Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Εμπόλεμη ζώνη για το νερό η Κωπαΐδα λόγω των χρεών του Οργανισμού

Στο κατώφλι της αρδευτικής περιόδου
η προβληματική λειτουργία του ομώνυμου Οργανισμού, 
που ταλανίζεται από τα χρέη προς τη ΔΕΗ και την 
έλλειψη προσωπικού, φέρνει τους αγρότες στα χέρια.
Εκρηκτικό μείγμα στις τάξεις των αγροτών δημιουργεί ο κίνδυνος να μείνουν απότιστα τα χωράφια στο Κωπαΐδικό πεδίο εξαιτίας της απαρχαιωμένης λειτουργίας του ομώνυμου οργανισμού που βρίσκεται υπό την απειλή γενικού μπλακ-άουτ.Ωστόσο, από την πλευρά του Οργανισμού Κωπαΐδας εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το πρόβλημα με την ΔΕΗ θα ξεπεραστεί και η αρδευτική περίοδος θα κουτσοκυλήσει...

«Τα χωράφια θα ποτιστούν όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. Το χρέος στη ΔΕΗ είναι μεγάλο αλλά πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», είχε αναφέρει προ διμήνου ο πρόεδρος του Οργανισμού, Π. Σταθιάς. Βέβαια κάθε φορά δίνεται παράταση ζωής με την βοήθεια των τοπικών αρχόντων και βουλευτών χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικές λύσεις.

Έτσι, ο Οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, δεν υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης των αγροτικών δρόμων και των αρδευτικών καναλιών, με συνέπεια η Κωπαΐδα σε αρκετά σημεία να πλημμυρίζει το χειμώνα και να μην έχει το αναγκαίο νερό για την άρδευση  των χωραφιών το καλοκαίρι.

Πρόκειται για έναν Οργανισμό που δεν έχει ακόμα μηχανογράφηση και κρατάει καρτέλες με το χέρι, με χρέη περίπου 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. είναι προς της ΔΕΗ ενώ ευθύνες έχουν και οι καλλιεργητές, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους οι οποίες ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, κυρίαρχος είναι ο ρόλος της ασυνεπούς στάσης του Οργανισμού, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες στο να μην καταβάλλουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να έχει σωρευθεί ένα ποσό που εκτιμάται από 1.500 έως τα  5.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Εξαιτίας αυτής της οικονομικής εκκρεμότητας, δεν μπορεί να γίνει αγορά, πώληση, μεταβίβαση χωραφιών χωρίς προηγουμένως να έχουν ρυθμιστεί τα χρέη προς τον Οργανισμό.
Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, οι οφειλές αυτές έχουν βεβαιωθεί στην εφορία και επομένως εμφανίζουν τους αγρότες να χρωστούν προς το ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας ακόμη πιο εκρηκτική την κατάσταση στις τάξεις των αγροτών.

Έχει κλείσει τον κύκλο του
Εδώ και περίπου τρία χρόνια δεκάδες ώρες συζητήσεων και συσκέψεων έχουν καταναλωθεί μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων για την κατάργηση ή και συγχώνευση διαφόρων οργανισμών και φορέων που είτε δεν έχουν αντικείμενο είτε υπολειτουργούν επί χρόνια. Ο Οργανισμός της Κωπαΐδας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συζήτησης. 

Κι όμως, σήμερα, μέσα από έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, τρία υπουργεία δηλώνουν αναρμοδιότητα...

Το θέμα βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, πριν από μερικές εβδομάδες. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που πλέον έχει κάνει τον κύκλο του, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου φορέα διαχείρισης των υδάτων αλλά και νέων τρόπων άρδευσης. Τονίστηκε δε, ότι για να μην υπάρχει το πρόβλημα με τη ΔΕΗ πρέπει να γίνει μια μελέτη ώστε η άρδευση να γίνεται με φυσική ροή διά της βαρύτητας και με την δημιουργία τεχνιτών λιμνών και φραγμάτων.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια: