενετία εχει πολλά μνημεία .
Φυσικά, για τους Έλληνες, τα μνημεία που σχετίζονται με την ίδρυση και δραστηριότητα της Ελληνικής κοινότητας (Scuola e Nazione Greca η απλούστερα Scuola dei Greci) έχουν πολύ μεγάλη αξία . Τέτοια μνημεία είναι φυσικά ο Αγιος Γεώργιος των Ελλήνων, αλλά και τα κτήρια που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία της κοινότητας εκείνης το 1494.
Οι Μπούιοι/Αρβανίτες ήταν απ’ τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας εκείνης κι ο πολυπληθέστερος πληθυσμός της, στην αρχή τουλάχιστον.
Θα βρείς τα ονόματα των Μπούιων/Αρβανιτών ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη αυτής της κοινότητας τον Νοέμβριο του 1494, όπως θα τους βρείς, λίγο αργότερα, να υπογράφουν και την αίτηση για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.
Η Ελληνική κοινότητα δεν ήταν όμως η μόνη “εθνική” κοινότητα στην Βενετία. Υπήρχαν κι άλλες “εθνικές’ κοινότητες σ’ εκείνη την πόλη. Σε μικρή λοιπόν απόσταση απ’ τα κτήρια που στέγαζαν την Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας βρίσκεται ένα άλλο κτήριο-μνημείο. Είναι το κτήριο που είναι γνωστό με την ονομασία “Scuola di Santa Maria degli Albanesi”. Το κτήριο αυτό στέγαζε τα χρόνια εκείνα την Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας, την “εθνική” κοινότητα των Αλβανών της Βενετίας οι οποιοι προερχονταν από τους πολεμιστες του Καστριωτη που κατεφυγαν εκει απο τη βορεια Αλβανια.
Η Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας ήταν αρχαιότερη απ’ την αντίστοιχη Ελληνική, ιδρύθηκε το 1447.
Την εποχή κατά την οποία οι πρώτοι Μπούιοι/Αρβανίτες αποβιβάσθηκαν στην Βενετία, στα τέλη του 15ου αιώνα, η Αλβανική Κοινότητα λειτουργούσε ήδη.
Σε εκείνο τον μακρινό τόπο οι Μπούιοι/Αρβανίτες, χωρίς κανέναν καταναγκασμό,
επέλεξαν,
να “συνταχθούν” και μάλιστα να συνιδρύσουν
με τους υπόλοιπους Ελληνες
ηδη από τον 15ο αιωνα ,
την ελληνικη κοινότητα
και όχι να ενταχθούν στην ήδη υπάρχουσα αλβανική.
https://www.youtube.com/watch?v=_jud5CNyYqE
Αρβανίτες Ιαλιας και ελληνική εθνική συνείδηση
»»Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο Μανώλης Μπλέσσης στα κείμενα του αποκαλεί τον εαυτό του και τους ομοίους του Αρβανίτες κι Ελληνες (nostri Greci). Κι αυτό χρειάζεται μια εξήγηση.
Ο Μανώλης Μπλέσσης βέβαια, έγραψε επίσης πως θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα και γι’ αυτό οι Σκυπετάροι ιστορικοί δεν θα ασχοληθούν μάλλον ποτέ μαζί του. Ο Νικόλαος Μάζης όμως τι ήταν;
Αυτό μας φέρνει στον Καίσαρα Μάζη, τον πατέρα του Νικόλαου. Ο Καίσαρας Μάζης, όταν εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα, ίδρυσε στην Σικελία, μαζί με τους συντρόφους του, ένα χωριό. Θα μπορούσε να το είχε ονομάσει Μάζι (=του Μάζη) όπως έκαναν πολλοί Αρβανίτες αρχηγοί την εποχή εκείνη. Όμως προτίμησε να το ονομάσει Casale dei Greci (=χωριό των Ελλήνων). Απ’ τους κατοίκους αυτού κι άλλων παρόμοιων χωριών στρατολόγησε ο Νικόλαος Μάζης τους εφιππους στρατιώτες του Μακεδονικού Τάγματος.
Η αναφορά των Αλβανών εθνικιστών στις «περιπέτειες» του λεγόμενου «Βασιλικού Μακεδονικού Τάγματος» έχει σοβαρές αδυναμίες γι’ αυτούς και γι’ αυτό σπάνια κάποιος απ’ αυτούς αναφέρεται σ’ αυτό. Κι αυτό γιατί στα τέλη του 18ου αιώνα, ένας ανώνυμος συγγραφέας, ο οποίος μάλλον είχε πολεμήσει στις παρατάξεις αυτού του τάγματος, έγραψε και δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο “Dissertazione istorico-cronologica del Regimento Real Macedone, nel quale si tratta della sua origine, formazione e progressi e delle sue vicissitudini che gli sono accadute fino all’anno 1767” (=Πραγματεία ιστορική και χρονολογική του Βασιλικού Μακεδονικού Τάγματος, στην οποία περιέχονται η προέλευση, ο σχηματισμός, η πρόοδος και η παρακμή του, όπως έχουν συμβεί μέχρι το έτος 1767), το οποίο, όπως φαίνεται κι από τον τίτλο αναφέρεται στην ιστορία εκείνου του «Μακεδονικού Τάγματος», μέχρι το 1767.
»’Ποιό είναι όμως το ενδιαφέρον στο βιβλίο αυτό; Το πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι στο βιβλίο αυτό, που αναφέρεται όπως είπαμε στην ιστορία του Μακεδονικού Τάγματος, είναι το πρώτο κεφάλαιο. Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται κι εγκωμιάζει τα διαχρονικά επιτεύγματα του Ελληνικού έθνους στα Ιταλικά εδάφη, θεωρώντας πως τα «κατορθώματα» του Μακεδονικού Τάγματος είναι η συνέχεια των κατορθωμάτων των Ελλήνων που προηγήθηκαν σ’ εκείνα τα Ιταλικά εδάφη. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας εκείνου του βιβλίου θεωρεί πως αυτοί που συμμετείχαν σ’ εκείνο το Μακεδονικό Τάγμα ήταν Ελληνες κι επιπλέον τους κατονομάζει ως τέτοιους.
Η ύπαρξη εγκωμιαστικών αναφορών στους Έλληνες σ’ ένα τέτοιο βιβλίο δεν θα μπορούσε βέβαια να γίνει ποτέ αποδεκτή απ’ τους Αλβανούς εθνικιστές, οι οποίοι συνηθίζουν να θεωρούν ως σημείο αναφοράς τους Αρμπερέσηδες της νότιας Ιταλίας.»’
΄Το χωριό «Greci» (μτφ «Έλληνες») στη νότια Ιταλία κατοικείται από αρβανιτοφωνους που πέρασαν στην απέναντι ακτή πριν από 600 χρόνια από την Ελλάδα…..
Αρβανιτες του χωριού»» Πιανα ντι Γκρέτσι »,
μετονομασθεν από το καθεστώς Μουσολίνι σε Πιανα ντι Αλμπανέζι
»»Από το κλασσικό βιβλίο του Μπίρη “Αρβανίτες, Οι Δωριείς του νεώτερου ελληνισμού” ( σελ. 328 ) για αρβανιτόφωνους της Σικελίας που είχανε ερθει από την Πελοπόνησο.Ο Πέτρος Καρολίδης …Επεχείρησε , όπως γράφει στην σχετική διατριβή του ( Περιοδικό Ελληνισμός , έτος Ζ 1904 σελ. 176 – 183 ) , να μιλήση ελληνικά σε γηραιάν κατοικο της Piana dei Greci ( https://en.wikipedia.org/wiki/Piana_degli_Albanesi In 1941 during Mussolini’s invasion of Greece, the name was changed to Piana degli Albanesi so as to gain the locals support for the fascist regime’s imperialist intentions toward Albania ), εκατάλαβε όμως, ότι εκείνη μόνον αρβανίτικα ήξερε , και το είπε στον Ιταλό ο οποίος του την συνέστησε.Οπότε : “Η αγαθή πρεσβύτις , μόλις ήκουσεν εμού λέγοντος , ότι η γλώσσα αυτής δεν ήτο κυρίως ελληνική , διαμαρτυρομένη, εν αγανακτήσει ανεφώνησε : Io sono propria Greca-Ειμαι γνήσια Γραική»’
Οι Γραικοι ηταν οι Χριστιανοι Ορθοδοξοι και οχι οι εθνικα Ελληνες.Δεν υπαρχει Γρεκανικη γλωσσα για να υπαρχει Γκρεκανικο εθνος.Ο Κοραης γραφει για την κατανοηση του χωρισμου μεταξυ Ελληνων και Γραικων...οι Γκραικοι ειναι οι Ορθοδοξοι που δεν ξερουν Ελληνικα ...
ΑΡΑ ΟΙ ΓΡΑΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ.
Ετσι εξηγουνται τα πραγματα διοτι στην Ιταλια ολοι οι Γραικοι που ειναι Ορθοδοξοι μιλανε Αρμπëρεσσικα.Αν οι Ελληνες δεν θα υιοθετήσουν τους Γραικοι,τοτε δεν θα υπαρχει σινεχια του Ελληνισμου.Αυτο το μεγαλο ψεμα οι Ελληνες το εχουν μεγα ανάγκη.
Δημοσίευση σχολίου