Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

GREENPEACE ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΛΙΓΝΙΤΗ


Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση

Να απορρίψει την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων.
Να ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή, αλλά οριστική κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα.
Να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και την επίτευξη της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 40% έως το 2020.
Να υιοθετήσει πρόταση για 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050.
Η παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων σε οποιονδήποτε επενδυτή, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βλάβη για ολόκληρη τη χώρα. Με εξαίρεση διεθνείς –πιθανότατα γερμανικούς- ενεργειακούς κολοσσούς, κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη. Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη σταδιακή, αλλά οριστική απεξάρτηση της Ελλάδας από το λιγνίτη και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 40% επί της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2020 και 28% έως το 2015. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιτύχει αυτούς τους στόχους, η αγοράς ενέργειας θα έχει απελευθερωθεί σε σημαντικό βαθμό. Απαιτείται όμως ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή και οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2030.
Σε αντίθετη περίπτωση, η οποιασδήποτε μορφής παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή η εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων από τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες επενδυτές, θα οδηγήσει στην καταστροφή νέων περιοχών (Ελασσόνα, Δράμα, κα), θα περιθωριοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα ακυρώσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2010

2 σχόλια:

pd είπε...

η greanpeace είναι προφανώς αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφής ρυπογόνα ανάπτυξη. Ποιά είναι η greanpeace που ενδιαφέρεται τόσο πολυ για το καλό μας; Που βρίσκει τα χρήματα για τις πολυδάπανες διαφημιστικές εκστρατείες που κάνει; Μήπως τα παίρνει από συγκεκριμένες εταιρίες για να κάνει κακό στις ανταγωνίστριές τους; Με ποιό δικαίωμα ζητά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας; Μπορεί να μας προτείνει και νέες θέσεις εργασίας τόσο εύκολα όσο θέλει να καταργήσει τις ήδη υπάρχουσες;

Ανώνυμος είπε...

Σωστόόός ο pd!!! Αλλά αυτή η καραμέλα των δήθεν "θέσεων εργασίας" μήπως έχει λιώσει;