Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

ΑΧΡΗΣΤΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦIΑ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οφείλεται μια απάντηση στον ΕΡΜΟ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ μετά την τοποθέτησή του για το κείμενο-πρόταση στο ομώνυμο γειτονικό ιστολόγιο.

Φίλε Έρμε Καστριώτη

Οι παρεμβάσεις σου στον διάλογο για την «πρόταση», όπως μάλλον σωστά την ονομάζεις, είναι πολύτιμες.

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την δική σου συμβολή στην επεξεργασία της πρότασης και ιδιαίτερα στο 1ο τμήμα της, το οποίο αναφέρεται στην αγροτική οικονομία και παραγωγή. Με το ίδιο ενδιαφέρον, φυσικά, περιμένουμε την γνώμη από τους συμπατριώτες μας, όλους τους αγροτιστές, συνδικαλιστές και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, στον οποίο δόθηκε έντυπη η πρόταση.

Για την τριμηνιαία πολιτιστική και ιστορική επιθεώρηση «ΘΕΣΠΙΕΣ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ», που αναφέρεις, οπωσδήποτε θα δοθεί έγγραφη η πρόταση για μελέτη και με χαρά θα ακούσουμε την άποψή της.

Στο ερώτημα που θέτεις, γιατί, δηλαδή, δεν την δημοσιοποιήσαμε νωρίτερα, ισχύουν τα εξής:

Η ιδέα της πρότασης γεννήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Τότε ήταν έντονος ο προβληματισμός των πολιτών για συνδυασμούς, καταγραφή προβλημάτων, προγράμματα κλπ και τότε κατέβηκε στο μυαλό πρώτα του διαχειριστή της ιστοσελίδας μας αυτή η ιδέα. Δεν δημοσιοποιήθηκε πιο πριν γιατί αφενός μεν δεν ήταν έτοιμη και διαμορφωμένη ακόμα έτσι όπως παρουσιάστηκε και αφετέρου για να μην χανόταν μέσα στις εντάσεις και αντιπαραθέσεις που θα υπήρχαν.

Για τις αδυναμίες που αναφέρεις, ορθά ομίλησες και δίνεις μια καλή πάσα, σχεδόν έτοιμο γκολ .

Θα ξανατονίζεται μέχρι να εμπεδωθεί: Δεν πρέπει να ταυτιστεί η πρόταση με ορισμένα πρόσωπα, κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος γιατί ουδείς κατέχει τα πνευματικά δικαιώματά της και ακόμα γιατί είναι στο χέρι των πολιτών να την διαμορφώσουν και να την αξιοποιήσουν αν και όπως θέλουν.

Ναι. Ασφαλώς είναι και πρέπει να είναι και κάποιοι πολιτικά απομονωμένοι, αν θέλουν να τα καταργήσουν, από φαινόμενα που και εσύ έχεις διαπιστώσει και αναφέρεις και τα οποία δυστυχώς κυριαρχούν και γίνονται πιο πολλά στον τόπο μας όσο περνάει ο καιρός. Τέτοια φαινόμενα άδικα εκθέτουν τους εκλεγμένους, ενώ δεν φταίνε όλοι και αμαυρώνουν τις δημοκρατικές παραδόσεις μας.

Όσο για την εκλογή σε δημόσια αξιώματα, μάλλον εγκλωβισμό, συμβιβασμό και πολτοποίηση συνιστά κάθε τέτοιο εγχείρημα πολιτών με διαμετρικά διαφορετικές απόψεις από τις επικρατούσες, να εκλεγούν δηλαδή σε δημόσια αξιώματα χωρίς να υπάρχει ένα κίνημα πολιτών που όχι μόνο να κατακτήσει την πραγματική πλειοψηφία αυτής της εκλογής αλλά και να συνεχίσει να συνδράμει, να ελέγχει και να ανακαλεί άμα λάχει τους εκλεγμένους στα θεσμικά όργανα.

Αυτά τα ολίγα επί του θεωρητικού επιπέδου, έχεις τις ικανότητες και πολλοί περιμένουν από σένα να διακινήσεις τις ιδέες της συζήτησης για τα προβλήματα στο καφενείο, στον συνεταιρισμό ή όπου αλλού λειτουργείς σαν πολίτης και να έχεις μια καθοριστική συμβολή.

1 σχόλιο:

Έρμος Καστριώτης είπε...

Αγαπητά μου ΘΕΣΠΙΑΚΑ,
Απο το κολακευτικό αλλά και απαιτητικό για την αφεντιά μου κείμενό σας, ξεχωρίζω την παράγραφο: "Όσο για την εκλογή σε δημόσια αξιώματα,. . . , να ελέγχει και να ανακαλεί άμα λάχει τους εκλεγμένους στα θεσμικά όργανα", μάλλον θα διαφωνήσω και όχι μόνο για το ουτοπικό του "ανακαλεί άμα λάχει". Διότι δεν μπορεί να ανακληθεί κανείς αντιπρόσωπος πριν την λήξη της θητείας κι ας κτυπιέται ο ψηφίσας λαός. Για αυτό έχουμε τόσους "κοψοχέρηδες" μετεκλογικώς!

Το νόημα της παραπάνω αναφοράς στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, εκφράζεται καλύτερα και αυτοκριτικά με την φράση "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει (τα κάνατε και τα κάνουμε) κρεμαστάρια". Δηλαδή δεν διαμορφώθηκε "κλίμα" για την δημιουργία συνδυασμού και σε συνάρτηση με την ελλιπή προς τους Ερημοκαστραίους, δραστηριότητα του Ντασιώτη, μας άφησε τελικά εκτός του νυμφώνας της τοπικής εξουσίας.

Διότι νομίζω ότι και τον ίδιο τον υποτιμήσαμε αλλά και "σνομπάραμε" το όλο εγχείρημα της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών. Δηλαδή τι περιμέναμε; Ειδική πρόσκληση και παράκληση;

Ίσως έχει ενδιαφέρον να δούμε γιατί συμπεριφερθήκαμε έτσι αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

Με λίγα λόγια, μπορεί να υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος της "πολτοποίησης" και της αφομοίωσης από το σύστημα της εξουσίας, μιας προσωπικότητας που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και δεν έχει τους πολίτες ενεργητικά μαζί της, αλλά όμως, και μια προσωπικότητα που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και κατάφερε να βρεθεί στην εξουσία, μπορεί να κινητοποιήσει καλύτερα τους πολίτες.

Στην πρώτη κατηγορία, έχουμε την περίπτωση του Πελώνη που ενώ είχαμε όλοι προσδοκίες τελικά έγιναν ελάχιστα κι αυτός χωρίς να διαφθαρεί (από όσα ξέρω) αφέθηκε να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα των επιτήδειων και να χρεωθεί -ίσως άδικα για εκείνον- την άσχημη εικόνα της τοπικής εξουσίας.

Στην δεύτερη κατηγορία όμως, θέλω να είμαστε και μπορούμε να είμαστε μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.

Για να είμαι ακόμα πιο συγκεκριμένος για τα μελλούμενα και όχι για τα περασμένα, θεωρώ ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες (και κυρίως ο Ντασιώτης) θέλουν πραγματική και ειλικρινή υποστήριξη από όλους μας και η Πρότασή σας αλλά και οι άλλες ιδέες θα πρέπει να συμβάλλουν έτσι ώστε τούτοι να διαμορφώσουν ένα πρακτικό πρόγραμμα προτεραιοτήτων για όσα μπορούν και προλαβαίνουν να γίνουν τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια.