Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

φωτο Διόνυσος
Καταθέτουμε μερικές σκέψεις για διάλογο στην τοπική κοινωνία γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, εδώ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Τις καταθέτουμε σε όλους όσους αγαπάνε, ο καθένας με τον τρόπο του, τις Θεσπιές και θέλουν να τις δούνε να προοδεύουν και να προκόβουν και να μας κάνουν όλους περήφανους τόσο για την ιστορία όσο και για την σύγχρονη πραγματικότητα του τόπου μας.

Παρακαλούμε όσους διαβάσουν το κείμενο αυτό να κάνουν υποδείξεις, διορθώσεις, προσθήκες, παρατηρήσεις και ότι άλλο νομίζουν ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα κείμενο πιο ολοκληρωμένο το οποίο στην συνέχεια, να το καταθέσουμε σε μια Συνέλευση των Θεσπιέων για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για δράση.

Με όσο μπορούσαμε πιο συνοπτικό τρόπο αναφερόμαστε στα παρακάτω 3 κύρια, κατά την γνώμη μας, ζητήματα από τα οποία πρέπει συλλογικά να ξεκινήσουμε μια μεγάλη συζήτηση, να τα επεξεργαστούμε, να τα εξοπλίσουμε επιστημονικά, να λάβουμε αποφάσεις και να τα αναβαθμίσουμε σε επίπεδο προγράμματος δράσης το οποίο ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και επιμονή θα αγωνιστούμε για την πραγματοποίησή τους... διαβάστε τη συνέχεια στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ αρχείο.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δε μπορω να βαλω σχολιο. τι γινεται;

Ανώνυμος είπε...

και τότε πως έβαλες;

μήπως παίζει κι αυτό είπε...

Να κατεβούμε στους δρόμους μάς το έχει απαγορεύσει ο παλαιοημερολογητισμός του Περισσού: μονοπωλεί μεθοδικά κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία, την «καπελώνει» αυθαίρετα, η κραυγή και οργή των πολιτών μετατρέπεται σε αθέλητη υποστήριξη της πιο υπάνθρωπης ολοκληρωτικής μονοτροπίας. «Δεν κοτάς ν’ αγγίξεις μιαν από τις αξίες που ικανοποιούν τα αισθήματά σου για κοινωνική δικαιοσύνη, έγραφε ο Ελύτης, και βρίσκεσαι να “κάνεις πορεία” μ’ έναν συρφετό ανθρώπων που δεν έχουν δική τους σκέψη, αλλά την περιμένουν από τον καθοδηγητή τους». Δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα ακομμάτιστη πρωτοβουλία για μαζική πολιτική εκδήλωση, που να μην την ιδιοποιηθεί η μικρόνοια και ψυχανωμαλία των καπήλων της Αριστεράς.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, "μήπως παίζει κι αυτό", καλύτερα να πεις για τα θέματα που βάζουνε οι άνθρωποι παρα να βγάζεις τα κομματικά σου απωθημένα.
Εγώ συμφωνώ με αυτά που λένε θα τα διαβάσω πιο προσεκτικά το Σαββατοκύριακο και θα γράψω την γνώμη μου.
Εσύ θέλεις να εμποδίσεις τους άλλους να κατεβούνε στους δρόμους με αυτά που γράφεις

Θεσπιακά είπε...

Το κείμενο αυτό διανέμεται στις Θεσπιές ώστε να το διαβάσουν όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Πολλές ερωτήσεις και προτάσεις έχουν γίνει και θα δημοσιευθούν στην μόνιμη στήλη με την φωτο.
Το κείμενο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μιά πρόταση του blog που είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε συζήτηση και αλλαγή.
Ανοικτή και προσωρινή είναι και η ομάδα πρωτοβουλίας η οποία θα διαμορφωθεί από όσους θέλουν και αποδέχονται το εγχείρημα αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά η προτασή σας είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει για τον τόπο τον τελευταίο καιρό. Μπορεί να γίνει καλύτερη όμως, θα επανέλθω με άρθρο ή σχόλια αργότερα. Πιστεύω ότι η ανάγκη για εφημερίδα έγινε πλέον επιτακτική. Με τις καλύτερες ευχές μου για επιτυχία.
Με εκτίμηση, Νικόλαος Ι. Δημητρίου

Θεσπιακά είπε...

Νίκο, σ΄ευχαριστούμε.
Ασφαλώς και μπορεί να γίνει καλύτερη η πρόταση. Μόνο που δεν είναι "μας". Πρέπει να είναι πρόταση όλων.
Προσβλέπουμε στην βοήθειά σου.

thespiaka είπε...

Τι είναι αυτό το κείμενο;
Είναι κάποιες σκέψεις, οι οποίες δεν είναι κάτι καινούργιo στην τοπική κοινωνία των Θεσπιών. Διατυπώνονται αποσπασματικά από συλλογικότητες και τμήματά τους είναι στα χείλη πολλών πολιτών στις συζητήσεις που γίνονται. Το κείμενο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συγκέντρωση σε διάστημα λίγων μηνών αυτού του υλικού και η πιο οργανωμένη διατύπωσή του. Δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό, όπως κάποιοι βιαστικοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν.


Πόσο θα κρατήσει η διαδικασία συζητήσεως;
Η συζήτηση θα συνεχιστεί όσο διάστημα υπάρχουν ερωτήσεις και προτάσεις οι οποίες θα δημοσιεύονται στην μόνιμη στήλη ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ή όπου αλλού προταθεί, για να μπορούν όσο γίνεται περισσότεροι να την παρακολουθούν.


Γιατί η θεματολογία να αφορά μόνο τα θέματα της παραγωγής, των υδάτων και του πολιτισμού;
Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα θέματα εξ ίσου σοβαρά. Αυτά θεωρούνται από τους πολίτες ότι είναι τα πιο επίκαιρα και σ΄ αυτά μπορεί να υπάρξει η ευρύτερη συμμετοχή, η σύμπτωση απόψεων και η ενότητα των πολιτών. Ασφαλώς και μπορεί να προστεθούν άλλα ή να αποσυρθούν αυτά που διατυπώνονται αν κρίνεται σωστό.


Τι είναι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας;
Αρκετοί απ΄ όσους διάβασαν το κείμενο είπαν: «Αυτό έλεγα και γω. Έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια αυτή η κίνηση». Η Ομάδα Πρωτοβουλίας είναι όσοι υιοθέτησαν σαν δικό τους το κείμενο αυτό και πρωτοβουλιακά κινούνται για τον εμπλουτισμό και την διακίνησή του όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα. Είναι ανοικτή, προσωρινή και θα διαμορφωθεί από όσους θέλουν και αποδέχονται το εγχείρημα αυτό.


Καλούμε πολίτες, τις συλλογικότητες των Θεσπιών και ιδιαίτερα το επιστημονικό δυναμικό να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός προγράμματος παρέμβασης των πολιτών στις εξελίξεις. Γιατί μόνο με την ενεργοποίηση των πολιτών θα μπορούμε να ελπίζουμε αλλά θα είναι δυνατόν να βοηθούνται και να ελέγχονται τα θεσμικά όργανα.


Καλούμε τις ιστοσελίδες του τόπου μας να αξιοποιήσουν και να προβάλλουν όπως νομίζουν καλύτερα οι διαχειριστές τους την προσπάθεια αυτή