Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

170.000 στρέμματα Βοιωτικής γης διεκδικεί η Εκκλησία

Μιά έκταση μεγαλύτερη από την μισή Κωπαίδα διεκδικεί η Εκκλησία από μικροϊδιοκτήτες και από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως τονίζει η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 "Μια πολύ σημαντική δίκη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011 στο Εφετείο Λαμίας (μεταβατική έδρα Λιβαδειά). Η δίκη αφορά διεκδίκηση από την Μονή Ιερουσαλήμ μίας ασύλληπτης σε μέγεθος έκτασης στον Παρνασσό και συγκεκριμένα στην Ανατολική του πλευρά που είναι προς τη Δαύλεια. Η έκταση αυτή περιλαμβάνει βοσκοτόπια δημόσια, βοσκοτόπια ιδιωτικά, αγρούς ιδιωτικούς, δάσος ελάτης σπάνιας φυσικής ομορφιάς και χωράφια που κάποτε είχαν απαλλοτριωθεί και είχαν διανεμηθεί σε ακτήμονες μικροκαλλιεργητές.
Η δίκη στις 7 Φεβρουαρίου είναι η πρώτη μιας σειράς δικών που θα ακολουθήσουν. Με μια σειρά δικαστικών παρεμβάσεων και άλλες μονές της Βοιωτίας έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας πολύ μεγάλες εκτάσεις έως και 170.000 στρέμματα. Με πολλές από τις παρεμβάσεις αυτές οι Μονές έχουν στραφεί και κατα πληρούχων μικροκαλλιεργητών που διαθέτουν αγροτεμάχια ακόμη και έκτασης μισού ή ενός στρέμματος. Με αυτές τις παρεμβάσεις οι Μονές απειλούν να στερήσουν αυτές τις καλλιεργούμενες εκτάσεις από τους αγρότες και συνεχίζουν να παρενοχλούν με κάθε ένδικο ή εξώδικο μέσο πτωχούς κτηνοτρόφους που τοποθετούνται σε δημόσια λιβάδια νομιμότατα από τους αντίστοιχους Δήμους, καταβάλλοντας και τα αναλογούντα δικαιώματα βοσκής. Αλλά οι Μονές προχωρούν και σε άλλου τύπου εξωθεσμικές πρακτικές διεκδικήσεων. Μία από αυτές είναι οι παράνομες και ανυπόστατες “μισθώσεις” εκτάσεων που δεν τους ανήκουν σε κάποιους ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί με ιδιαίτερη ορμή και επιθετικότητα αυθαιρετούν και προβαίνουν σε διακατοχικές πράξεις:
Περιορίζουν Δημόσιες εκτάσεις
Οικειοποιούνται κοινόχρηστα αγαθά όπως τα τρεχούμενα νερά
Παρεμποδίζουν τη βόσκηση κοπαδιών, νομίμως τοποθετημένων
Δημιουργούν εν γένει προστριβές και προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωη των πολιτών.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια τωβν Μονών να στερήσουν από τους Έλληνες Πολίτες τη χρήση τεράστιων εκτάσεων στο νομό Βοιωτίας.
Η βόσκηση, η καλλιέργεια, ο παραθερισμός και οποιαδήποτε άλλη χρήση, δικαιωματικά και απαράγραπτα ανήκουν στον Ελληνικό Λαό.
Η “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον” με αφορμή την πρώτη αυτή επικείμενη δίκη στη Λιβαδειά καλεί Τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δήμο Λιβαδειάς, Τοπική Κοινότητα Δαύλειας) να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας περιουσίας.Τα κόμματα, τις επαγγελματικές συνδικαλιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις του Νομού να λάβουν σαφή θέση.
Όλους τους Δημότες του διευρυμένου Δήμου Λιβαδειάς να δώσουν δυναμικά το παρόν τόσο στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τοπικοί φορείς της Δαύλειας την Τετάρτη 2-2-2011 στις 8 η ώρα το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά, όσο και στη Δίκη στις 7-2-2011 στα Δικαστήρια της Λιβαδειάς.
Φρονούμε ότι όλοι μας έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά στο Δημόσιο χαρακτήρα του φυσικού μας περιβάλλοντος, ο σεβασμός και η ακεραιότητα του οποίου, αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις ακόμη και για την ύπαρξή μας, αλλά και για την ύπαρξη των παιδιών μας".
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αγιοι αυτοί πατέρες οι δεν μεσητεύουν μόνο για τις ψυχές των πιστών τους προς τον Κύριον , αλλά δια μέσω των δικηγοροδικαστων ελέω Κυρίου ,υφαρπάζουν τα κτήμαματα τα λειβάδια τα λαγκάδια για το δικό τους επί της γης Παράδεισο.
Ω....Δεσποτάδες υποκριτές ποση μαύρη ψυχή και καρδιά έχετε ; Ποιό μαύρη κι από τα μαύρα ράσα σας ,που σαν μαύρα κοράκια μπήγετε τα νύχια ελέω Θεού στο ποίμνιό σας και όχι μόνο.χωρίς τσίπα ενοχής.
Μετά θυμού Ξ.Μ.