Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Η Τουρκάλα γυναικάρα με τα κόκκινα

Η πλατεία Ταξίμ είναι στο κέντρο της περιοχής Πέραν, στη Κωνσταντινούπολη. Είναι το τμήμα της Πόλης στην απέναντι μεριά του Κεράτιου κόλπου έτσι όπως στεκόμαστε στην Αγιά Σοφιά αλλά στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης.

Η συνοικία αυτή ήταν και είναι το κέντρο της Ευρωπαϊκής κουλτούρας της Τουρκίας. Παλιά ήταν το κέντρο των Ελληνικών κι Αρμένικων επιχειρήσεων αλλά τώρα έχουν μείνει μόνο η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το Ζάππειο παρθεναγωγείο. Όταν περπατάς στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, σε εντυπωσιάζει το πλήθος και η νεανική ζωντάνια.

 Η πλατεία Ταξίμ είναι γνωστή σε εμάς από τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές τη Πρωτομαγιά του 1980 με νεκρούς. Οπότε όλοι καταλαβαίνουν ότι η πλατεία αυτή είναι ένα σύμβολο αντίστασης στην κάθε φορά κυβερνητική εξουσία της γείτονος χώρας.

Δίπλα στη πλατεία είναι ένα μικρό πάρκο, το πάρκο Γκεζί.

Εκεί, το 1806 ήταν τα όρια της Πόλης προς τα ανατολικά κι είχαν κτιστεί κάποιοι στρατώνες. Ήταν ένα τεράστιο κτίριο σε στιλ Ρωσο-Οθωμανο-Ινδικό το οποίο όμως καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1909 κι έμειναν τα ερείπια. Το 1936, ο Κεμάλ κάλεσε τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ανρί Πρόστ να σχεδιάσει το πολεοδομικό σχέδιο για την Πόλη. Σύμφωνα με τα σχέδια του Πρόστ λοιπόν, το 1940 τα ερείπια κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους δημιουργήθηκε το πάρκο Γκεζί. Βέβαια ο Προστ είχε προτείνει τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου που μικρό μέρος του θα ήταν το Γκεζί, αλλά άλλες λογικές εργολάβων κυριάρχησαν και η πόλη γέμισε κτίρια. Αυτό το έχουμε δει στη χώρα μας πολλάκις... η συνέχεια στον ΕΡΜΟ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: