Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

H αλλαγή ονόματος αφετηρία για στόχους ζωής όλων των πολιτών;

Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μετονομασία του Δήμου σε Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιών, από πολλές πλευρές επισημαίνεται ότι:

Επειδή οι Θεσπιές, όπως και τα περισσότερα χωριά του νέου Δήμου μας, βρίσκονται σε μια φθίνουσα πορεία μαρασμού και υπανάπτυξης. Επειδή, έτσι και αλλιώς οι ασκούμενες πολιτικές απαξιώνουν την αγροτική παραγωγική βάση των Θεσπιών, καταστρέφουν την πολιτιστική-ιστορική ταυτότητα, υποβαθμίζουν το περιβάλλον, σπάνε τον κοινωνικό ιστό και θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στους νέους. Επειδή η Καλλικρατική μνημονιακή εκδοχή του νέου Δήμου, όπως και η Καποδιστριακή, δεν θα προσφέρουν τίποτα στους δημότες αλλά αντιθέτως θα συσσωρεύουν νέα μεγαλύτερα προβλήματα.

Γι αυτό η αλλαγή ενός ονόματος δεν σημαίνει οτι αυτόματα δίνονται λύσεις.

Αν η αλλαγή του ονόματος συνδυαστεί με την πρωτογενή και δευτερογενή ανάπτυξη στις Θεσπιές, με την παραγωγή-επωνυμοποίηση-τυποποίηση ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων, την διάσωση και καλλιέργεια των παραδοσιακών σπόρων και φυτών, την απαλλαγή των αγροτών από τα κερδοφόρα για τις βιομηχανίες αλλά πολυδάπανα και επικίνδυνα για τους παραγωγούς και καταναλωτές μεταλλαγμένα, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

Αν η αλλαγή του ονόματος συνδυαστεί με την δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικού καθαρισμού των ακαθάρτων σε όλα τα χωριά γύρω από τον κάμπο των Θεσπιών, με την εξοικονόμηση υδάτων και τον εκσυγχρονισμό των πολυδάπανων και ενεργοβόρων συστημάτων άρδευσης.

Αν η αλλαγή του ονόματος συνδυαστεί με την διάσωση της πολιτιστικής-ιστορικής αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης ταυτότητας των Θεσπιών, με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Αν η αλλαγή του ονόματος συνδυαστεί με μια νέα οργάνωση εθελοντικής κοινωνικής δράσης με ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ όλων των δημοτών και των θεσμικών Δημοτικών οργάνων.

Τότε αυτή η αλλαγή δεν θα επισκιάσει την πραγματική κατάσταση και τις αιτίες που την έχουν δημιουργήσει αλλά θα αποτελέσει μια αφετηρία για την ανάταση και την κατάκτηση των στόχων ζωής που ανήκουν σε όλους τους πολίτες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητά Θεσπιακά,η αναγκαιότητα
της προσθήκης στην ονομασία του Δήμου
Αλιάρτου ως ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΩΝ,
για Εθνικούς ιστορικούς λόγους,έχουν εξαντληθεί και κατανοηθεί από την πλειοψηφία όλων των υγειώς σκεπομένων
με πατριωτική συνείδηση δημοτών όλου του Καλλικρατικού Δήμου μας.
Τα αν συνδιαστούν με την ανάπτυ-
ξη σε όλους τους τομείς στην οικονομία,στη παιδεία,στο πολιτισμό κλπ,αυτό εκτός από ευχή,είναι αναγκαιότητα και χρειάζεται αγώνας από όλους τους μαζικούς φορείς του Δήμου μας με συνπρωταγωνιστή το Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο,που θα κινητοποιήσουν αγωνιστά όλους τους Δημότες.
Πιστεύω ότι στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα επικρατήσει πνεύμα ενότητας και οι διαφορετικές απόψεις να λέγονται χωρίς εμπάθειες και φωνασκούντες,γιατί αυτό δεν βοηθάει
σε αποφάσεις που θα είναι σε ΄σωστές κατευθύνσεις σε όφελος όλων μας.Πρέπει να πρυτανεύση η λογική του καλού και του καλύτερου και όχι του καλού και του κακού.Ξ.Μ

π είπε...

Προτείνω να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση για τα θέματα της ιστορικής έδρας και της ονομασίας. Έπειτα ο Δήμαρχος να διοργανώσει ημερίδα αφιερωμένη στην ιστορία της περιοχής. Εκεί να μιλήσουν ιστορικοί των πανεπιστημίων μας και αφού δημοσιοποιηθούν οι απόψεις των και γενικώς το σύνολο της συζήτησης τότε ας αποφασίσει ο Δήμαρχος. Μόνος του παρακαλώ διότι γι' αυτό εξελέγη Δήμαρχος(για να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις) κι όχι για να μεταθέτει τις ευθύνες στον οποιονδήποτε μικροπολιτικά σκεπτόμενο εκπρόσωπο χωριού. Νομίζω μάλιστα ότι είναι καλύτερα έτσι και για τον ίδιο. Κι αυτό γιατί έτσι θα μπει κι ο κάθε κατεργάρης μικροπολιτικάντης (συνεργαζόμενος εκλογικά ή μη) στη θέση του. Διαφορετικά θα βρεθεί αιχμάλωτος από την αρχή της θητείας του κιόλας μιας παρέας που θέλει να επιβάλλει την ατζέντα της στο σύνολο του δήμου για ιδιοτελείς σκοπούς.