Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Συνεχής για ένα μήνα η Εξέγερση των Γιασεμιών

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η Τυνησιακή Εξέγερση, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην πρωτεύουσα της Τυνησίας και τα περίχωρά της και παρά τις συλλήψεις ηγετών του κινήματος των γιασεμιών, όπως ονομάστηκε. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο ηγέτης του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών της Τυνησίας Χάμα Χαμάμι  που συνελήφθη στην κατοικία του, όπως δήλωσε η σύζυγός του.
Εν των μεταξύ, η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), η Σουχάιρ Μπελχάσεν, δήλωσε  στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι έχει στην κατοχή της ονομαστικό κατάλογο 66 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου που άρχισε η εξέγερση στην Τυνησία και κατήγγειλε «μια σφαγή η οποία συνεχίζεται».
Πριν από λίγες ηµέρες, ο πρόεδρος της χώρας Ζιν Ελ Αµπιντίν Μπεν Αλι είχε χαρακτηρίσει τις ταραχές «τροµοκρατικές ενέργειες που ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό». Στο τελευταίο  τηλεοπτικό διάγγελµα που απηύθυνε πριν φύγει από την χώρα κατευθυνόμενος σε άγνωστο προορισμό, εµφανώς φορτισµένος, υποσχέθηκε να µειώσει την τιµή της ζάχαρης, του γάλακτος και του ψωµιού, να χορηγήσει νέες πολιτικές ελευθερίες, να βάλει τέλος στη λογοκρισία στο Ιντερνετ και να µην αλλάξει το Σύνταγµα που θα του επέτρεπε να παραµείνει στην εξουσία όταν λήξει η θητεία του, το 2014. ∆ιέταξε επίσης, ζωντανά από την τηλεόραση, τις δυνάµεις ασφαλείας να πάψουν να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Κανένα αποτέλεσµα
Υπενθυμίζεται ότι την αφορµή για να ξεσπάσει η πρωτοφανής εξέγερση στην Τυνησία την έδωσε η πράξη απελπισίας ενός νεαρού, πτυχιούχου πανεπιστηµίου  όταν οι αρχές κατέσχεσαν τον πάγκο µε τα φρούτα και τα λαχανικά που πουλούσε στην πόλη Σιντί Μπουζίντ χωρίς άδεια, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε. Οπως έλεγε χθες όµως ένας διαδηλωτής στην ίδια πόλη, "το θέµα δεν είναι πλέον µόνο η ανεργία. Είναι και η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, όλες οι ελευθερίες".

3 σχόλια:

Έρμος Καστριώτης είπε...

οποία τηλεπάθεια στα ενδιαφέροντα και στα ηλεγραψίματα αδελφοί εν δικτύω: http://ermokastriotis.blogspot.com/2011/01/blog-post_16.html

Θεσπιακά είπε...

Πράγματι, Ερμόλαε. Τηλεπάθεια, όπως λές. Όχι μόνο ανάμεσα στις ιστοσελίδες μας αλλά και με αυτές των άλλων συμπατριωτών μας.
Τι να κάνουμε όμως; Είναι κακό αυτό;

Έρμος Καστριώτης είπε...

κάθε άλλο!

Μακάρι ο συντονισμός αυτός να οδηγήσει και σε κρεσέντο ενεργειών και πράξεων παρόμοιας πολιτικής και κοιωνικής ευαισθησίας .