Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Eπικίνδυνη η ανεξέλεγκτη υπερφόρτωση της Βοιωτίας με βιομηχανικές αιολικές και φωτοβολταϊκές επιχειρήσεις. Συγκέντρωση στο Καπαρέλλι.


Όλο και περισσότεροι Βοιωτοί συνειδητοποιούν τελευταία ότι η ανεξέλεγκτη υπερφόρτωση της Βοιωτίας με βιομηχανικές αιολικές και φωτοβολταϊκές επιχειρήσεις γίνεται πλέον επικίνδυνη. Χαρακτηριστική είναι από την σκοπιά αυτή η ανακοίνωση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, η οποία επισημαίνει ότι:

«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την επέλαση των βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων και των ανεξέλεγκτων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα πανέμορφα βουνά και την εύφορη γη της Βοιωτίας. Με αντίστοιχα ολέθριες συνέπειες για την κοινωνική ζωή στο νομό μας. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι οι αδειοδοτήσεις για τους δύο τελευταίους μήνες του 2010 σε φωτοβολταϊκά έφτασαν τα 116MW ενώ οι νέες αιτήσεις για αιολικά τα 161MW. Η δυσανάλογη αυτή ποσότητα ενεργειακών εγκαταστάσεων στο νομό μας προστίθεται στον χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο όγκο συμβατικών ενεργειακών εγκαταστάσεων. Το ζήτημα δεν είναι φυσικά μόνο ποσοτικό. Ενώ προσπαθεί να μετατρέψει τη Βοιωτία στη νέα χαβούζα ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας, το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο καταστρέφει ταυτόχρονα το πολιτιστικό και άλλο κεφάλαιο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστική η δρομολόγηση άμεσης εγκατάστασης βιομηχανικού αιολικού πάρκου στον Κιθαιρώνα καθώς επίσης και στον ορίζοντα ενός παγκόσμια μοναδικού μνημείου, της Μονής του Οσίου Λουκά. Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο να αντιστραφεί μια πορεία προς μια καταστροφή που θα είναι ανεπανόρθωτη. Καλούμε τους πολίτες της Βοιωτίας σε εγρήγορση και σε κινητοποιήσεις και τους διάφορους αιρετούς του νομού να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για το ίδιο θέμα η μεγάλης επισκεψιμότητας ιστοσελίδα ΘΗΒΑ PRESS, από την οποία και η φωτογραφία μας, επισημαίνει ότι: «Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής κατέγραψε ο φακός του Θήβα press στο Όρος Κιθαιρών.Σαν να μην έφταναν οι πυρκαγιές που το καλοκαίρι του 2009 αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα ελατόδασους, έρχεται να προστεθεί και ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο λόγος για τις εταιρίες ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στο βουνό και έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον».

Και επειδή ο τελευταίος λόγος ανήκει πάντα στους πολίτες η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΑΙΩΝ του Δήμου Θηβαίων, καλεί όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Καπαρέλλι, την Παρασκευή 11/02/2011 και ώρα 8:30 μ.μ. για ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για το θέμα της τοποθέτησης αιολικών πάρκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή Κιθαιρώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: