Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Σε λειτουργία η ηλεκτροπαραγωγική Elpedison Power Θίσβης.

Τέθηκε, τελικά, σε εμπορική λειτουργία η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της εταιρίας Elpedison Power στην Θίσβη Βοιωτίας δυναμικότητας 420 MW και τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο. Η επένδυση το ύψος της οποίας ανήλθε σε 275 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Power κ. Ανδ. Τζούρος, ολοκληρώθηκε μετά από κατασκευαστική περίοδο δυόμιση ετών στην διάρκεια της οποίας απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο 400 άτομα.

Η ανακοίνωση έγινε σε εκδήλωση της εταιρείας με αφορμή τη χορηγία της στην έκθεση «Μια αναπάντεχη επίσκεψη. Η Αθηνά από το Arezzo επισκέπτεται την Αθήνα», που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, 2011 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στην οποία φιλοξενείται το αριστουργηματικό ελληνικό άγαλμα της θεάς Αθηνάς το οποίο βρέθηκε στην Ιταλική πόλη Arezzo το 1541.

Ο διευθύνοντας σύμβουλος της ELPEDISON Trading κ. Michel Piguet σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση αναφέρθηκε στην ανάγκη της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε

Και ενώ οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Ανωνύμων Εταιριών κάνουν αυτές τις δηλώσεις που προβάλλονται δεόντως από τα ΜΜΕ, οι πολίτες, που δεν διευθύνουν τίποτα και ούτε συμβουλεύουν κανέναν, απορούν για το πώς είναι δυνατόν να παράγεται όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και η τιμή της να γίνεται όλο και ακριβότερη για αυτούς και μάλιστα σε εποχή κρίσης που επιβάλλει μείωση της κατανάλωσής της και γενικότερη εξοικονόμησή της.

Εν τω μεταξύ, στις 1/12/2010 επρόκειτο να εκδικαστεί η προσφυγή του δήμου Θίσβης, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της συγκεκριμένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 23/3/2011.

Επίσης, την ίδια μέρα ήταν να εκδικαστεί και η προσφυγή για το πρώτο αιολικό πάρκο της Αγίας Άννας. Και εκεί υπήρξε αναβολή για τις 13/4/2011.

Καλά κρασιά! Δηλαδή, όπως είπαν μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον μετά από τις αναβολές.

10 σχόλια:

Έρμος Καστριώτης είπε...

Σχολιάζω την παράγραφο ‘οι πολίτες, που δεν διευθύνουν . . . εξοικονόμησή της’

Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας είναι δείκτης ανάπτυξης γενικά. Το ότι η ζήτηση της ενέργειας αυξάνεται αυτό είναι μάλλον φυσικό. Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς ηλεκτρισμό;

Η μείωση της κατανάλωσης δεν μπορεί να επιβληθεί από τα πάνω, με το ζόρι. Κάτι τέτοιο θα ήταν οπισθοδρομικό απολύτως!

Το ότι συχνά η χρήση της ενέργειας συνοδεύεται από σπατάλη είναι επίσης γεγονός αλλά αυτό είναι και θέμα δικό μας, των πολιτών δηλαδή, να προσέξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια και να λαμβάνουμε μέτρα για να μειώνουμε όσο είναι δυνατόν την σπατάλη της που εμείς την πληρώνουμε στο κάτω-κάτω.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από όσα γνωρίζω από την ΡΑΕ και νομίζω ότι στην χώρα μας είναι από τις πιο φθηνές στην Ευρώπη. Εν πάση περιπτώσει, η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τη μια, σε συνδυασμό με την προτροπή για ελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς (από το μονοπώλιο της ΔΕΗ) από την άλλη, κάνει ελκτικές της ανάλογες επενδύσεις και αυτό μου φαίνεται λογικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ουσιαστική ανάγκη των ανθρώπων αποτελεί αντικείμενο οικονομικής αξιοποίησης με στόχο την αποκόμιση κέρδους. Πως αλλιώς μπορεί να γίνει στο κόσμος μας;

Τέλος, η παραγωγή ενέργειας με καύση φυσικού αερίου νομίζω ότι είναι από τις πιο καθαρές λύσεις. Σε σχέση τουλάχιστον με την καύση βιομάζας (που θα είναι η μονάδα του Νομικού) νομίζω ότι σίγουρα είναι. Το λέω αυτό διότι θα ήθελα να μάθω περισσότερα σε σχέση με την ένσταση του Δήμου Θίσβης. Ποιό είναι το βασικό επιχείρημα για την μη αποδοχή της συγκεκριμένης επένδυσης; Τι κίνδυνοι για το περιβάλλον εγκυμονούνται από την λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας; Εάν υπάρχει κάποιος να μας ενημερώσει θα το εκτιμούσα!

Ανώνυμος είπε...

το οτι είναι φθηνή,, στην Ελλάδα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στην εκμετάλευση του λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά κυρίως και δευτερευόντως στις απε. Και φυσικά δεν σημαίνει οτι οι τιμές σε όλα τα παραγόμενα αγαθά πρέπει να είναι ίδιες. π.χ το πετρέλαιο στην Σαουδικη Αραβία ειναι φθηνό, το φυσικό αέριο στη Ρωσία είναι φθηνό κ.ά

Θεσπιακά είπε...

Καλησπέρα Έρμε Καστριώτη
Θέτεις πολλά και σοβαρά ερωτήματα και ζητήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν σε ένα σχόλιο.

Είναι άραγε, σωστό να συγκρίνουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας της Χώρας μας με τις αντίστοιχες άλλων χωρών χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις διαφορετικές τιμές της αγοράς εργασίας, τους μισθούς, τα μεροκάματα, τις κοινωνικές παροχές, την ευρεία χρήση του φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά κλπ στις χώρες αυτές;

Αποκαλείς την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που έγινε το καλοκαίρι του 2008 "ελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς (από το μονοπώλιο της ΔΕΗ)".
Μάλλον οι λέξεις δεν έχουν χάσει το νόημά τους για σένα και ξέρεις τι λές επιδιώκοντας να προκαλέσεις απαντήσεις. Μα πού ο χώρος εδώ;

Η πρωτογενής χρήση φυσικού αερίου από τις οικιακές καρταναλώσεις, τις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, τα σχολεία και τις υπηρεσίες, για θέρμανση κλπ είναι πράγματι "καθαρή".
Εδώ δεν πρόκειται για αυτό. Και σύμφωνα με επίσημες μελέτες, η χρήση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα. Υπάρχουν σχετικές μελέτες στην ιστοσελίδα της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Η ρύπανση που θα προκαλέσει η μονάδα στην περιοχή του Δήμου Θίσβης εκτιμάται με στοιχεία οτι θα είναι μεγάλη.
Το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, που παρουσιάζεται νότια του Ελικώνα και στο Λικέρι Θίσβης θα πολλαπλασιάσει τις συνέπειές της.

Παντού, καλώς, κακώς, υπάρχει μια κινητικότητα. Εμείς τι κάνουμε;
Να προτείνουμε μια πρώτη συνάντηση π.χ. την Κυριακή 2-1-2011 για να συζητηθούν απ΄ όσους ενδιαφέρονται αυτά τα θέματα, την πρόταση και ότι άλλο προκύψει;

Έρμος Καστριώτης είπε...

Αγαπητά ΘΕΣΠΙΑΚΑ καλημέρα!

Τώρα που ενέσκηψε χειμών κι ενώ το τζάκι παράγει θερμότητα και διοξείδιο του άνθρακα καίγοντας λίοξυλα (κι εγώ απολαμβάνω χωρίς τύψεις την θαλπωρή), προσφέρεται το διαδίκτυο για κουβέντα κι έρευνα. Ξαναδιάβασα, σύμφωνα με την σωστή σας προτροπή, τις σχετικές δημοσιεύσεις της ‘Συμπαράταξης’ και προς το παρόν συσκέπτομαι με τον εαυτό μου προσπαθώντας να καταλάβω διάφορα ακατάληπτα για το επίπεδο μου, τεχνολογικά θέματα.

Όντως το θέμα του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα εκείνο της παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας είναι από τα πιο σημαντικά και με πολιτικές απολήξεις. Κι επειδή ως αγρότης θεωρώ εαυτόν υπεύθυνο για ουκ ολίγες δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον, θα επανέλθω.

Το σχόλιο μου αφορούσε το συγκεκριμένο απόσπασμα της ανάρτησής σας, με την έννοια ότι πολλές φορές ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα θέματα των δημιουργίας βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή μας φαίνεται περισσότερο αρνητικός παρά τεκμηριωμένος και λογικός. Αλλά επ’ αυτού, λίαν συντόμως θα επανέλθω με συγκεκριμένο κείμενο μου.

Προς το παρόν, μας καλώ να σκεφτούμε ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις στον χώρο της παραγωγής ενέργειας αξιοποιούν την πολιτική απελευθέρωσης της αντίστοιχης αγοράς αφ’ ενός αλλά και την ανάγκη μας για ενέργεια αφ’ ετέρου. Δηλαδή μια συνολική οικολογική στάση δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω τον τρόπο της ζωής μας. Η σχετική πρότασή μου ήταν ‘σε συνδυασμό με την προτροπή για ελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς (από το μονοπώλιο της ΔΕΗ)’ και δεν εννοώ με αυτό αποδοχή του συγκεκριμένου μοντέλου διαχείρισης της αγοράς ενέργειας.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πάντως, έτσι όπως χρεώνεται από την ΔΕΗ και σύμφωνα με λεγόμενα στελεχών της, θα αυξηθεί σύντομα λόγω της επιβάρυνσης του κόστους της επιχείρησης με το κόστος-
πρόστιμο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την φάση παραγωγής κι αυτό απορρέει από διεθνείς υποχρεώσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αυτών. Άρα, αγαπητέ Ανώνυμε 9:51, μάλλον δεν θα είναι πλέον φθηνή.

Σε ότι αφορά την πρόσκληση για συνάντηση είναι δεκτή ως προς τον χρόνο. Για τον τόπο αποφασίστε εσείς. Αλλά δώστε μας από πριν το πρόγραμμα για να προετοιμαστούμε πνευματικώς για να καταλάβουμε το τι θα συζητηθεί.

Ανώνυμος είπε...

τώρα το είπες σωστά. Δεν ΘΑ είναι φθηνή. Ως τώρα όμως είναι πάμφθηνη. Τόσο που είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί δεν επένδυσε η ΔΕΗ τόσα χρόνια με τα υπερκέρδη της στις απε ώστε να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις και να γίνει ο μεγαλύτερος ίσως παίκτης στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη. Μάλλον είχαν άλλες ασχολίες οι διοικήσεις της. Τους ενδιέφερε π.χ περισσότερο ¨η ορχήστρα της ΔΕΗ¨, ¨η ποδοσφαιρική ομάδα της ΔΕΗ¨, ¨το πρατήριο ρούχων της ΔΕΗ¨ και ¨ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς της ΔΕΗ¨.

Ανώνυμος είπε...

Είδες το....ΠΑΣΟΚ;

Ανώνυμος είπε...

οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα. Μήπως τα κόμματα της αριστεράς δεν ήξεραν τι γινόταν; ζήτησε ποτέ η αριστερά στην Ελλάδα επενδύσεις και δεν το θυμάμαι; Ή μήπως η ΝΔ άλλαξε κάτι στη λειτουργία και τη δομή της ΔΕΗ;

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Συνένοχος εγώ δεν νοιώθω, αν εσύ έφαγες σιγά μην ασχολιόσουν με τα μπλογκ (δηλαδή ούτε εσύ έφαγες). Άραγε γιατί το πιστεύεις αυτό;

Έρμος Καστριώτης είπε...

καλησπέρα και πάλι,

επειδή με ρωτάνε και άλλοι για την συνάντηση της 2 Ιαν 2010, να μας ενημερώσετε δια του η-τύπου, ανοικτά και διάφανα!