Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Σιγή ιχθύος από τους τοπικούς εκπροσώπους για την κατάργηση των Δικαστικών Υπηρεσιών στη Βοιωτία

Προσεχώς δεν θα λείπει μόνο το ΝΔ ΘΕΣΠΙΩΝ αλλά και το περιεχόμενο της ταμπέλας


Σαν την σκόνη της Κωπαίδας κάλυψαν τα απανωτά κυβερνητικά μέτρα το γεγονός ότι καταργήθηκε   την 1η Ιανουαρίου 2013 το Ειρηνοδικείο Θεσπιών. Οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν  στο Ειρηνοδικείο Θηβών σε εφαρμογή του Προεδρικού  Διατάγματος  110/10-10-2012. Το ίδιο  συνέβη και με άλλα τα έξι περιφερειακά Ειρηνοδικεία  της περιφέρειας  Βοιωτίας  [Ερυθρών, Αλιάρτου, Ορχομενού, Διστόμου [Αμβρυσού], Δαύλειας και Αράχοβας].  Οι αρμοδιότητες των δικαστικών αυτών υπηρεσιών,  επίσης, μεταβιβάστηκαν στα  Ειρηνοδικεία  Θηβών και  Λιβαδειάς.
Η κατάργηση των περιφερειακών αυτών υπηρεσιών έχει ως συνέπεια την κατάργηση  των αντίστοιχων μεταβατικών Μονομελών Πρωτοδικείων και απ΄ ότι λέγεται, θα  συμπαρασύρει  σε κλείσιμο  τα περισσότερα από τα περιφερειακά Συμβολαιογραφεία, Υποθηκοφυλακεία κλπ.
 Έτσι,  Δικαστικές υπηρεσίες  που λειτουργούσαν όχι μόνο καθ΄ όλη  την διάρκεια ζωής  του νεωτέρου ελληνικού κράτους αλλά και κατά την περίοδο της  τουρκοκρατίας και κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής και  προσέφεραν πολλά όχι μόνο στον πολίτη αλλά και στην οργάνωση και στην δομή των τοπικών κοινωνιών,  αποτέλεσαν συστατικό στοιχείο  της ενιαίας και αδιάσπαστης ελληνικής παράδοσης, εμπέδωναν το περί δικαίου αίσθημα του λαού και διαπαιδαγωγούσαν σύμφωνα με τους νόμους αλλά και σύμφωνα  με τα ισχύοντα ήθη και έθιμα τις τοπικές κοινωνίες, διαγράφονται με μία μονοκονδυλιά προς δόξα της υδροκέφαλης λογικής της σύγχρονης  πολιτικής. Το μέτρο αυτό, που αποτελεί εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής και ουσιαστικά ένα δικαστικό Καλλικράτη  πλήττει  μαζί με πολλά άλλα που δεν προκάνει κάποιος  ούτε να πληροφορηθεί, την κατά τα λόγια   αποκέντρωση και την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Θα φέρει μεγαλύτερη  υποβάθμισης των τοπικών κοινωνιών, θα προκαλέσει  μείωση της εμπορικής και κοινωνικής κίνησης ακόμα και σε κεφαλοχώρια και θα επιβαρύνει αυτόν που κυρίως αφορά και ο οποίος  ποτέ δεν ρωτήθηκε, ως όφειλε,  για μια τέτοια ρύθμιση, τον πολίτη και ιδιαίτερα τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο των απομακρυσμένων περιοχών με πρόσθετα έξοδα και ταλαιπωρία σαν να μην έφταναν τα βάρη  στους λογαριασμούς, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων και τα άλλα επαχθή μέτρα.
Ωστόσο, όπως εύστοχα παρατηρείται, αξιομνημόνευτη είναι η σιγή ιχθύος, εκτός λίγων εξαιρέσεων, τόσο των εκπροσώπων της τοπικής  και περιφερειακής αυτοδιοίκησης όσο και των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων  για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά τους πολίτες και τις περιοχές που αυτοί εκπροσωπούν.  Και καθιστά ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία την οργανωμένη παρέμβαση των πολιτών για την αλλαγή των συσχετισμών στα θεσμικά όργανα και για την ανατροπή των πολιτικών που παίρνουν τέτοια μέτρα και συνθλίβουν τις ζωές των ιδίων αλλά και των παιδιών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: