Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Εμπαιγμός με παρατηρητήριο αγροτικών εφοδίων

Τη δημιουργία παρατηρητηρίου των τιμών στα αγροτικά εφόδια ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, εμπαίζοντας προκλητικά τους αγρότες. Με ευθύνη της κυβέρνησης το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη τον τελευταίο χρόνο, μετά τις μεγάλες αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ. Επίσης έρχονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και όπως φαίνεται και νέα αύξηση του ΦΠΑ.

Ομως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κουτσούκος και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας έσπευσαν χτες να δημιουργήσουν ψευτοεντυπώσεις, ενόψει και του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ανακοινώνοντας μέτρα, υποτίθεται, για «τη συγκράτηση των τιμών στα αγροτικά εφόδια» μέσω της θεσμοθέτησης παρατηρητηρίου τιμών. Οπως αναφέρθηκε, οι εταιρείες θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε περίπτωση αυξήσεων οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν κοστολόγιο που να δικαιολογεί τις αυξήσεις... Πρόκειται για μέγιστη κοροϊδία, για μέγιστη υποκρισία. Οσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και των μονοπωλίων, το κόστος παραγωγής για την αγροτιά δεν πρόκειται να μειωθεί. Ούτε επίσης οι αγροτικές τιμές θα αυξηθούν και θα δίνουν βιώσιμο εισόδημα στη φτωχομεσαία αγροτιά.

Η κυβέρνηση διαλαλεί το παρατηρητήριο τιμών, που είναι μια πολιτική που λανσάρει η ΕΕ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίπτωση. Γιατί, για παράδειγμα, τι έγινε με το παρατηρητήριο τιμών στα καύσιμα;.. Το θέμα είναι ότι το αγροτικό κόστος παραγωγής για το δωδεκάμηνο Ιούλης 2009 - Ιούλης 2010 αυξήθηκε κατά 3,8%, ανεβαίνοντας ακόμα πιο ψηλά. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το 12μηνο αυτό, οι τιμές στα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 31%, στα αγαθά και τις υπηρεσίες κατά 5,6% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 6,4%. Είναι εμφανές ότι αυτή η κατάσταση δε θα βελτιωθεί σε όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, όσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων. Η λύση βρίσκεται στην προοπτική μιας διαφορετικής οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με τον παραγωγικό συνεταιρισμό για τους μικροπαραγωγούς, που θα λειτουργεί δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό.

                                                               ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 10-11-2010

2 σχόλια:

Έρμος Καστριώτης είπε...

Υπάρχει πρόβλημα τιμών των αγροτικών εφοδίων; Υπάρχει, στον βαθμό που κάθε χρόνο οι τιμές τους αυξάνονται ενώ δεν αυξάνονται το ίδιο οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μας.

Για το δεύτερο η εξήγηση που μας δίνεται από την κάθε φορά κυβέρνηση της χώρας είναι η ισχύς του μηχανισμού της αγοράς και του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Οι νόμοι αυτοί γιατί δεν ισχύουν και για τα εφόδια; Πως γίνεται και οι τιμές τους πάντα αυξάνονται;

Ένας νόμος που ισχύει για ένα μέρος της οικονομίας -τις τιμές των αγροτικών προϊόντων- και όχι συνολικά, παύει να είναι νόμος και γίνεται φτηνό επιχείρημα και κόλπο κερδοσκοπίας.

Το παρατηρητήριο τιμών πράγματι όπου έχει εφαρμοστεί δεν έχει καμία επίδραση στις ανοδικές παράλογες μερικές φορές αυξήσεις των τιμών.
Οπότε τι κάνουμε; Πως μπορούν οι αγρότες να παρέμβουν σήμερα στα πράγματα για να προστατέψουν το εισόδημά τους;

Δεν ξέρω. Ή μάλλον έχω κάποιες σκέψεις αλλά μιαν άλλη φορά ίσως τις συζητήσουμε. Διερωτώμαι πάντως, πόσο χειρότερα πρέπει να γίνουν τα πράγματα για να σκεφτούμε και να δράσουμε;

Σίγουρα όμως, απόψεις σαν κι αυτή από την παραπάνω ανάρτηση "Η λύση βρίσκεται στην προοπτική μιας διαφορετικής οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με τον παραγωγικό συνεταιρισμό για τους μικροπαραγωγούς, που θα λειτουργεί δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό", καλλιεργούν την μοιρολατρία και την παθητικότητα μεταθέτοντας κάθε παρέμβαση σε ένα μακρινό ουτοπικό φωτεινό μέλλον που πρόσφατα έγινε σκοτεινό παρελθόν.

Το να μιλάς για το μέλλον με ένα μονότονο θρησκευτικό σχεδόν τρόπο δεν είναι επαναστατικό. Όταν πιστεύεις ότι είναι, τότε είσαι αλλού δεν είσαι του κόσμου τούτου.

Ανώνυμος είπε...

Αν και καθήμενος, υποθέτω, μπροστά στον υπολογιστή σου, ορθά ομίλησες Έρμε Καστριώτη.
Αλλά νομίζω οτι μάλλον δεν είναι αρκετή η διαφωνία σου στο συγκεκριμένο σημείο του άρθρου αν και είναι πειστική.
Μήπως θα μπορούσες να μας πεις την γνώμη σου επι του πρακτέου για να την συζητήσουμε;