Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Ανοικτή επιστολή και κλειστά μυαλά

Η κατάληξη ‘-ογλου’ στα επίθετα των νεοελλήνων παραπέμπει σε προσφυγική (μικρασιατική) καταγωγή. Είναι σαφώς τουρκογενής και σημαίνει ‘τον γιό’ αυτού που είναι το πρώτο συνθετικό του επιθέτου. Για παράδειγμα ‘Κουγιουμτζόγλου’ είναι ο ‘γιός του χρυσοχόου’ διότι ‘kuyumcu = κουγιουμτσή’ είναι ο ‘χρυσοχόος’ κι έτσι θυμήθηκα τον συνθέτη μας Κουγιουμτζή.

Πολλές φορές τα οικογενειακά επίθετα έχουν ένα ‘φορτίο’ που μας συνοδεύει και πολλές φορές μας επηρεάζει. Μπορεί να είναι υποτιμητικά (Κώστας Μουλαράς για παράδειγμα) και οι απόγονοι θέλουν να τα αλλάξουν. Μπορεί να είναι αστεία (Μαρία Πίπα, για παράδειγμα) και οι κάτοχοί τους ντρέπονται ή το ξεπερνούν με χιούμορ. Μπορεί να εκφράζουν άσχημη συμπεριφορά (Ντίνα Σαχλή, για παράδειγμα) και η σημερινή απόγονος και κάτοχος του επιθέτου φροντίζει με την συμπεριφορά της να βρίσκεται μονίμως στο άλλο άκρο για να μην επιβεβαιώνει τα χαρακτηριστικά του επιθέτου της.

Να, στα πιο δικά μας ας πούμε, στα τουρκικά η λέξη şon (τσον) σημαίνει ‘τελευταίος’ και η λέξη oglu (ογλού) σημαίνει ‘γιός’. Η σύνθεση των δύο μας κάνει ‘τσόνογλου’ που σημαίνει ‘ο γιός του τελευταίου’. Επειδή τα γλωσσολογικά δεν είναι το ισχυρό μου σημείο πάντως, είμαι ετοιμος να δεχτώ κάθε διόρθωση. Αλλά ‘δράττομαι της ευκαιρίας’ που λένε και έρχομαι στην ουσία του κειμένου που είναι η επιστολογραφία της κ. Τσόνογλου.

Λοιπόν, φαίνεται ότι η δική μας αντιπρόσωπος κ. Τσόνογλου, ίσως θέλει να ξεπεράσει την ‘ρετσινιά’ που κουβαλάει το οικογενειακό επίθετο της και έτσι θέλει να είναι πρώτη, και για αυτό προέβη στην σύνταξη και κυκλοφορία της πρόσφατης ανοικτής επιστολής της. Να φαίνεται δηλαδή ότι πρώτη αυτή έθεσε το θέμα της προσθήκης του ονόματος 'Θεσπιές' στο όνομα του Δήμου μας.

Μπορεί αυτή να είναι η μέθοδος με την οποία η βουλευτής επιθυμεί να μας γνωστοποιεί τις απόψεις της αλλά εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι αντίστοιχο τέτοιο διάβημα της... η συνέχεια στον ΕΡΜΟ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερμοκαστριώτη
Σε ένα μόνο ερώτημα θέλω να απαντήσεις επί της ουσίας του θέματος και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες.
Οι Θεσπιές ανήκουν στη Θήβα. Ο Αλίαρτος προκειμένου να κάνει Δήμο τις ¨έκλεψε¨ από την Θήβα. Δεν θέλω να μου αναλύσεις αν έχεις διαφορετική άποψη πάνω σ αυτό. Δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του.
Εάν υποθέσουμε ότι μπει το όνομα Θεσπιές δίπλα από το όνομα Αλίαρτος προκείμενου να ¨δεθούν¨ οι σχέσεις των κατοίκων των δυο πόλεων μια και οι Θεσπιές αισθάνονται μειονεκτικά σήμερα. Τι εχει να χάσει ο Αλίαρτος όταν δεν του αφαιρούν τίποτα απλά του προσθέτουν τυπικά ένα όνομα που όμως αντιπροσωπεύει την ιστορία , μια ιστορία που ο Αλίαρτος δεν την έχει και έναν πληθυσμό περίπου ίδιον με τον δικό του που γεωγραφικά και πολιτιστικά δεν του ανηκει;
Ποιες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους Αλιάρτου;
Η έδρα θα είναι ο Αλίαρτος , οι υπηρεσίες θα είναι στον Αλίαρτο η ιστορία θα είναι ο Αλίαρτος. Τι έχει να χάσει;
Αυτό είναι το ερώτημα!!!!
Δεν ξέρω ποια θα είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ίσως το αναβάλλουν για αργότερα αλλά από αυτή την προεκλογική δέσμευση του δημάρχου ίσως οφείλεται και η μεγάλη του νίκη που σημαίνει ότι η πλειοψηφία του λαού θέλει αυτή την ένωση.

Έρμος Καστριώτης είπε...

Προφανώς το ερώτημα σου προς εμένα είναι ρητορικό διότι το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ και συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα υπονοείς αναρωτώμενος.

Επί της ουσίας ομιλώντας, ο Αλίαρτος (και οι κάτοικοι του προφανώς) δεν ‘έκλεψε’ κανένα και τίποτα. Χαζομαγειρέματα της εξουσίας των μικρόμυαλων μεγαλόσχημων που σήμερα μερικοί τουλάχιστον- κάνουν αυτοκριτική ως μετανοούσες Σαλώμες . Τα ονόματα, όσο ιστορικό ‘βάρος’ και αν διαθέτουν δεν βελτιώνουν από μόνα τους την πραγματικότητα που είναι σκληρή. Ήδη πιο πάνω, σήμερα στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ, δίνεται μια τέτοια σωστή διάσταση του όλου θέματος.

Ως κρίσιμο παράγοντα για την βελτίωση των πραγμάτων, θεωρώ την προσπάθεια να ‘πλησιάσουν’ οι άνθρωποι των οικισμών του νέου Δήμου και να κάνουν κοινές προσπάθειες. Τίποτα άλλο δεν μας σώζει. Αυτό που και ως Δήμος Θεσπιών όχι μόνο δεν τα επιτύχαμε αλλά αφεθήκαμε σε ηλίθιους τοπικούς ανταγωνισμούς.

Το ότι το όνομα ‘ΘΕΣΠΙΕΣ’ είναι ισχυρό λόγω του ιστορικού του βάρους μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν είναι από μόνο του η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κακώς δεν δόθηκε εξαρχής (ας δεχθούμε τις εκ των υστέρων αυτοκριτικές πολιτικών εκπροσώπων) και καλώς πρέπει να γίνει τώρα. Μου άρεσε που κάποιο στην Αλίαρτο που ξεκίνησαν ‘σταυροφορία’ ενάντια στην αλλαγή του ονόματος του νέου Δήμου, πήραν πολύ ουσιαστικές απαντήσεις από τους Αλιαρτινούς που τους ξέρουν καλύτερα.

Τέλος, χωρίς να έχω επεξεργαστεί τα στοιχεί των αποτελεσμάτων των Δημοτικών εκλογών οπότε κρατώ κάποια επιφύλαξη, πιστεύω ότι η νίκη του Ντασιώτη δεν οφείλεται στην δέσμευσή του για την αλλαγή του ονόματος -ή δεν ήταν αυτή ο βασικός συντελεστής της νίκης του αλλά ας μη επεκταθώ- και για αυτό η απόφαση του αυτή να φέρει το θέμα προς αποδοχή και υλοποίηση τον τιμά.