Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Με την ενεργοποίηση των πολιτών μπορούμε να ελπίζουμε


Τι είναι αυτό το κείμενο;
Είναι κάποιες σκέψεις, οι οποίες δεν είναι κάτι καινούργιo στην τοπική κοινωνία των Θεσπιών. Διατυπώνονται αποσπασματικά από συλλογικότητες και τμήματά τους είναι στα χείλη πολλών πολιτών στις συζητήσεις που γίνονται. Το κείμενο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συγκέντρωση σε διάστημα λίγων μηνών αυτού του υλικού και η πιο οργανωμένη διατύπωσή του. Δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό, όπως κάποιοι βιαστικοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν.

Πόσο θα κρατήσει η διαδικασία συζητήσεως;
Η συζήτηση θα συνεχιστεί όσο διάστημα υπάρχουν ερωτήσεις και προτάσεις οι οποίες θα δημοσιεύονται στην μόνιμη στήλη ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ή όπου αλλού προταθεί, για να μπορούν όσο γίνεται περισσότεροι να την παρακολουθούν.

Γιατί η θεματολογία να αφορά μόνο τα θέματα της παραγωγής, των υδάτων και του πολιτισμού;
Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα θέματα εξ ίσου σοβαρά. Αυτά θεωρούνται από τους πολίτες ότι είναι τα πιο επίκαιρα και σ΄ αυτά μπορεί να υπάρξει η ευρύτερη συμμετοχή, η σύμπτωση απόψεων και η ενότητα των πολιτών. Ασφαλώς και μπορεί να προστεθούν άλλα ή να αποσυρθούν αυτά που διατυπώνονται αν κρίνεται σωστό.

Τι είναι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας;
Αρκετοί απ΄ όσους διάβασαν το κείμενο είπαν: «Αυτό έλεγα και γω. Έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια αυτή η κίνηση». Η Ομάδα Πρωτοβουλίας είναι όσοι υιοθέτησαν σαν δικό τους το κείμενο αυτό και πρωτοβουλιακά κινούνται για τον εμπλουτισμό και την διακίνησή του όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα. Είναι ανοικτή, προσωρινή και θα διαμορφωθεί από όσους θέλουν και αποδέχονται το εγχείρημα αυτό.

Καλούμε πολίτες, τις συλλογικότητες των Θεσπιών και ιδιαίτερα το επιστημονικό δυναμικό να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός προγράμματος παρέμβασης των πολιτών στις εξελίξεις. Γιατί μόνο με την ενεργοποίηση των πολιτών θα μπορούμε να ελπίζουμε αλλά θα είναι δυνατόν να βοηθούνται και να ελέγχονται τα θεσμικά όργανα.

Καλούμε τις ιστοσελίδες του τόπου μας να αξιοποιήσουν και να προβάλλουν όπως νομίζουν καλύτερα οι διαχειριστές τους την προσπάθεια αυτή.

5 σχόλια:

Χάράλαμπος Κουτσούρης είπε...

Μετά την εισηγητική έκθεση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών της Kοινότητάς μας καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστούν τα παρακάτω:
1] Ίδρυση με συμμετοχή όσων περισσοτέρων κατοίκων της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ με υπογραφές. Η ελεύθερη συμμετοχή είναι και σύμφωνη με το άρθρο 5 του Συντάγματος.
2]Ορισμός 7μελούς Συντονιστικής Επιτροπής με ομόφωνη απόφαση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.
3] Η Συντονιστική Επιτροπή επεξεργάζεται τα θέματα της παρούσας έκθεσης και ανάλογα με την αναγκαιότητα και προτεραιότητα προτείνει λύσεις.
4] Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ παρίσταται στα Δημοτικά Συμβούλια και λαμβάνει γνώσει όλων των αποφάσεων, αναφέρεται εγγράφως στις Αρχές οι οποίες είναι υποχρεωμένες, σύμφωνα με τον νόμο, να απαντούν αιτιολογημένα καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες κατά τις κείμενες διατάξεις, να απαντούν και να παρέχουν πληροφορίες και να χορηγούν έγγραφα.
5] Η Συντονιστική Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα την Γενική Συνέλευση η οποία αποφασίζει για περαιτέρω ενέργειες.
6] Η Γενική Συνέλευση ανακαλεί την Συντονιστική Επιτροπή όταν διαπιστώνει αδυναμία παρακολούθησης των θεμάτων.
7] Η συνεργασία με τους νόμιμους φορείς του χωριού μας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων.
8] Τέλος, στην Γ.Σ. δύνανται να ορίζονται και άλλα θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Κ. Μ. είπε...

Να καλεσετε και τους ομογενεις σε ολο τον κοσμο να βοηθησουν Παρακολουθω στον χάρτη των επισκεπτων καποιον που είναι μόνιμος επισκεπτης και βρισκεται στον Νότιο Ατλαντικο στα ανοιχά της Αφρικης. Μου εχει κανει πολλή μεγαλη εντυπωση. Μηπως ξέρετε ποιος είναι;

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση του Νικολάου Ι. Δημητρίου για εφημερίδα είναι σημαντική.

Θεσπιακά είπε...

Φίλε Χαράλαμπε Κουτσούρη
Με λογιστική ακρίβεια και σαφήνεια ισολογισμού γίνανε οι προτάσεις σου. Μάλλον έχεις μια προτίμηση στην δημιουργία ενός νέου νομικού προσώπου με σκοπούς όσους αναφέρονται ως "σκέψεις". Ασφαλώς και πρέπει να το συζητήσουμε και αυτό.

Φίλε Κ.Μ.
Δεν γνωρίζουμε ποιός είναι ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μας από τον Ν. Ατλαντικό. Αν ξέρεις κάτι θα χαιρόμασταν να τον μάθουμε. Φυσικά και οι ομογενείς μπορούν να επικοινωνήσουν με όλους μας πιο εύκολα τώρα με την ύπαρξη του διαδικτύου.

Ανώνυμε
Θα πρέπει βεβαίως να συζητηθεί η πρόταση του Νικολάου Ι. Δημητρίου για την ανάγκη εφημερίδας.

Έρμε Καστριώτη
Με την επί μακρόν αναφορά σε σημερινή σου ανάρτηση στην "πρόταση" συμβάλεις στον απαραίτητο διάλογο που πρέπει να γινει για όλα.
Μας ξεπέρασες στον δρόμο ταχύτητας και καμαρώνουμε ένα συμπατριώτη μας που πάει μπροστά. Αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν θα έχεις αντοχή στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Αν σταματήσεις να μπεκρουλιάζεις όπου σε φωνάζουνε οι πιθανότητες να έχεις και αντοχή θα είναι μεγαλύτερες προς όφελος όλων μας.
χαίρε.

Έρμος Καστριώτης είπε...

Αγαπητά ΘΕΣΠΙΑΚΑ,

Ένα λάτρης του πότου και τη καλής παρέας δεν μπορεί να τρέχει πιο πολύ από εσάς. Μάλιστα είναι η δική σας πρωτοβουλία που ‘ερεθίζει’ δημιουργικά και χαρμόσυνα την σκέψη μου. Λοιπόν, χαίρομαι εφόσον βλέπετε κάποια χρησιμότητα στις παρεμβάσεις μου.

Ο δρόμος που ανοίξατε είναι μακρύς και όμορφος και όσο κι αν ‘μπεκρουλιάζω’ -δηλαδή ‘αφήνομαι’ στα πνεύματα κάθε μορφής: της παρέας, του οίνου, της ομορφιάς- θα είμαι πάντα παρών στα καλέσματα σας.

Σε επόμενο κείμενο θα ασχοληθώ με το πρώτο κεφάλαιο της Πρότασης, με την αγροτική παραγωγή. Για το θέμα αυτό άλλωστε οφείλω να καταθέσω την άποψη μου εφόσον έχω ήδη προκληθεί από εκλεκτό αναγνώστη σας, όταν σχολίασα κάποιο άρθρο που είχατε αναδημοσιεύσει από τον ‘Ριζοσπάστη’.

Συνυπογράφω το σχόλιο σας για την παρέμβαση του Μπάμπη Κουτσούρη.

Για την εύστοχη πρόταση του φίλου Ν. Δημητρίου, θα σας πρότεινα να κάνετε μια σκέψη για την αξιοποίηση της γνωστής έκδοσης ‘ΘΕΣΠΙΕΣ άλλοτε και τώρα’. Δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί να αξιοποιηθεί εκτός από την αναδίφηση στο ‘άλλοτε’, και στην προβολή των ερωτημάτων που αφορούν το ‘τώρα’ και το μέλλον αυτού του τόπου . Δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια για πολλές έντυπες εκδόσεις.

Τέλος για την παρατήρηση του Κ.Μ., βλέποντας στον χάρτη την περιοχή του Νότιου Ατλαντικού, ανάμεσα Αφρική και Λατινική Αμερική, νομίζω ότι αν ο επισκέπτης δεν είναι κάποιος ναυτικός που βαριέται στο ποντοπόρο ταξίδι του, τότε μάλλον είναι κάποιος πατριώτης μας εγκατεστημένος εκεί πέρα αλάργα, στα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς) ή στα νησιά Σάντουιτς, απογοητευμένος από όσα είδε να συμβαίνουν στην χώρα μας της φαιδράς πορτοκαλέας και στο Ερημόκαστρο των χοντρόφλουδων κρεμμυδανθρώπων, σαν κι ελόγου μου.