Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

ΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΔεν είναι προφανές ούτε συζητιέται το ότι στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς και όχι των Θηβών υπάγεται πλέον ο τέως Δήμος Θεσπιέων ως προς την οργάνωση και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαίου 2012. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η εκλογή των Εφορευτικών Επιτροπών, ο διορισμός των Δικαστικών Αντιπροσώπων, η εποπτεία των αρχαιρεσιών, τα παράπονα των ψηφοφόρων και τα αιτήματά τους προς τον Έφορο των αρχαιρεσιών, η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων και των σταυρών προτιμήσεως θα γίνουν με ευθύνη της παραπάνω Δικαστικής Αρχής. Το ίδιο θα συμβεί και με τον τέως Δήμο Ακραιφνίας στην Βοιωτία, για τον οποίο επίσης, μέχρι πρότινος ήταν αρμόδιο το Πρωτοδικείο Θηβών αλλά και με πολλούς άλλους Δήμους σε όλη τη Χώρα, στους οποίους επεβλήθη ελέω Μνημονίου η Καλλικρατική μορφή ακούσιας ένωσής τους.

Όπως επισημαίνεται από συσκεπτόμενους πολίτες στις Θεσπιές, το εκτός αντζέντας συζητήσεων πραγματικό αυτό γεγονός θα δημιουργήσει αφ΄ ενός μεν σπατάλη οικονομικών πόρων και αφετέρου πολλά προβλήματα, αντιφάσεις, αλληλοκαλύψεις υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων και κυρίως χωρίς λόγο ταλαιπωρία των πολιτών και ψηφοφόρων από τις Θεσπιές, την Άσκρη, το Μαυρομμάτι, το Λεοντάρι και το Νεοχώρι. Επίσης, θεωρείται ότι οι συνέπειες αυτές είναι αφανείς μεν αλλά χαρακτηριστικές και επίκαιρες πλευρές της εφαρμογής του Μνημονίου στον χώρο της αυτοδιοίκησης, η οποία ονομάστηκε ψευδεπίγραφα Καλλικράτης. Μια άλλη πλευρά είναι ασφαλώς το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και πολλών υπηρεσιών στην περιφέρεια, όπως το ΙΚΑ Αλιάρτου για το οποίο δικαίως διαμαρτύρεται η Δημοτική Αρχή.

Προξενεί όμως ανάμεικτα αισθήματα η αντιφατικότητα ορισμένων υποψηφίων βουλευτών αλλά και της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής, η οποία ενώ καταγγέλλει το μνημόνιο και τις αρνητικές συνέπειές του για τους δημότες της εν τούτοις δεν παραλείπει να εκθειάζει την Καλλικρατική εκδοχή και μορφή του, να ηδονίζεται λεκτικά και μόνο στην αναφορά του όρου «καλλικρατικός Δήμος» και να μοιράζει αφειδώς κολακείες άλλοτε περί ιστορικής έδρας του «καλλικρατικού Δήμου» και άλλοτε περί πνευματικής έδρας του νέου «καλλικρατικού Δήμου μας», όπως έκανε πρόσφατα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο θεωρητικά αλλά και στην πράξη ότι ο Καλλικράτης είναι η εφαρμογή του μνημονίου στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρόλα αυτά, επειδή πάντα αισιοδοξούμε, γι αυτό και τώρα ελπίζουμε ότι η λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές της 6 Μαίου θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία για τα κινήματα, μεταξύ αυτών και για το αυτοδιοικητικό, θα φωτίσει τους νέους κοινοβουλευτικούς αλλά και τους τοπικούς αιρετούς μας άρχοντες ώστε να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και θα τους δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έτσι ώστε να αποφασίσουν να απορρίψουν και δικά τους μνημόνια και προεκλογικές τους δουλείες και να πάψουν να πατάνε σε δύο βάρκες με κίνδυνο να μας βουλιάξουνε όλους μαζί.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσες να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός στην ´´κριτικη σου ´´προς την δημοτικη αρχη;

Ανώνυμος είπε...

ως γνησιος ρημοκαστραιος ομως δεν αναφερεσε στην διπλη ονομασια.αυτο μαλλον δεν σε ενοχλει

GMT είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Έρμος Καστριώτης είπε...

Πλέον έχει φανεί ότι ο τρόπος που σχεδιάστηκαν, διαπραγματεύτηκαν(;), αποφασίστηκαν κι εφαρμόστηκαν τα Μνημόνια, δεν είχε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας.

Το λέω αυτό για τους λίγους από εμάς που προσπαθούν ακόμα να βρουν θετικά στην κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια κι έτσι να πείσουν και πάλι εαυτούς να είναι ακόμα μια φορά μετεκλογικοί κοψοχέρηδες.

Η εξοντωτική πίεση που ασκήθηκε από τους πιστωτές μας μέσω των Μνημονίων όλη αυτή την περίοδο, δια του κράτους στους πολίτες, συνέβαλε επίσης να αποκαλυφθούν πραγματικές ανισόρροπες καταστάσεις που κάπως όλοι μας ξέραμε ότι συνέβαιναν στην κοινωνία μας (ψευδο-ανάπηροι, ψευδο-αγρότες, ψευδο-επιδοτήσεις, κάλπικοι διορισμοί, κλπ.) αλλά πάλι δεν ήμασταν και εντελώς σίγουροι.

Ήρθαν οι πιστωτές για να διασφαλίσουν τα λεφτά τους και ως επικυρίαρχοι, και απαίτησαν από τους ντόπιους διαχειριστές να τους δώσουν ακόμα και τις παροχές-καβάτζες που οι δικοί μας είχαν φυλαγμένες για να κρατάνε τον «λαό» πειθήνιο χαζοχαρούμενο ψηφοφόρο, σε μια Ελλάδα με «περήφανα νιάτα και τιμημένα γηρατειά». Μιλώντας σκαιώς τους είπαν πως ο τρόπος αυτός διοίκησης, το πελατειακό κράτος, ο βλαχοδημαρχισμός, είναι προ πολλού ξεπερασμένος και πρέπει επιτέλους να γίνουμε «Ευρωπαίοι» και ο «λαός» να πειθαρχεί ορθολογικώς στα κανάλια, στους εργολάβους των εφημερίδων, στους ειδικούς και τους «πνευματικούς ανθρώπους», διότι αλλιώς το ξύλο θα είναι επίσης ορθολογικό και επιστημονικό.

(συνεχίζω)

Έρμος Καστριώτης είπε...

(συνέχεια)

Παρόλα αυτά, η αποκάλυψη και η καταδίκη όλης αυτής της προκλητικής διασπάθισης δημόσιου χρήματος για τους «δικούς» τους ψηφοφόρους -και όχι η ενίσχυση και υποστήριξη των πραγματικώς αδυνάτων στο πλαίσο ενός κράτους προνοίας- εν είδει εσωτερικού «Μνημόνιου», πράγματι ήταν κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, αλλά με συμμετοχή της κοινωνίας και αυτοδέσμευση της. Ο «λαός» όμως προτιμούσε να ψηφίζει τα κόμματα εξουσίας, να είναι «κοψοχέρης» και να περιμένει το βόλεμα και για αυτό τσίνησε όταν τα άκουσε από τον Πάγκαλο με αυτό το «μαζί τα φάγαμε».

Εν πάση περιπτώσει, μια πολιτική εξοικονόμησης πόρων μέσω του περιορισμού της σπατάλης δημόσιου χρήματος, «νοικοκυρέματος» και πιο ορθολογικής οργάνωσης των θεσμών, δεν μπορεί να είναι γενικώς και στρατηγικώς απορριπτέα.

Αυτό δεν θα ήταν θέμα «επαναστατικής λαϊκής κυβέρνησης», θέμα δηλαδή ενός απώτερου σχεδόν ουτοπικού μέλλοντος, αλλά μιας κυβέρνησης εντός αυτού του συστήματος, που σέβεται τους πολίτες και στηρίζεται σε αυτούς.

Μια τέτοια κυβέρνηση ίσως μπορεί να σχηματιστεί εάν ανατραπούν οι σχεδιασμοί της εξουσίας, καταποντιστούν τα δύο κόμματα εξουσίας και απελευθερωθούν οι όποιες προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν ακόμα εντός τους. Ίσως και μακάρι.

Σε μια τέτοια προοπτική, οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι από τους πρώτους που θα έπρεπε να «συμμαζευτούν», διότι είναι από τους βασικούς χώρους που οργιάζει η διαφθορά και αυτό το ξέραμε πριν αρχίσει ο Γκλέτσος στην Στυλίδα να δέρνει εργολάβους.

Το ότι «Καλλικράτης» προσπάθησε άγαρμπα, με περιφρόνηση της κοινωνίας στην διαμόρφωση και υλοποίηση του (το ζήσαμε εμείς εδώ με τον τρόπο σχηματισμού του νέου Δήμου μας) και με δημιουργία πρόσθετων γραφειοκρατικών εμποδίων στην άσκηση της καθημερινής λειτουργίας των Δήμων, δεν είναι η εφαρμογή του Μνημονίου στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά μια επίδειξη βλακώδους ωμής βίας του συστήματος εξουσίας.

Ανώνυμος είπε...

Ήταν προφανές και σίγουρο ότι θα πηγαίναμε στπ πρωτοδικείο Λειβαδιάς. Καλά κάνει και δεν ενοχλεί στην παρούσα φάση, διότι το μείζον είναι να μαυριστούνε οι εμπνευστές των Καλλικρατικών Δήμων σήμερα. Βέβαια και εμείς ας πάψουμε να ηδονιζόμαστε με περασμένα μεγαλεία και ας δούμε από δω και πέρα τι θα γίνει, τι θα κάνουμε με τα χειρότερα που έρχονται.

Θεσπιακά είπε...

Καθυστερημένη αλλά οφειλόμενη, απάντηση στους φίλους σχολιαστές μας οι οποίοι ακόμα και αν διαφωνούν, μας τιμούν και μόνο με την επίσκεψή τους στην ιστοσελίδα μας.
Λοιπόν, πρώτε ανώνυμε φίλε, δεν πρόκειται για κριτική στην Δημοτική αρχή. Αυτή, αν υπάρχει, θα γίνει στην ώρα της. Πρόκειται για αναφορά σε κάποιες πλευρές του απερχόμενου, ελπίζουμε, πολιτικού συστήματος, που συμπαρασύρει ακόμα και παραδοσιακά λαοπρόβλητα κινήματα όπως το αυτοδιοικητικό.
Στον δεύτερο ανώνυμο διακρίνουμε μια ειρωνική διάθεση και την δεχόμαστε απλά και μόνο επειδή είναι αληθινή για ένα τμήμα δημοτών μας, ίσως μερικές φορές και για μας.
Με τον Έρμο Καστριώτη, ασφαλώς, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε γιατί σε όποιο λογικό επιχείρημά μας ανακαλύπτει και λέει ένα άλλο πιο λογικό και έτσι δεν μένει τίποτα άλλο παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.
Επίσης, συμφωνήσουμε με τον τελευταίο ανώνυμο φίλο που μας επαναφέρει στην τάξη και μας προσγειώνει για να δούμε από δω και μπρος τι θα κάνουμε.

Κ.Λ. είπε...

Είμαι ο πρώτος σχολιαστής.ο λόγος που σου ζήτησα να γίνεις πιο συγκεκριμένος στην κριτικη ´´προς την δημοτικη αρχη είναι ο εξής.καταρχήν θέλω να σου πω ότι δεν τους ψήφισα,όμως δεν το θεωρώ έντιμο να τους χρεωνουμε όλη την αποτυχία του κράτους.Αυτοί ειναιυποχρεωμενοι ακόμα κι αν διαφωνούν να λειτουργήσουν τον καλλικρατη και νομίζω ότι καλα κάνουν.προσωπικά έχω ακούσει τον δημαρχο,τον ειχα και καθηγητη,και το έχω εκτιμήσει να καταγγέλει το μπάχαλο που υπάρχει και να λέει και ονόματα και απο αυτη την άποψη δεν μπορώ να τον κατακρινω.οι δυσκολίες υπάρχουν είναι πολλές και σίγουρα δεν τις χρεωνουμε σε όποιον βρίσκουμε μπροστά μας.αυτα για την ιστορική ή πνευματική έδρα που λες ,εγω τα θεωρώ αστεία κριτικη γιατί δεν μεταβάλλουν σε τίποτα τα δεδομένα και δικαίως κάποιος λέει για την διπλή ονομασία που κι εμένα με ικανοποιεί.προσωπικά είμαι απογοητευμένος απο τα πράγματα,αλλα μάλλον επειδή εκτιμώ τον καθηγητή μου-δημαρχο που δεν ψήφισα και δεν ξέρω αν θα ψηφίσω ήθελα να κανω αυτές τις παρατηρήσεις και δεν θα ξαναενολησω.

Θεσπιακά είπε...

Φίλε Κ.Λ., όχι μόνο δεν ενοχλείς αλλά χαίρεται κανείς να διαβάζει αυτά που γράφεις ακόμα και αν διαφωνεί μαζί σου. Γιατί έχουν ειρμό, προσωπικό ύφος και τεκμηρίωση.
Το δημοσίευμά μας δεν ήθελε να εστιάσει στα δημοτικά δρώμενα και αν από κακή διατύπωση δική μας ή από τοπική ή προσωπική ευαισθησία δική σου δίνεται τέτοια ερμηνεία είναι ένα ζήτημα...
Αν είσαι απογοητευμένος από τα πράγματα και δεν ξέρεις αν θα ψηφίσεις επίτρεψέ μας να διαφωνήσουμε. Αυτοί που μας φέρνουν σε πραγματικά δύσκολη θέση και μας απογοητεύουν είναι οι ίδιοι που θέλουν να μην πάμε να ψηφίσουμε για να συνεχίσουν του «κοινωνικό» τους έργο. Να μας ισοπεδώσουν και να περάσουν από πάνω μας σαν οδοστρωτήρες. Κάποτε θα έπαιρναν την περήφανη απάντηση NO PASSARAN. Σήμερα θα τους αφήσουμε;

Κ.Λ. είπε...

H προτελευταία παράγραφος της ανάρτησης σου,δεν ξέρω αν είναι κακή διατύπωση απο σένα,σίγουρα δεν είναι ευαισθησία μου,δείχνει όμως ή εμπάθεια ή οτιξερεις κάτι που εμείς δεν ξέρουμε για την δημοτικη αρχη.σε κάθε περίπτωση νομίζω οτι το τσουβαλιασμα όλων μαζι όχι μόνο είναι αδικο,αλλα και ,ως νοοτροπία,φασιστικo.αυτο ακριβώς κάνει η χρυσή αυγή,αποδίδοντας συλλογική ευθύνη παντού.δεν πιστεύω ότι είχες τέτοια πρόθεση,αλλα εγω έτσι το κατάλαβα .

Θεσπιακά είπε...

Όταν κανείς είναι ήρεμος και ψύχραιμος τότε μπορεί να διατυπώνει τις σκέψεις του με νηφαλιότητα. Όταν είναι εκνευρισμένος για κάτι ή από κάτι που του συμβαίνει μοιραία ο εκνευρισμός μπορεί να μεταφερθεί στον προφορικό ή γραπτό του λόγο. Τότε μπορεί κανείς να εκφραστεί με απρέπεια ή να κάνει εύκολους χαρακτηρισμούς για να ξεμπερδέψει.
Ξεκαθαρίστηκε κ. Κ.Λ. ότι το άρθρο δεν αφορά τον Δήμο και πολύ περισσότερο δεν αφορά τον Δήμαρχο αλλά εσύ δεν το καταλαβαίνεις. Για τον Δήμο θα μιλήσουμε όταν έρθει αυτή η ώρα.
Χθες ο Τσίπρας κατάγγειλε ακριβώς αυτό που κάνεις εσύ. Ότι μεταξύ των άλλων που του αποδίδουν σε ένα πόλεμο λάσπης που του κάνουν οι αντίπαλοί του χρησιμοποιούν και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείς εσύ.
Έλεος. Σύνελθε.

Κ.Λ είπε...

Για τους λόγους που αναφέρεις,ηρεμήσε..Α,διάβασε και την ανάρτηση σου ξανά με νηφαλιότητα και θα δεις αυτο που σου λέω.