Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Παράπλευρες απώλειες


Η φράση «παράπλευρες απώλειες» εισήλθε τραυματικά και βίαια στο καθημερινό μας λεξιλόγιο προ 15ετίας περίπου, όταν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας παρεξέκλιναν κατά λάθος τάχαμ-τάχαμ απ’ τους στρατιωτικούς στόχους και κτυπούσαν αθώους πολίτες αλλά και νοσοκομεία, γέφυρες, υδραγωγεία, γέφυρες.

 Έτσι δικαιολογούσε τις εκατόμβες θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό ο ανεκδιήγητος εκείνος χαρτογιακάς, που έπαιζε το ρόλο του εκπροσώπου τύπου, της «ανθρωπιστικής οργάνωσης» γνωστής ως Ατλαντικής Συμμαχίας ΝΑΤΟ και πάλι το σενάριο με τις «παράπλευρες απώλειες» ενός  ακήρυχτου πολέμου που εδώ και τρία χρόνια διεξάγεται στη χώρα μας, και όχι μόνο.

Καθ’ έξιν  και κατ’ επάγγελμα αυτόκλητοι σωτήρες με τη μέθοδο του «ηλεκτροσόκ» - θυμάστε πως κατάντησαν τον άτακτο και απειθάρχητο Τζάκ Νίκολσον στην συγκλονιστική ταινία “Η Φωλιά του Κούκου”;-  επιχειρούν να βάλουν μυαλό σ’ έναν λαό σπάταλο, πλεονέχτη, αχόρταγο και διεφθαρμένο που τολμά να αντιδρά, να αντιστέκεται και να διεκδικεί το δικαίωμα να ζει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Απ’ τη μια οι ένοχοι, οι αμαρτωλοί, τα μιάσματα και απ’ την άλλη  η «Αγία Τριάς» η ομοούσιος και αχώριστος, ου μην  αλλά και αμόλυντος μας καθιστά μετόχους «των άχραντων μυστηρίων» του Μνημονίου.

Παράπλευρες αλλά και πολύπλευρες απώλειες, όπως ανέχεια, πείνα, εξαθλίωση, απελπισία, κατάθλιψη, αυτοκτονίες χωρίς εκπρόσωπο τύπου αυτή τη φορά για να τις απαριθμήσει έστω και προσχηματικά. Αυτός που έχουμε, λαλίστατος και παραγωγικός κατά τα’ άλλα, μετατρέπεται σε «κεκε-δίκογλου» σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Εκεί, όμως, που είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσει κανείς (ο κυνισμός έχει και τα όρια του) αυτή την ορολογία είναι ο θάνατος δυο νέων παιδιών και το χαροπάλεμα άλλων τριών, γιατί κάποιοι τους ανάγκασαν, λόγω φτώχειας, να μείνουν χωρίς θέρμανση. Να δηλητηριασθούν απ’ τα κάρβουνα στο μαγκάλι. «Το έγκλημα» έχει ηθικούς ίσως και φυσικούς αυτουργούς. Και μη μου πείτε ότι εκμεταλλεύομαι αυτό το τραγικό γεγονός για να χτυπήσω την κυβέρνηση και τη μνημονιακή πολιτική της. Έκλαψα, όπως και χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες, ακούγοντας την είδηση, μα πιο πολύ θύμωσα. Όχι μόνο με τους υπαίτιους αλλά και με μας όλους για την ανοχή μας, και γιατί τείνουμε να «εξοικειωθούμε» τόσο πολύ μ’ όλα αυτά , που πάνε να γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας, όπως ένα σωρό συνηθισμένα πράγματα. Συνειδητά, λοιπόν, αφήνω το συναίσθημά μου να ξεχειλίσει αλλά για να μην παρασυρθώ και αδικήσω κάποιους θα χρησιμοποιήσω τον ορθό λόγο και θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω την εκ πρώτης όψεως βαριά κατηγορία.

Κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και υιοθετώ τις επιλογές των μνημονίων. Η δυσβάσταχτη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης-ας κάνω δεκτές τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις των εμπνευστών της- έφερε λιγότερα έσοδα από πέρσι, κάτι που φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Κανένα επίσημο και σοβαρό στοιχείο δεν μας παρουσίασαν ότι το λαθρεμπόριο μειώθηκε, αντίθετα μάλιστα. Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας απ’ το κρύο και από τη χρήση τζακιών με παράλληλη αύξηση στα κόστη νοσηλείας. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος  με την αιθαλομίχλη και την αποψίλωση  των δασών υπήρξε δυσανάλογα μεγάλη. Το εξοργιστικό είναι πως όλα αυτά τα υιοθέτησαν δημοσίως σειρά ακόμα και κορυφαίων στελεχών και των τριών κομμάτων εξουσίας.  Εντούτοις, δεν τα πήραν πίσω. Από εγωισμό, πείσμα και αλαζονεία; Από βλακεία;   Γιατί το θέλουν τα μεγάλα αφεντικά; Γιατί επέλεξαν να γονατίσουν, να ταπεινώσουν, να ισοπεδώσουν αυτό το λαό, για να αμβλύνουν τα αντανακλαστικά του να αντιδρά; Τείνω να το πιστέψω.   Το περιγράφει άλλωστε με λεπτομέρειες η Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ». Να γιατί μιλώ για ηθικούς και πιθανούς αυτουργούς. «Εστίν δίκηςοφθαλμός»; 
Δημήτρης Αλεξάνδρου 
Φιλόλογος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που μας κυβερνούν και εφαρμόζουν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές,είναι ένας πολιτικός συνασπισμός τριών κομμάτων,που με την ψήφο μας -λένε-,νομιμοποιούνται να κάνουν ότι κάνουν.Δηλαδή...έφτασαν την ανεργία στα 2 εκατομμύρια,έκλεψαν μισθούς συντάξεις ,ξεπούλησαν όλο το πλούτο της χώρας,έκαναν και κάνουν στη πατρίδα ότι δεν μπορούσε να κάνει ο χειρότερος εχθρός μας.
Ανενόχλητοι συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο.
Τα αντανακλαστικά μας,στον ύπνο το βαθύ.
Ως πότε θα πάει αυτή η κατάσταση και τι θα μπορούσε να γίνει για ανατρέψει αυτή την άσχημη κατάσταση;;;;
Τι κάνουν ; αυτό που λέμε...δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας;;; φτάνει μόνο αυτό που κάνουν,να καταγγέλουν από από τις Τηλεοράσεις;;; ή θα πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα Εθνική Αντίσταση ένα καινούργιο ΕΑΜ και ένα πλατύ λαικό πατριωτικό κάλεσμα με γενική απεργία διαρκείας και πανελλαδικό ξεσηκωμό να τους στείλουμε όλους στον αγύριστο;;;
Τι είναι εκείνο που εμποδίζει αυτές τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις που στο παρελθόν σε λιγότερες δύσκολες καταστάσεις φέρναν τα πάνω κάτω;;;Τι τους εμποδίζει σήμερα και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν απλά το πατριωτικό καθήκον....εκτός και αν δεν υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις οπότε αλίμονό μας ....είμαστε άξιοι αυτής καταστροφής μας...
Ξενοφών Μελισσάρης
Συνταξιούχος Αγρότης.

dp είπε...

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας – ακόμη κι αν κατακτήσει αυτοδυναμία, διευκρίνισε – καθώς το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν νέα κόμματα στην κεντροαριστερά, γιατί δεν είναι δυνατόν η σοσιαλδημοκρατία να ακολουθεί την δεξιά του κ. Σαμαρά, σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα, από το ΚΚΕ έως τις λαϊκές, πατριωτικές δυνάμεις της κεντροδεξιάς. http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=253510


Κάλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου αντιπολιτευτικού μετώπου έχει απευθύνει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

«Έχω καλέσει Τσίπρα και ΚΚΕ να μιλήσουμε για να δημιουργήσουμε ενα μεγάλο μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε την ξένη κατοχή με όλες τις διαφωνίες μας, για να δημιουργηθεί αντίσταση του ελληνικού λαού (...) η ξένη κατοχή παραβιάζει το σύνταγμα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι με την τρόικα έχει καταργηθεί η νομοθετική εξουσία.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/225043/kammenos-kalesma-se-suriza-kai-kke-gia-eniaio-metopo/#ixzz2MrPnDotp
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Η ανάγκη προσέγγισης στη Σοσιαλιστική Επανάσταση, καθιστά αναγκαία πέρα των άλλων και την πολιτική των συμμαχιών του Κόμματος. Πρόκειται για ταχτική μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Σε αυτή την ανάγκη απαντούσε σωστά το 15ο Συνέδριο με την ταχτική του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ).
Οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου ανατρέπουν αυτήν τη λογική και αντιπροτείνουν τη Λαϊκή Συμμαχία, που έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Οσα προτείνονται για τη συγκρότηση - σύνθεση - δράση κλπ της Λαϊκής Συμμαχίας, δε βοηθούν στη συγκέντρωση πλατιών δυνάμεων, δε βοηθούν στην προσέγγιση στη Σοσιαλιστική Επανάσταση...
...Με τη Λαϊκή Συμμαχία δε θα γίνει δυνατό να συγκεντρωθούν μαζικά άλλες δυνάμεις που έχουν χαμηλή πολιτική πείρα.
Αν θέλουμε συσπείρωση ευρύτερων μαζών, θα πρέπει να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, που θίγονται ή καταστρέφονται από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που υφίστανται στο «πετσί» τους την κρατική καταστολή. Δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες καπιταλισμού, οι πλατιές λαϊκές μάζες να αποκτήσουν αντικαπιταλιστική συνείδηση και να συμφωνούν με το ΚΚΕ στη δικτατορία προλεταριάτου, γι' αυτό και προβάλαμε τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ...
http://www.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=7319879&action=print


Έχει κανείς αμφιβολία για το ποιος φταίει; Νομίζω είναι ξεκάθαρο από τις τρεις πρόσφατες τοποθετήσεις τριών εκ των αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Από την άλλη βέβαια είναι δυνατόν να συνταχθούν σε κοινό μέτωπο η ελίτ με τους ψεκασμένους και τους βολεμένους; Δύσκολη η απόφαση.

Ανώνυμος είπε...

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ταλαιπορούν την ενότητα της Αριστεράς χρόνια τώρα,είναι το ζήτημα της καθαρότητας του κάθε κόμματος για τους στόχους που έχει βάλει για τα προβλήματα των λαικών συμφερόντων που θα εξυπηρετήση....με καπιταλισμό ή κομμουνισμό.
Σήμερα όμως η πατρίδα μας καίγεται από άκρο σε άκρο,ο εργαζόμενος Λαός ξευτιλίζεται μαραζώνει,η νεολαία δεν έχει μέλον ,ο μισός πληθυσμός είναι άνεργος,η υγεία η παιδεία διαλύεται,οι αυτοκτονίες αυξάνοντε,τα ΜΑΤ κτυπάνε αλύπητα,τα δημοκρατικά δικαιώματα πάνε στο κάλαθο των αχρήστων,το φάσμα της πείνας προ των πυλών΄οπως και του πολέμου.
Ρωτάω...μπροστά σε αυτές τις δραματικές καταστάσεις είναι να εξετάσουμε την καθαρότητα των κομμάτων ;;;;ή να ενωθούμε σε μια Εθνική πατριωτική αντίσταση για να σώσουμε την πατρίδα και τον τυρρανισμένο Λαό μας;;;
Είναι καιρός για ενότητα.

ΞΕΝ . ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Παίρνω θέση. Παίρνω θάρρος από τις τοποθετήσεις σας. Είμαι μαζί σας συμπατριώτες μου. Ήρθε η ώρα!

Ανώνυμος είπε...

Καλό και αγωνιστικό θα είναι ,όταν κάνουμε σχόλιο ,να το κάνουμε επώνυμα,και με προτάσεις χρηστικές.

Ξεν.Μελισσάρης

Γιώργος Λάντζα είπε...

Γειά σας συμπατριώτες,

Λίαν ενδιαφέρων ο διάλογος οπότε δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό να συμβάλλω. Τα τελευταία ιδιαιτέρως χρόνια, καθώς το μεταπολιτευτικό σκηνικό αλλάζει αλλά ακόμα παραμένει ενεργό, είναι έντονη σε πολλούς πολιτικούς αναλυτές και σχολιογράφους -όπως και ο συγκεκριμένος- να αναφέρονται σε κοινωνικά φαινόμενα με όρους συναισθηματικούς. Ο θάνατος νεαρού φοιτητή από χρήση μαγκαλιού είναι ένα τέτοιο φαινόμενο το οποίο προφανώς εξοργίζει όλους τους σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας.
Από την ανθρώπινη συναισθηματική αντίδραση μέχρι τη πολιτική πράξη όμως το χάσμα είναι τεράστιο. Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει εκείνη η πάστα ηγετών και πολιτικών θεσμών για να το καλύψει και να μετουσιώσει τον θυμό και την οργή σε πολιτικό λόγο και κυρίως πολιτική πράξη. Διότι ακόμα το πολιτικό λεξιλόγιο αλλά κυρίως ο τρόπος της πολιτικής πράξης είναι “χθεσινός”. Τα στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων σκέπτονται και συσκέπτονται ως εάν να διευθύνουν μικρομάγαζα που διαχειρίζονται μικρές εξουσίες και ικανοποιητικές κρατικές ενισχύσεις. Οι δηλώσεις περί συνεργασίας γίνονται αλλά την ίδια στιγμή κλείνονται τα μάτια σε μια συμφωνία θεατρικού παιγνίου για τον “λαό” του καθενός χωριστά, τους ψηφοφόρους τους δηλαδή. Προφανώς οι πολίτες δεν επιδοκιμάζουν το πολιτικό προσωπικό συνολικά και δεν το εμπιστεύονται και για αυτό διατηρούν είτε την εντελώς παθητική στάση του ψηφοφόρου θεατή είτε την εκρηκτική αυθόρμητη κατά περίπτωση. Και οι δύο είναι απλώς ανεπαρκείς.
Εκείνο που μένει σε όλους μας και στον καθένα μας προσωπικά είναι η επιλογή μιας τέτοιας προσωπικής πολιτικής στάσης εν εγρηγόρσει. Κυρίως εκείνο που κατά τη γνώμη μου είναι πιο χρήσιμο είναι η προβολή δια της πράξεως της άποψης ότι η πολιτική δεν είναι μόνο η υποστήριξη κάποιου κομματικού σχηματισμού, εντελώς ανεπαρκούς, αλλά ή συμμετοχή στις κινήσεις εντός της κοινωνίας, ακόμα και ο σχολιασμός τέτοιων κειμένων όπως το σημερινό.
Μπορεί για τον Ξενοφώντα ο χρόνος να ρέει με μεγάλη ταχύτητα και για αυτό ενίοτε αδημονεί και σχεδόν απαιτεί “συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις” αλλά ο άλλος χρόνος, ο ιστορικός τρέχει αλλιώς. Κυρίως “περί τα άλλα τυρβάζουν” οι πολιτικοί όλων των κομμάτων και παρατάξεων που για αυτούς ο χρόνος είναι είτε οι επόμενες εκλογές είτε το επόμενο κομματικό τους συνέδριο οπότε θα “αναβαπτιστούν” στα κομματικά κουκιά και θα ανανεώσουν τα κοστούμια τους.

dp είπε...

Διαφωνώ με την αναζήτηση ηγέτη ή θεσμού ικανού να μας ενώσει. Θέλω να κάνει την αρχή το ΚΚΕ. Να προχωρήσει τώρα σε συμμαχίες με τα άλλα κόμματα και μέσα από αυτή τη συμμαχία να μπορεί να συμμετέχει όλος ο κόσμος. Δεν θέλω το ΚΚΕ να υψώσει τη σημαία του ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΚΣ-ΚΝΕ ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω να την κατεβάσει και να διασφαλίσει την ενότητα της συμμαχίας. Όταν αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη τότε ξαναβλέπουμε τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές.

Ανώνυμος είπε...

δεν αναζητούμε ηγέτη ,αναζητούμε την ενότητητα της Αριστεράς και όλων των πατριωτικών δυνάμεων,που έπρεπε το ΚΚΕ,να είχε προ πολλού να είχε προταγωνιστήσει και μάλιστα χωρίς να το πολυέδειχνε.όμως ποτέ δεν είναι αργά.Ελπίζουμε με τις αποφάσεις του 19 Συνεδρίου ,να πορευτεί προς αυτήν την αναγκαιότητα των σημερινών συνθηκών.Σε διαφορετική περίπτωση ,θα είναι αχρείαστη όλη η αριστερα ,στα συμφέροντα του εργαζόμενου Λαού και άλλες σκοτεινές δυνάμεις θα επικρατήσουν . Ξεν.Μελισσάρης.