Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Μάιος 1993 - Μάιος 2008 - Μάιος 2011

Η πρώτη μας ανάρτηση το Μάιο του 2008

Το Μάιο του 1993 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο των Θεσπιακών. Η πρώτη μας ανάρτηση έγινε το Μάιο του 2008. Μετά από τρία χρόνια είδαμε να βγαίνουν στο διαδίκτυο αξιόλογα ντόπια ιστολόγια όπως οι  «Φίλοι μουσικής της Βοιωτίας», ο «Έρμος Καστριώτης», ο «GMT+7(Θεσπιές)», το «Μέλι Ελικών», το «Θεσπιάς» και το «Εκ του Ασφαλούς», (συγνώμη αν κάποιο μας διαφεύγει). Χαιρόμαστε πραγματικά και προσπαθούμε να τα προβάλουμε. Θα θέλαμε μια πιο στενή και ισότιμη συνεργασία χωρίς βέβαια να χαθεί το προσωπικό ύφος και η αυτονομία κανενός. Καλούμε λοιπόν τους συντοπίτες συνιστολόγους σε μία συνάντηση. Όλο και κάτι καλό θα προκύψει προς όφελος του χωριού μας.   

3 σχόλια:

Έρμος Καστριώτης είπε...

Καλημέρα,

Όταν ξεκίνησαν να γράφω, πιο πολύ από περιέργεια και θαυμασμό για την δυνατότητα αυτή της επικοινωνίας, στο νου μου είχα μια συνάντηση σκέψεων και ιδεών και όχι φυσικών προσώπων -πoυ είναι μια μορφή πολιτικού ακτιβισμού και για αυτό είμαι εντελώς ακατάλληλος.

Για αυτό επιμένω να προκαλώ την διατύπωση απόψεων και προτάσεων, έστω και ανωνύμως, με κάποια πλατωνική θεώρηση των πραγμάτων, ότι οι ιδέες προηγούνται κλπ. Υπάρχει ο λόγος ως ομιλία, ως έκφραση και ως φιλοσοφικός όρος (αιτία και κινητοποιός δύναμη) και με αυτό το πνεύμα συνεχίζω.

Βέβαια δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έχει αλλάξει κάτι στο κοινωνικοπολιτικό τοπίο αλλά εξακολουθώ να θέλω την αλλαγή, ειδικά όταν διαπιστώνω με ευχαρίστηση, το πόσοι άλλοι συμπολίτες το επιθυμούν ασχέτως των ιδιαίτερων πολιτικών δεσμεύσεων και αντιλήψεων του καθενός.

Όμως, μπορεί να ισχύει το ότι ‘η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει’ αλλά ο ειρωνικός αντίλογος για τον γνωστό Μανώλη που ‘με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια’ επίσης ισχύει. Νομίζω δηλαδή ότι ακόμα πιο χρήσιμη από την ανταλλαγή απόψεων και ευφυολογημάτων ηλεκτρονικώς, για τον τόπο και τον καθένα μας, είναι η φυσική συμμετοχή των προσώπων σε δράσεις. Αυτό ισχύει ακόμα πιο πολύ για τους νέους, διότι ‘αυτών έσεται η βασιλεία επί των υλικών τε και πνευματικών αγαθών’.

Χωρίς τους νέους που το αίμα τους πρέπει να βράζει, διάολε, στις συναντήσεις μας θα ακούγονται μόνο οι τριγμοί από τις αρθρώσεις των πρεσβυτών και αυτό όχι μόνο δεν είναι ελκτικό αλλά ουδόλως αποτελεσματικό.

Ευτυχώς σήμερα υπάρχει η δυνατότητα οι άνθρωποι να επιδείξουν την καλή τους διάθεση για κοινωνική και πολιτική προσφορά. Υπάρχουν οι θεσμοί (διάφοροι σύλλογοι, συνεταιρισμοί, τοπικά και δημοτικά όργανα) για να ξεδιπλώσουν αυτόν τον δυναμισμό τους. Βέβαια πρέπει να πω ότι δεν βλέπω αυτή η νέα συλλογικότητα να αναπτύσσεται αναλόγως των αναγκών της κοινωνίας μας αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Να, στις Θεσπιές, υποτίθεται ότι κάποιοι νέοι ετοιμάζουν κάποιο σύλλογο κι εύχομαι η καθυστέρηση στην εμφάνισή του (υπερβολική κατά την γνώμη μου) να μην οφείλεται σε αυτό που η γνωστή φράση τονίζει ‘όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει’.

Μια πρωτοβουλία για τη συζήτηση της Πρότασης, για παράδειγμα, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη και θα πρότεινα στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ να την οργανώσουν, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, ή και με το Δημοτικό Συμβούλιο κι εκεί ο ΕΡΜΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ θα είναι παρών.

Έρμος Καστριώτης είπε...

Ο ελλιπής έλεγχος της τεχνολογίας, αντέστρεψε την σειρά των σχολίων μου και φάνηκα χωρίς να θέλω αγενής, ανήμερα των γενεθλίων σας. Ιδού λοιπόν το πρώτο σχόλιο μου:

Επιβάλλεται να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δημιουργούς των ΘΕΣΠΙΑΚΩΝ για την προσπάθειά τους όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει μάλιστα να αποκαλύψω ότι ο δικτυότοπος σας, αποτέλεσε μια πηγή έμπνευσης και για εμένα. Μάλιστα από τις πρώτες αναρτήσεις μου, η προσπάθεια κάποιων να με ταυτοποιήσουν ως μέλος της ομάδας σας με γέμιζε κρυφή χαρά.

Αλλά δυστυχώς δεν είχα αυτή την τιμή και παραμένω αναγνώστης και θαυμαστής σας.

Εύχομαι καλή συνέχεια στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ και ακόμα πιο πολλές και θετικές παρεμβάσεις στην ζωή της κοινωνίας μας. Γνωρίζω πλέον εκ πείρας ότι η συντήρηση ενός δικτυότοπου απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, κυρίως υπομονή, αλλά πιστεύω ότι η Συντακτική Ομάδα σας τις έχει.

Να είστε καλά!

topoliandrion είπε...

Πολλά-Πολλά ΜΠΡΑΒΟ & Πολλά-Πολλά Χρόνια γεμάτα αναρτήσεις, με σχόλια , ειδήσεις, ανακοινώσεις, γόνιμο διάλογο... Επιμένω να δούμε τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ και σε έντυπη μορφή. Όντως ήσασταν πρωτοπόροι και μας εμνεύσατε. Συνεχίστε με την ίδια φρεσκάδα και δύναμη. Θαυμάζω το ελεύθερο των σχολίων σας, και ελπίζω κάποτε να το καταφέρουμε και εμείς. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! Φανατικοί αναγνώστες σας!!!
Με αγάπη και εκτίμιση για το ανεκτίμητο έργο σας!!!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ