Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

29 Αυγούστου 2013: 70 χρόνια από την καταστροφή των Χωστίων

Την Κυριακή, 29 Αυγούστου 1943, μέρα της πανήγυρης των Χωστίων,όλοι οι κάτοικοι, εκτός από λίγους άρρωστους και ανήμπορους, είχαν καταφύγει στις γύρω βουνοκορφές του Ελικώνα. Στο Ροϊτσι, στον Σταυρό, στο Μπαμπλούκι, στην Παλιοβούνα.  Από κεί αγνάντευαν με αγωνία τo χωριό τους και όλη την περιοχή  όπου  τις προηγούμενες μέρες έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

 Σκοπός  των Γερμανών  ήταν η εκκαθάριση του Ελικώνα από τον ΕΛΑΣ.  Ο ΕΛΑΣ,  το καλοκαίρι του 1943, είχε  επανδρωθεί με πολλούς μαχητές και μόνιμους αξιωματικούς, είχε οργανωθεί και εξοπλιστεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον αποκτούσε τον χαρακτήρα τακτικού λαϊκού στρατού.   Διέθετε ασύρματο, επιμελητεία και άλλες υπηρεσίες και  έλεγχε σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο  τον ορεινό όγκο του Ελικώνα και την γύρω περιοχή. Για τους κατακτητές, το βουνό των Μουσών είχε μεγάλη στρατηγική σημασία τόσο για   τον  κάμπο  της Κωπαίδας,  απ΄ όπου οι κατοχικές δυνάμεις  προμήθευαν την στρατιά του Ρόμελ στην Αφρική με εφόδια,  όσο και για την ίδια την  Αθήνα.

Άλλος ένας λόγος της επιχείρησης των Γερμανών ήταν  ότι  μεταξύ 21 Ιουνίου και 14 Ιουλίου, έγιναν από τον ΕΛΑΣ   επιτυχημένες ενέργειες καταστροφής υποδομών τους σε όλη τη χώρα, οι οποίες ήταν ενταγμένες στον συμμαχικό πόλεμο κατά του άξονα.  Οι ενέργειες αυτές έγιναν με αξιοθαύμαστο συντονισμό, ακρίβεια και επιτυχία, ώστε ο ΕΛΑΣ δέχθηκε συγχαρητήρια από τους συμμάχους. Έπεισαν τους Γερμανούς ότι η σχεδιαζόμενη αυτό τον καιρό απόβαση των συμμάχων θα γινόταν στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία. Τελικά η απόβαση  πραγματοποιήθηκε στην Σικελία τη νύκτα μεταξύ 9ης και 10ης Ιουλίου 1943 και οδήγησε στην ανατροπή του Μουσολίνι και στην παράδοση των Ιταλών της Ελλάδας στον ΕΛΑΣ. Στην Βοιωτία σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις καταστροφών ξεκίνησαν από το αρχηγείο του ΕΛΑΣ  Ελικώνα... η συνέχεια στο νέο ιστολόγιο Χώστια - Σαράντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: