Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινή ανακοίνωση - καταγγελία των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οι εργαζόμενοι της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Θήβα), της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ (Λαμία), της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  (ΔΙΠΚΑ) και της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΔΒΜΑ), καταγγέλλουν την πολιτική των απολύσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Καταγγέλλουν την άνιση και αναξιοκρατική πολιτική της απαξίωσης του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 

Σήμερα, 12-09-2013, από επίσημα χείλη, μαθαίνουμε τον άμεσο και ξαφνικό «θάνατο» ειδικοτήτων και εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ. Σαράντα ΥΕ Εργάτες (40) και εξήντα ΔΕ Σχεδιαστές (60), αποφασίστηκε στα πλαίσια εξαθλίωσης της ανθρώπινης υπόστασης, με συνοπτικές διαδικασίες, επειδή βολεύουν την πλειοψηφία, να μείνουν χωρίς δουλειά. Και φυσικά δεν είναι οι μοναδικές ειδικότητες που κινδυνεύουν προς κατάργηση τις δύο – τρεις ερχόμενες ημέρες.

Τουλάχιστον εκατό συνάδελφοι και συνεργάτες μας, περιμένουν να δουν το όνομά τους στη λίστα της μνημονιακής διαθεσιμότητας – απόλυσης. Μόνο και μόνο γιατί απλά τους «βολεύει» αριθμητικά να τους θυσιάσουν. Εργαζόμενοι που συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες έχουν προσφέρει τον καλύτερο εαυτό τους, έχουν σκάψει κάτω από βροχή και χιόνι, έχουν κουβαλήσει και ταξινομήσει αρχαιότητες σε αποθήκες, καθαρίζουν αρχαιολογικούς χώρους, συχνά βάζοντας από την τσέπη τους βενζίνη και λάδι σε χορτοκοπτικά μηχανήματα, έχουν σχεδιάσει και αποτυπώσει κινητά και ακίνητα μνημεία της πατρίδας μας, χωρίς να λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ σε οδοιπορικά, χωρίς καμία υπερωρία. Αυτή τη στιγμή αποκεφαλίζονται. Ειδικότητες που αποτελούν το στήριγμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες, τους θεωρούν αναλώσιμους και τους λένε να φύγουν. Εκατό και πλέον άνθρωποι. Γιατί όποιοι ακόμα πιστεύουν σε άδειες υποσχέσεις πολιτικά ιστάμενων κεφαλών ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια, κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Ήδη βγήκε η απόφαση για την επιτροπή μοριοδότησης που θα μας απολύσει όλους.

Ποιος ακόμα στις μέρες μας διαδίδει ότι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι το δυνατό όπλο της χώρας μας? Ποιος ακόμα στις μέρες μας πιστεύει ότι ακόμα και αν είναι ενεργό και αποδοτικό μέλος μιας Υπηρεσίας μπορεί να κοιμάται ασφαλείς? Ποιος ακόμα πιστεύει σε μικροπολιτικές υποσχέσεις, υπηρεσιακές ασφαλιστικές δικλίδες, ειδικότητες, πτυχία??? Απολύτως κανένας. Σήμερα είμαι ΕΓΩ, αύριο είσαι ΕΣΥ, μεθαύριο είμαστε ΕΜΕΙΣ.

Εμείς όμως είμαστε ήδη. Το σύνολο των εργαζομένων των Υπηρεσιών μας κάθεται μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή και αναμένει με αγωνία να ανασύρει το όνομά του από μία επαίσχυντη λίστα.
Φίλοι συνάδελφοι και συνεργάτες. Σε μια ύστατη προσπάθεια να ακουστεί η φωνή όλων μας, σε μια τελευταία ευκαιρία που έχουμε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ΕΜΕΙΣ, σας καλούμε να συνυπογράψετε την παρούσα ανακοίνωση – καταγγελία, του συνόλου των εργαζομένων της Θ΄ ΕΠΚΑ. Μεταφέρετε το μήνυμα αγωνίας στα μέλη της δικής σας Υπηρεσίας. Οι συνάδελφοι που φεύγουν δεν έχουν ακόμα όνομα. Δεν έχει υπογραφεί ακόμα η λίστα. Μην τους αφήσουμε να καρφώσουν το φέρετρο που έχουν ήδη βάλει τον Πολιτισμό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κανένας δεν περισσεύει, κανένας δεν είναι αναλώσιμος. Είμαστε όλοι εργαζόμενοι, που δυστυχώς δεν έχουμε φωνή. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Και φωνή έχουμε και δικαιώματα. Δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε, ίσως για τελευταία φορά, εάν είμαστε αληθινοί άνθρωποι, αν είμαστε σκεπτόμενα άτομα, εάν είμαστε άξιοι να συνεχίσουμε το έργο μας. Η οικογένεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πρέπει και οφείλει να είναι ενωμένη.


Καλούμε το σύνολο των σωματείων του ΥΠΠΟΑ, καλούμε την Ομοσπονδία εργαζομένων να σταματήσει να συμβιβάζεται. Όχι συμβιβασμοί, όχι λίστες, όχι κατάργηση ειδικοτήτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: