Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

Διόνυσος – Θεσπιακός 0 - 4.

Με σβηστές μηχανές…

Όπως είχα γράψει, μία μεγάλη ήττα, μπορεί να είναι η αρχή για ένα σερί καλών αποτελεσμάτων, έτσι ο Θεσπιακός άφησε πίσω του την βαριά ήττα από το Δήλεσι και διέλυσε το Τσαμάλι με το επιβλητικό 4-0. Ένας σαφώς πιο σημαντικός αγώνας.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Θεσπιακός ήταν απλά, ανώτερος από τον Διόνυσο και δεν δυσκολεύτηκε να (του) επικρατήσει.
Η ομάδα του Θεσπιακού επέβαλε τον ρυθμό της από το ξεκίνημα. Ο Μπέκας παρέταξε την ομάδα με το κλασικό (πλέον) 4-3-3 που γίνεται 4-5-1, με τον Μαρίνη πάντα στην κορυφή. Ο δαιμονισμένος Παναγιώτης Μαρίνης επισκίασε τον πολύ κακό Κατσαρό και έδωσε το προβάδισμα στον Θεσπιακό μόλις στο 8’. Αργότερα οι γηπεδούχοι, ανέβασαν ρυθμό, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να πατήσουν περιοχή. Ο Θεσπιακός σκόραρε και πάλι στο 45’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του «Πλάκα»...

Η συνέχεια της περιγραφής, αναλυτικό ρεπορταζ, οι δηλώσεις του προπονητή Σπύρου Μπέκα, τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων, η βαθμολογία και οι επόμενοι αγώνες στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-sport.

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Νέα στοιχεία για την νεολιθική κατοίκηση στη Βοιωτία.

Περίληψη ανακοίνωσης
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 3
Εύη Τσώτα Αρχαιολόγος Θ’ ΕΠΚΑ.

Η Βοιωτία συχνά απετέλεσε πόλο έλξης περιηγητών και μελετητών, με αποτέλεσμα να έχει εντοπιστεί ένας σημαντικός αριθμός νεολιθικών θέσεων. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην απόδοση μίας, κατά το δυνατόν, πληρέστερης συνθετικής εικόνας για τη νεολιθική κατοίκηση στην Βοιωτία, συνδυάζοντας παλαιά και νέα αρχαιολογικά δεδομένα, τα οποία αφορούν στην τοπογραφία, στη χρονολόγηση, καθώς και στις πιθανές επαφές με άλλες πολιτισμικές ενότητες της εποχής.

Η έρευνα βασίζεται στην αξιολόγηση των στοιχείων που αφορούν 62 συνολικά οικιστικές θέσεις, από τις οποίες οι 43 είναι επιβεβαιωμένες και οι 19 πιθανές. Πρόκειται για θέσεις που εντοπίστηκαν σε παλαιές και νεώτερες συστηματικές ή σωστικές ανασκαφές, καθώς και επιφανειακές έρευνες. Πληροφορίες προέρχονται επίσης από υποθέσεις υπόδειξης αρχαιολογικών χώρων και κατασχέσεις. Από τα δεδομένα που υπάρχουν, είναι δυνατόν να σχηματίσουμε μια εικόνα για τη μορφή της κατοίκησης, ιδιαίτερα για τους οικισμούς που παρουσιάζουν σχετικά όμοια μεγέθη και αναπτύσσονται σε παρόμοιες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Χάρτης με τις Νεολιθικές θέσεις της Βοιωτίας.

Ο αριθμός αλλά και η γεωγραφική κατανομή των θέσεων μαρτυρούν αρκετά πυκνή οικιστική κάλυψη όλου σχεδόν του βοιωτικού χώρου. Από τη γενική διασπορά των θέσεων παρατηρείται ότι η κατανομή τους είναι σχετικά ομοιογενής. Δύο είναι τα θεμελιώδη κριτήρια για την επιλογή μιας θέσης, η ύπαρξη φυσικών πηγών νερού και η γειτνίαση με πεδιάδες, πρόσφορες για γεωργική εκμετάλλευση. Η πλειοψηφία των οικισμών εντοπίζεται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, με προτίμηση τις προστατευμένες από ορεινούς όγκους πεδιάδες.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λεκάνη της Κωπαΐδας, στην οποία εντοπίζεται το 1/3 του συνόλου των θέσεων. Από τις 43 χρονολογήσιμες θέσεις, 16 ανήκουν στην Αρχαιότερη, 16 στη Μέση και 36 στην Νεώτερη και Τελική νεολιθική. Χρονολογικά μόλις οι 8 εμφανίζουν συνεχιζόμενη κατοίκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής.

Η σταδιακή και συστηματική μελέτη των παλαιών και νέων στοιχείων, που αφορούν στη Νεολιθική κατοίκηση της Βοιωτίας, αναμένεται να συντελέσει στην πληρέστερη κατανόηση του χαρακτήρα του νεολιθικού πολιτισμού, σε μία περιοχή όπου η αρχαιολογική και η ιστορική σημασία της είναι αδιαφιλονίκητη.

Αφιέρωμα στον Ιωάννη Σελιανίτη από τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-sport.

... Ο Γιάννης είναι από τους πιο «επιπεδούχους» ποδοσφαιριστές του Θεσπιακού. Αρχηγός της ομάδας του Πανεπιστημίου του, έπαιξε σε όλες τις θέσεις του άξονα αλλά και στις επιθετικές των γραμμών. Να σημειωθεί ότι η ομάδα αυτή συμμετείχε στην Α’ κατηγορία της Χίου και ο Γιάννης ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο εκεί. Τιμήθηκε, μάλιστα, με εύφημο μνεία για τις μάχες του με τους αντιπάλους επιθετικούς και αποτέλεσε έμπνευση για τον Ευγένιο Ντελακρουά που έχει αποθανατίσει τη δράση του Σελιανίτη Ι. στο διάσημο έργο του «Η σφαγή της Χίου».

Μετά την παιδική που θριάμβευσε όταν γαλουχήθηκε η γενιά των 30 της ομάδας, η δεύτερη ποδοσφαιρική γενιά των 25 είναι αυτή που ανήκει ο Γιάννης ως ένας από τους τρεις (3) αντιπροσώπους της.

Ο Σελιανίτης Ι. ανήκει, επίσης, στην ομάδα των παιχτών με κύριους αντιπροσώπους τον αρχηγό και τον ίδιο, όπου η «βρώμικη» δουλειά εντός του γηπέδου δεν φαίνεται και δεν μπορεί εύκολα η εξέδρα να του αποδώσει το «ευχαριστώ» για τις λυτρωτικές και αυτοθυσίας ενέργειες που έχει διαπράξει, προκαλώντας πολλές φορές τον τραυματισμό του.
Σε ένα από τα φεγγάρια της Χίου έφτασε στο σημείο της διάσεισης όταν σε μια κόντρα με έναν πιο εύσωμο επιθετικό κατάφερε χτύπημα στο κεφάλι του. Ο Γιάννης, παρόλα αυτά, συνέχισε να παίζει μέχρι οι ζάλες να κάνουν το σκορ 187.534- 12.254. Η τύχη του ως άνω επιθετικού μας είναι άγνωστη. Φορ… Αγνοείται…
Διαβάστε όλο το αφιέρωμα πού γράφει "Ένας Φίλος της ομάδας" στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-sport.

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Paparia και malakies.

Πέρασε ο καιρός (σ΄ένα μήνα τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ blog κλείνουν 1 χρόνο στο διαδίκτυο). Διάβασα το σχόλιο ενός φίλου στο άρθρο για τον αγώνα του Θεσπιακού με τις Πλαταιές. Το παραθέτω δίπλα σε φωτό.
Ο δρόμος για τη Θίσβη πού γίνεται όπως γίνεται δεν πρέπει να μας απασχολεί; H ανεξέλεγκτη και άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Ελικώνα (ήδη και ο Κιθαιρώνας πήρε την σειρά του), οι εγκαταστάσεις θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στη Θίσβη, τη Χαιρώνεια, την Αντίκυρα και σε όλη τη Βοιωτία, οι χωματερές των Δήμων στις οποίες βρίσκουμε βιομηχανικά απόβλητα, και ένα σωρό περιβαλλοντικά προβλήματα να μη μας απασχολούν; Η τραγωδία του Ασωπού;
Οι εκδηλώσεις για τη μουσική, τη φωτογραφία και άλλες πού γίνονται στη Βοιωτία δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται; Μπορεί κάποιος από εμάς θέλει να πάει και να περάσει καλά… Μήπως γίνεται τίποτα στο χωριό μας και το αγνοήσαμε;
Φτιάξαμε τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-sport μια σελίδα αφιερωμένη στην ομάδα και όχι μόνο. Τα αφιερώματα που γράφει «Ένας Φίλος της Ομάδας» είναι μια εξαιρετική κατά κοινή ομολογία προσπάθεια. Όσο για τα άρθρα, τα ρεπορτάζ των αγώνων μιας ομάδας που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα, δεν τα κρίνουμε λέγοντας ότι είναι «malakies» αν διαφωνούμε, ούτε και αναιρούμε την προσπάθεια ενός παιδιού πού έχει αναλάβει αυτόν τον τομέα. Άλλωστε βήμα για να εκφράσετε τις αντιρρήσεις και τις απόψεις σας έχετε μέσω των σχολίων.
Δελτία τύπου της Άριας Αγάτσα, του Συνασπισμού, της Νομαρχίας και άλλων τα δημοσιεύουμε γιατί μας τα στέλνουν και θα ήταν το λιγότερο αγένεια να τα αγνοήσουμε.
Δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω για το πόσο δύσκολο είναι αυτό πού κάνουμε (το τελευταίο διάστημα μόνος μου και αυτό είναι καρφί για τους άλλους τρείς της ομάδας μας), πόσο προσωπικό χρόνο καταναλώνω μπροστά στον υπολογιστή άλλωστε το γουστάρω και μου αρέσει αλλά θα προσπαθήσω να κάνω κι εσένα και άλλους να ασχοληθείτε με το blog είτε με σχόλια είτε με κείμενα. Στείλτε τα λοιπόν και αφήστε τις paparologies.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης...

Σκίτσο του ΣΤΑΘΗ από την Ελευθεροτυπία της Τετάρτης 18/3/2009.

Ποινικοποίηση της γραβάτας.

Αντί της ποινικοποίησης της κουκούλας που μπορεί να προκαλέσει και κανένα κρυολόγημα το χειμώνα θα έπρεπε καλύτερα να ποινικοποιήσουμε τις γραβάτες.

Άλλωστε οι πραγματικοί ταραξίες είναι αυτοί που φοράνε γραβάτες και κάθονται στα μεγάλα γραφεία.

Αυτοί έχουν τις οφ σορ εταιρείες και δεν πληρώνουν φόρους, αυτοί είναι διαπλεκόμενοι και κάνουν συναλλαγές για το κόμμα τους ή τον εαυτό τους, αυτοί κόβουν δέντρα για να φτιάξουν τσιμεντένιες κατασκευές, αυτοί διέλυσαν την οικονομία σε όλο τον κόσμο λόγω της απληστία τους.....

Να ποινικοποιηθεί λοιπόν η γραβάτα μια και καλή.

Δήλεσι - Θεσπιακός 6 - 0.

Από την μία η πρώτη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα, ένα από τα φαβορί για να ανέβει στην Δ, μια ομάδα με πολλά λεφτά. Και από την άλλη μια ομάδα που μάχεται για την παραμονή της.
Έτσι λοιπόν, στο «χορτάρι», βγήκε η αλήθεια… Οι «άπιαστοι» Στάθης και Παφίλης (η καλύτερη δεξιά πλευρά του πρωταθλήματος) και το «μυαλό», η φανέλα με το «10» ο Γκίνης τροφοδοτούσαν όσο καλύτερα γινόταν τον –δήμιο-Καπαρελαίο Σταμέλο (σκόραρε 4 φορές). Ο δείκτης του σκορ σταμάτησε στο 6 -0, που ταυτόχρονα έλεγε και την αλήθεια. Τώρα ο Θεσπιακός καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του και να πάρει το διπλό στο Τσαμάλι.

Και για να μην ξεχνιόμαστε… όλοι στο Τσαμάλι, γιατί σε τέτοια ματς «ο θάνατός μου η ζωή σου», ο κόσμος μπορεί να δώσει ώθηση και πόσο μάλλον ο κόσμος του ΘΕΣΠΙΑΚΟΥ. Γιατί από 140και… άτομα, σε 11 στοιχίζει όσο να το κάνουμε...

Αναλυτικό ρεπορτάζ του αγώνα από τον Γιάννη Λάνζα, τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων της 28ης αγωνιστικής, η βαθμολογία και ο επόμενοι αγώνες στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-sport.

Κυκλοφόρησε «ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ».

Το Τροφώνιο ωδείο συμμετέχει στην ώρα της Γης.

Το ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ συμμετέχει στην ΩΡΑ της ΓΗΣ συμβάλλοντας στην καταπολέμηση
της υπερθέρμανσης του πλανήτη (με το συμβολικό κλείσιμο των φώτων για μια ώρα )
πραγματοποιώντας την εκδήλωση του με κεριά ...

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της εκδήλωσης είναι το εξής:

Ο τενόρος Πέτρος Σκένδρος και η σοπράνο Κατερίνα Κώτσου θα τραγουδήσουν αποσπάσματα απο τις όπερες

"Μαγικός αυλός "του Β. Α.Μότσαρτ,
"Κάρμεν" του Ζ.Μπιζέ,
"Ελιξίριο της αγάπης "του Γκ.Ντονιτζέτι,
"Τόσκα "του Τζ.Πουτσίνι,
"Κουρέα της Σεβίλης "του Τζοακ. Ροσίνι,
"Τραβιάτα "του Τζουσέπε Βέρντι
"Βιολάντα" του Π.Ι.Τσαικόφσκι
"Φεντόρα" του Ουμ.Τζιορντάνο

στο πιάνο θα τους συνοδέψει η Κατερίνα Μπότση ..

ΣΑΒΒΑΤΟ 28ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 και ώρα 8.00 μμ
στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ (Μπουφίδου 39 ΛΙΒΑΔΕΙΑ).

Βραβείο για τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς.

Η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς απέσπασε για 2η συνεχή χρονιά το 1ο βραβείο Σύγχρονου Θεάτρου στους 15ους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες με την θεατρική παράσταση «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου και θα συμμετάσχει στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες, στην Αθήνα στις 1,2,3 και 4 Απριλίου 2009.
Ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Καθηγητών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς συγχαίρουν τους μαθητές της θεατρικής ομάδας για την επιτυχία τους και ευχαριστούν όσους βοήθησαν για τη πραγματοποίηση της παράστασης.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.

To Σάββατο 21 Μαρτίου στις 11.00, συναντιόμαστε στα διόδια Σχηματαρίου για να καταγγείλουμε

Το έγκλημα του Ασωπού
Την ασυδοσία και τη ρύπανση στην ανεξέλεγκτη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων- Θήβας- Χαλκίδας
το νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο σε Bοιωτία- Εύβοια
Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που γνώρισε η χώρα, είναι σε
εξέλιξη και απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία


Κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες και εργάτες υποφέρουν διπλά από τις συνέπειες της καταστροφής

Η Πολιτεία αδιαφορεί και συγκαλύπτει

Να είμαστε όλοι εκεί!

Την κινητοποίηση οργανώνει το Δίκτυο για τη Σωτηρία Ασωπού – Ευβοϊκού Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού- Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού - Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον- Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης- Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών-
Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας-
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Τα έργα οδοποιίας στην περιοχή μας.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται κάποια έργα που περιμέναμε πολύ καιρό στην περιοχή μας! ο περί ου λόγος έχει να κάνει με τα έργα που γίνονται στον επαρχιακό δρόμο Θήβας – παραλίας Σαράντη και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι από διασταύρωση Ελλοπίας μέχρι την Δομβραίνα ή αλλιώς η γνωστή για εμάς Τάτεζα (νομίζω ότι το κομμάτι του Καναβαρίου έχει ‘’παγώσει’’).
Δεδομένου ότι πολλοί από εμάς κινούμαστε για διαφορετικούς ο καθένας λόγους (δουλειά, ποδόσφαιρο, ψάρεμα, γκόμενες ή οτιδήποτε άλλο...) στον συγκεκριμένο δρόμο, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε κάποια πράγματα για το συγκεκριμένο έργο. Η κατάσταση πλέον έχει γίνει απελπιστική! δεν ξέρω τί να προγράψω! πέρα απο τον κίνδυνο που υπάρχει με τα μηχανήματα (Φορτηγά, γκρέιντερ, μπουλντόζες, οδοστρωτήρες, Διαστημόπλοια και δεν ξέρω και γω τι άλλο...έχω δει κάτι απίστευτου τύπου μηχανήματα…) όπου κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και χωρίς σημάνσεις τις περισσότερες φορές ΜΕΣΑ στον έργο όπου κινούνται καθημερινά εκατοντάδες οχήματα, ελλοχεύει και ο κίνδυνος ατυχήματος με τα απλά οχήματα τα οποία τις πιο πολλές φορές δεν ξέρουμε με τον τρόπο και την φορά πού έχουν, εάν είμαστε στην Αγγλία (όπου κινούνται αριστερά) ή στην Ελλάδα...! ή επίσης τις καρφωμένες μπετόβεργες οι οποίες ξεφυτρώνουν κάθε μέρα σε διαφορετικό σημείο λες και είναι αγριόχορτο!!! Δεν μπορώ να μην αναγράψω επίσης για τους ασυνείδητους οδηγούς οι οποίοι σε χωματόδρομο περνάνε με ιλιγγιώδη ταχύτητα με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται χαλίκια προς όλες τις κατευθύνσεις (το πώς δεν μου έχει σπάσει ακόμα μπαρμπίζ μάλλον είναι αποτέλεσμα τύχης…).
Σε κουβέντα με κάποιους φίλους άκουσα ότι είναι εντελώς παράνομο να κυκλοφορούν μέσα στο έργο όπου κινείται ο απλός πολίτης, οχήματα του έργου! Τώρα που το σκέφτομαι νομίζω ότι δεν το έχω ξαναδεί πάλι κάπου αλλού. Πάντα υπήρχε κάποια παρακαμπτήρια οδός! Δεν νοείται να κυκλοφορείς στο δρόμο και να ‘’σκάνε μύτη’’ τερατώδη μηχανήματα και να κάνουνε μανούβρες στο δρόμο!!! πού και πού ευτυχώς που υπάρχει και κάποιος εργάτης ο οποίος υποδεικνύει την κυκλοφορία (καλά μην φανταστείτε και κάτι τρομερό… το ένα χέρι στην τσέπη και το άλλο σου δείχνει πού να κινηθείς…).
Κάποιοι μάλιστα που κινούνται καθημερινά στον δρόμο αυτό λόγω εργασιών, έχουνε πολλά είδους μικροπροβλήματα (μικρά μεν, προβλήματα δε…): Μεγαλύτερη κατανάλωση στα αυτοκίνητά τους, κακοποίηση των οχημάτων λόγω του κάκιστου χωματόδρομου, χάσιμο χρόνου (η διαδρομή από Θεσπιές προς Δομβραίνα πλέον ξεπερνάει εύκολα το μισάωρο…) και γενικά μεγαλύτερη ταλαιπωρία! Φυσικά και τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν αξίζουν αναφοράς για κάποιους αλλά οφείλουμε να το αναγράψουμε…
Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο πέρσι το καλοκαίρι ήταν πολύ πιο έντονο στο Σαράντη, έχει να κάνει με τον τουρισμό κατά κάποιον τρόπο. Πέρσι στην παραλία Σαράντη η κίνηση ήταν πολύ μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια! Δεν ξέρω κατά πόσο οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, αλλά ο παράγοντας του δρόμου σίγουρα δεν ήταν αμελητέος… Εάν συνεχιστεί αυτό το «χάλι», το πρόβλημα θα επεκταθεί και στις λοιπές παραλίες της περιοχής!
Δεν ξέρω κατά πόσο έχει ισχύσει το χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο έργο, αλλά εάν δεν γίνει κάτι άμεσα , το καλοκαίρι όπου ο όγκος των οχημάτων θα τριπλασιαστεί λόγω των παραλιών, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρχουν και ατυχήματα! Από ένα απλό σκάσιμο λάστιχου μέχρι και πολύ χειρότερων πραγμάτων! Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει σουλουπωθεί κάπως το όλο project ειδάλλως θα κλάψει πολύς κόσμος…
Μακάρι να γίνει το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σωστότερα κυρίως , με κύριο γνώμονα όμως την ασφάλεια όλων όσων κινούνται καθημερινά σε αυτόν δρόμο όχι μόνο τώρα αλλά και μετά την αποπεράτωση αυτού…
Chameleon

«Νέο μυκηναϊκό ανακτορικό κτήριο στην Καδμεία (Θήβα)».

3ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2006-2008
Περίληψη ανακοίνωσης
Β. Αραβαντινός (Διευθυντής Θ΄ ΕΠΚΑ) – Ι. Φάππας (Αρχαιολόγος Θ΄ ΕΠΚΑ).

Πρόσφατη, σωστικού χαρακτήρα, ανασκαφική έρευνα στη Θήβα (Καδμεία) έφερε στο φως τα εντυπωσιακά μεν αλλά αποσπασματικά κατάλοιπα ενός οικοδομικού συγκροτήματος που καταστράφηκε από ισχυρή φωτιά κατά τον 13ο αι. π.Χ.. Η θέση του οικοδομήματος αυτού στο ψηλότερο σημείο της τειχισμένης ακρόπολης, η διαμόρφωση των χώρων του, οι διαστάσεις και ο τύπος των αρχιτεκτονικών του λειψάνων, ο τοιχογραφικός του διάκοσμος, καθώς και τα πλούσια και μοναδικά ευρήματά του μαρτυρούν την ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία του στο πλαίσιο της κοινωνίας της μυκηναϊκής Θήβας. Παράλληλα, κάποια δομικά του στοιχεία (θεμέλια, ξυλοδεσιές, κεράμωση, δάπεδα κ.α.) προσφέρουν εντελώς νέα δεδομένα, που συνδυάζονται τώρα με παλαιότερα, σχετικά με τη μορφή των μυκηναϊκών ανακτορικών κτηρίων και των παραρτημάτων τους.

Δείτε το σχετικό άρθρο από το σημερινό ΒΗΜΑ. «Αποκαλύφθηκε μυκηναϊκό ανάκτορο στη Θήβα το οποίο καταστράφηκε από φωτιά τον 13 αιώνα π.Χ.»

Κάτι μου θυμίζει…

Επανεξέταση απο το ΚΑΣ, για το λιμάνι στη Θίσβη.

Αναπομπή της υπόθεσης του λιμανιού της Θίσβης, σήμερα Τρίτη 17 Μαρτίου 2009, στις 15.00. Στην ημερήσια διάταξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δημοσιεύτηκε:
" Αίτηση θεραπείας της εταιρείας «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.» κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/97293/4500/10-10-2008 Υ.Α., σχετικά υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις της ως άνω εταιρείας, στον όρμο Νούσας στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, Δήμου Θίσβης, Νομού Βοιωτίας. (Αναπομπή)".

Ο Σύνδεσμος Προστασίας του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) των Δήμων έχει αποφασίσει να παρασταθεί όπως και ο Δήμος Θίσβης, οι ενεργοί πολίτες και μέλη των κινήσεων της Συμπαράταξης.

Παγκόσμια ημέρα ποίησης.

"Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε , αδελφέ μου , από το κόσμο
εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο".

Το ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ και το Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ γιορτάζουν την Παγκόσμια
Ημέρα Ποίησης συνδιοργανώνοντας εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια
απο την γέννηση του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.

" Όταν η μουσική συναντιέται με την ποίηση"

Μελοποιημένη ποίηση από την μεσόφωνο Άννα Μουζάκη και τον Άρη Γραικούση στο πιάνο

Αναφορά στη ζωή και στο έργο του Ρίτσου απο τον δημοσιογράφο και ποιητή Κώστα Καναβούρη.

Απαγγελίες ποιημάτων από τους : Γιώργο Αγραφιώτη,
Γιώργο Θεοχάρη, Βάσω Κατσικογιάννη.


ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ώρα 8.00μ.μ
Στο χώρο του Βιβλιοπωλείου Δημάρχου Ανδρεαδάκη 49,(πρώην Πεσόντων Μαχητών) ΛΙΒΑΔΕΙΑ
.

Θεσπιακός – Πλαταιές 0 – 2.

Δεν είχαμε ανταπόκριση για τον προχθεσινό αγώνα της ομάδας μας και έτσι αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.
Θεσπιακός - Πλαταιές 0 - 2.
Οι δηλώσεις του Σπύρου Μπέκα μετά τον αγώνα.
Τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων της 27ης αγωνιστικής, η βαθμολογία των ομάδων καθώς και το πρόγραμμα της επόμενης στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-sport.

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009

Μη «μασάτε».

Η καθημερινότητα της Ελλάδας πηγαίνει πάνω- κάτω και πέρα- δώθε με έναν συγκλονιστικό τρόπο. Κατεβαίνει στο κιλοτάκι της Πετρούλας, ανεβαίνει στο ελικόπτερο του Παλαιοκώστα, ταξιδεύει μέχρι την συνάντηση της Ντόρας με την Χίλαρη στην Ουάσιγκτον και χτυπάει το κεφάλι στο κελί που ξεψύχησε έναν 19χρονος από έλλειψη γιατρού. Ροζ με μαύρο, πράσινο με κίτρινο και ξανά τα ίδια. Χάνεται στους παραμορφωτικούς φακούς των γυαλιών της Παπαρήγα και ταξιδεύει στο τυφλό από νόημα βλέμμα της Καϊλή. Βρίσκεται στους βαρύγδουπους τίτλους βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων και κλονίζεται από την σακατεμένη ζωή της Κούνεβα.
Χώρα της καθημερινότητας είναι συνηθισμένη να βρίσκει τρόπους να ξεφεύγει πότε από την κλειδαρότρυπα του Star και πότε από την σοβαροφάνεια του Σκάι. Κλαίει με το άδικο που εξελίσσεται στις οθόνες αλλά δεν έχει το θάρρος να μιλήσει επώνυμα. Κρύβεται αυτή η χώρα πίσω από ψευδώνυμα και ηρωικές πένες. Ανέχεται κάθε μέρα επώνυμα και μέσα από την ανωνυμία του διαδικτύου επαναστατεί, αποδεικνύοντας ότι για να πεις αυτά που θέλεις μόνο στις ηλεκτρονικές γιάφκες που έχουμε στήσει όλοι στο τραπέζι της κουζίνας μπορείς να πεις την δική σου αλήθεια. Η καθημερινότητα της Ελλάδας είναι μία ΜΗ πραγματικότητα τελικά. Είναι ένα σενάριο κακογραμμένο που έχει κομπάρσους όλους εμάς. Εμάς που θεωρούμε ότι κάτι γράφουμε, ότι κάτι κάνουμε, ότι κάτι υπονοούμε. Είναι η κρυφή επιβεβαίωση που παίρνουμε ολομόναχοι απέναντι σε μία οθόνη pc. Αλλά δεν τολμούμε να βγάλουμε την άλλη οθόνη από το σπίτι. Αυτή που μας δίνει τροφή να φθάνουμε στα όρια μας. Στο κιλοτάκι της Πετρούλας, στην κοιλιά του Καμπουράκη, στην κακία της Τρέμη, στην κόκα του Θεοδωρίδη, στο «θέλω να σφαλιαρίσω» τη Μανωλίδου, στην αλαζονεία του Τσίπρα, στην χαζομάρα του Παπανδρέου, στην κωλοπαιδαρεία του ΑδΌνΥδος, στον κομπλεξισμό της Τατιάνας, στο «θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει» της Μάρας, στην απλυσιά του Μάκη. Καθημερινοί bloggers μιας καθημερινής πρέζας που δίνεται με σωστές δόσεις μέχρι να φθάσει όλους μας στον μηδενισμό. Εκεί δηλαδή που θέλουν να μας κατατάξουν. Οι απέξω δίνουν τροφή εμείς την μασάμε και μετά την φτύνουμε. Αλλά πόσο ακόμα θα την φτύνουμε; Πόσο ακόμα θα κάνουμε το string της Πετρούλας οδοντόνημα στα δήθεν μεγάλα μας δόντια και πόσο ακόμα θα γελοιοποιούμε όλους αυτούς που εξευτελίζουν καθημερινά τη νοημοσύνη μας; Η ανωνυμία είναι πλήρης ελευθερία, συνταγματικό δικαίωμα και αιματοβαμμένο απόκτημα της ανθρώπινης φύσης. Έχουμε το υπόγειο, τον πολύγραφο και τα ηρωικά μας ψευδώνυμα. Ώρα να μάθουμε να «δουλεύουμε» και την πυρίτιδα.
Πηγή: Simple man.

Δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου στη Θίσβη; Πόσες ακόμη ενεργειακές μονάδες αντέχει η Βοιωτία;

Όπως είχαμε σημειώσει σε προηγούμενη ανάρτηση Πεδίο μάχης ενεργειακών κολοσσών η Βοιωτία, εκτός απο όσες είναι ήδη γνωστές και νέες μονάδες σχεδιάζονται στην περιοχή μας.
Έτσι το νέο κοινοπρακτικό σχήμα ΕΛΠΕ- EDISON που ονομάστηκε Elpedison (όπως ENEL + Κοπελούζος = ΕΝΕLCO), σχεδιάζει εκτός απο την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης και δεύτερη μονάδα. Η τοποθεσία της πιθανότατα στην Καβάλα ή στη Θίσβη.
Απο το σχετικό δημιοσίευμα του euro2day, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ενεργειακή φρενίτιδα με την εγκατάσταση αλλεπάλληλων μονάδων πάσης φύσεως απο μεγάλους Ευρωπαικούς "Παίκτες", αφορά όχι μόνο την εγχώρια αγορά αλλά και την Ν.Α. Ευρώπη: " Η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης εκτιμάται από αρμόδια πηγή της σύμπραξης που μίλησε στο euro2day ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Η δραστηριότητα του σχήματος ΕΛΠΕ - Edison στόχος είναι να μην εξαντληθεί εντός συνόρων αλλά να επεκταθεί και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι τυπικά δεν έχουν περαιωθεί οι νομικές διαδικασίες για τη συγχώνευση ΕΝ.ΘΕΣ. και Θίσβης, ήδη οι δύο εταιρίες εργάζονται από κοινού διαθέτοντας, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την ίδια πηγή, «ένα χαρτοφυλάκιο καλών επιλογών». "
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η επίκληση της "ενεργειακής ανεπάρκειας" της χώρας δεν είναι παρά ένα άλλοθι για να περάσουν τα ενεργειακά σχέδια (με φυσικό αέριο, ΑΠΕ αλλά επίσης και άνθρακα και πυρηνική ενέργεια) ενεργειακών κολοσσών.
Το τεράστιο ενεργειακό κέντρο που δημιουργείται γύρω απο την Αθήνα - Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κόρινθο- με τη Βοιωτία να υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των σχεδιαζόμενων μονάδων, θα επιφέρει ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος στις περιοχές μας και στη χώρα.
Το σύνθημα μας προσαρμόσιμο κατά περίπτωση:
Τα κέρδη θα πάνε στην Ισπανία (ή Ιταλία ή Γαλλία), οι ρύποι θα μείνουν στη Βοιωτία!
Γιατί συναινούν οι βουλευτές, ο νομάρχης μας και αρκετοί ακόμη τοπικοί παράγοντες;

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στη Δημοτική Ποίηση (πρόσκληση).

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση – αφιέρωμα στη “ Δ η μ ο τ ι κ ή Π ο ί η σ η ”
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης,
το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009 στις 8 μ.μ.,
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εστίας Μητέρας (Λιβαδειά).
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
και το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς,
σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

3ο Συνέδριο για το Aρχαιολογικό Έργο στη Θεσσαλία και στη Στερεά Eλλάδα (3ο AEΘΣE), 2006-2008.

Μετά από τις επιτυχημένες προηγούμενες δύο Συναντήσεις για το Aρχαιολογικό Έργο στη Θεσσαλία και στη Στερεά Eλλάδα (1ο & 2ο AEΘΣE), που πραγματοποιήθηκαν στο Bόλο το 2003 (27/02-02/03/03) και το 2006 (16/03-19/03/06), η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή (βλ. συνημμένο πίνακα με τα μέλη της Επιτροπής) προχωρεί στη διοργάνωση της 3ης Συνάντησης για το AEΘΣE, με τη συνεργασία αφ’ ενός των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των άλλων Περιφερειακών και Eιδικών Περιφερειακών Yπηρεσιών του Yπουργείου Πολιτισμού που έχουν αρμοδιότητα στη Θεσσαλία και στη Στερεά Eλλάδα και αφ’ ετέρου του Tμήματος Iστορίας, Aρχαιολογίας και Kοινωνικής Aνθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. To 3ο AEΘΣE θα λάβει χώρα και πάλι στο Bόλο, στα Aμφιθέατρα «Γ. Kορδάτου» και «Δ. Σαράτση» του Κτιρίου «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από 12/03 ως 15/03/2009 και κατά τη διάρκεια των εργασιών του θα παρουσιαστεί το αρχαιολογικό έργο των ετών 2006-2008, από την προϊστορική εποχή ως τους νεώτερους χρόνους.
Oι Συναντήσεις αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην προβολή του αρχαιολογικού έργου που επιτελείται στην περιοχή, έχοντας ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και ευρύτατη απήχηση, επειδή παρουσιάζονται όχι μόνο νέα δεδομένα και ευρήματα από ανασκαφικές και επιφανειακές έρευνες ή αποτελέσματα άλλων εργασιών που αφορούν το αρχαιολογικό αντικείμενο (συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη μνημείων, εκπαιδευτικά προγράμματα κ. ά.), αλλά και ανακοινώσεις θεωρητικού περιεχομένου, με ερμηνευτικές και συνθετικές προσεγγίσεις. Είναι πλέον γεγονός η καθιέρωση των Συναντήσεων του AEΘΣE ως μόνιμου θεσμού και η διοργάνωσή τους ανά τριετία, με παράλληλη έκδοση των Πρακτικών τους που θα εμπλουτίζουν τη διεθνή αρχαιολογική βιβλιογραφία αποτελώντας συγχρόνως πολύτιμο εργαλείο για τους μελετητές της περιοχής. Mέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά του 1ου AEΘΣE και ετοιμάζεται η έκδοση των Πρακτικών του 2ου AEΘΣE.
Έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο 3ο AEΘΣE, με εκατόν εβδομήντα ανακοινώσεις (προφορικές και posters), 220 επιστήμονες, κυρίως Έλληνες αλλά και πολλοί ξένοι.
Στο συνέδριο συμμετέχουν και αρχαιολόγοι πού ασχολούνται και μελετούν τις αρχαιότητες της Βοιωτίας. Οι ομιλίες τους και οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:
ΒΟΙΩΤΙΑ
Πέμπτη 12/03/09, απόγευμα

ΤΣΩΤΑ Εύη
Νέα στοιχεία για τη νεολιθική κατοίκηση στη Βοιωτία

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ Β., ΦΑΠΠΑΣ Ι.
Νέο μυκηναϊκό ανακτορικό κτήριο στην Καδμεία (Θήβα)

BURKE B., ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ Β., ΦΑΠΠΑΣ Ι., LUPACK S., BURNS B.
The Eastern Boeotia Archaeological Project, 2007-2008

GROS Jean-Sébastien
Le système d'information géographique des lieux de culte antiques dans le cadre du projet CIRCE

ΖΑΧΑΡΙΑΣ Ν. , ΚΑΠΑΡΟΥ Μ., ΜΑΣΤΡΟΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ., MΠΕΛΤΣΙΟΣ Κ., ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ Β., ΚΑΛΙΓΑ Κ., ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δ.
Τυπολογική και τεχνολογική μελέτη της κεραμικής από την ανασκαφή χώρου αφιερωμένου στη λατρεία του Ηρακλή, πλησίον των Ηλεκτρών Πυλών στη Θήβα

Παρασκευή 13/03/09, πρωί

ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ Έλενα
Βοιωτικά κωδωνόσχημα ειδώλια: η περίπτωση του αποθέτη στο Πυρί Θήβας

PISANI Marcella, MANETTA Consuelo
Appliques e imitazioni di gioielli fittili da corredi funerari

BONANNO ARAVANTINOS Margherita
Νέο αναθηματικό ανάγλυφο από τη Θήβα

GERMANI Marco
Gli edifici per spettacolo di Tebe (Beozia)

ΧΑΡΑΜΗ Αλεξάνδρα
Τάφος μακεδονικού τύπου από την νεκρόπολη της αρχαίας Τανάγρας στη Βοιωτία

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ Έλενα
Σωστική ανασκαφική έρευνα στον ανισόπεδο κόμβο Ακραιφνίου (1994-1998): Τα νομίσματα από το νεκροταφείο

ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ Γιάννης
Μουσεία Θηβών και Χαιρωνείας : Η σύνταξη καταλόγου των επιγραφών

Ανώνυμες Αλήθειες.

Σου ζητάνε σε όλη σου την ζωή να είσαι Ανώνυμος. Να μην ξεχωρίζεις από τον όχλο. Να μην διαφέρει η φωνή σου, αλλά και η γνώμη σου να είναι σχεδόν η ίδια με τις ομάδες που επώνυμα σε εκπροσωπούν. Να χάνεσαι μέσα στο πλήθος και για δεκαετίες να κυκλοφορείς επιζητώντας «συνειδητά» την ανωνυμία που έραψαν στα μέτρα σου. Μέχρι που κάποια στιγμή χρησιμοποίησες την τιμωρία-Ανωνυμία για να εκφράσεις τις δικές σου σκέψεις, τις δικές σου θέσεις αλλά πάνω απ’ όλα τις δικές σου αλήθειες που χρόνια κράταγες πίσω από τα τείχη των δοντιών σου.Δεν είσαι επαγγελματίας δημοσιολόγος και καθόλου δε σε ενδιαφέρει αν μία αλήθεια με επιχειρήματα «βγήκε» από τις δικές σου ηλεκτρονικές σελίδες διότι αυτό που σε καίει είναι κατά βάθος η αλήθεια. Έρχεται όμως η στιγμή που η Επωνυμία θίγεται από την Ανωνυμία σου. Ήρθε η στιγμή που τώρα σου ζητούν να είσαι Επώνυμος όχι για να ξεχωρίσεις αλλά για να τιμωρηθείς που δεν τήρησες τους πάγιους κανόνες αυτής της καλοφτιαγμένης για λίγους, κοινωνία. Σου ζητάνε να δηλώνεις τον ιστότοπό σου με όνομα και ΑΦΜ έτσι ώστε όταν ξεστομίσεις μία από τις αλήθειες σου να κινηθεί για άλλη μία φορά ο Κρατικός Μηχανισμός. Αυτός που κινείται μόνο όταν πλήγεται από τις αλήθειες των Ανωνύμων. Όταν πλήγονται, βέβαια, οι Ανώνυμοι από τα ψέματα των Επωνύμων, τότε δεν υπάρχει κανείς μηχανισμός για να κινηθεί. Έχουν αιώνες τώρα σκουριάσει αυτά τα γρανάζια που έβαζαν σε κίνηση τη μηχανή του Δικαίου.Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η μεγάλη παρέα των bloggers θα μπει κάτω από έναν αόρατο Ιστονόμο. Είναι γελοίο αν φανταστεί κάποιος ότι εκεί που μιλάς με την παρέα σου λέγοντας τις δικές σου Αλήθειες, θα υπάρχει ένας υπεραστυνόμος ο οποίος θα σε καταγράφει μη και πεις κάτι που θα θίξει τους Επωνύμους. Στο παγκόσμιο καφενείο του διαδικτύου τώρα θα βάλουμε “face control”. Δε θα μπαίνεις αν δεν είσαι γνωστός και αρεστός στον Επώνυμο καφετζή.Για πρώτη φορά στην Ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, σου ζητάνε να είσαι Επώνυμος. Καταργείται η Ανωνυμία σου από αυτούς που σου την επέβαλλαν. Πατώντας στο μεγάλο ψέμα της Δημοκρατίας και στο ότι οι Επώνυμοι βάσει αυτής σε εξουσιάζουν, η επιχειρηματολογία είναι απλή: Δεν λες τις αλήθειες σου όταν αυτές θίγουν έναν «δημοκρατικά» εκλεγμένο. Παρέα με τον «δημοκρατικά» εκλεγμένο πηγαίνουν και οι «δημοκρατικά» γλυψιματίες που τους καλύπτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα από την Επωνυμία των ΜΜΕ. Την στιγμή που συμβιβάστηκες με την Ανωνυμία που σου επέβαλαν τόσο «γλυκά» και τόσο «ανώδυνα» σου ζητάνε μέσω τροπολογιών και νόμων να σε εντάξουν στην Επωνυμία. Να έχεις εκτός από το ΑΦΜ που θρέφει γενιές ολόκληρες επωνύμων του συρφετού τους, και τοv Αριθμό Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα θρέφει τις δικές τους αλήθειες κλείνοντας τον δρόμο στις δικές σου, τις μικρές, τις επώδυνες.
Από το "simle man".

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Δικτυακή πύλη του Πλουτάρχειου Ιστορικού και Πολιτιστικού Πάρκου Χαιρώνειας.

Σας ενημερώνουμε, ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.plutarcheio.gr/, λειτουργεί δικτυακή πύλη με πολλές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:
- για τον Πλούταρχο και τα έργα του,
- την ιστορία της ευρύτερης περιοχής (παρουσιάζει την εξέλιξη του τόπου από την Νεολιθική Εποχή μέχρι τα νεότερα χρόνια, μια ιδιαίτερη ενότητα επικεντρώνει στις μεγάλες Μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή)
- την αρχαιολογική έρευνα (ανακάλυψης και αναστήλωσης του Λέοντα της Χαιρώνειας, ανασκαφή του τάφου των Θηβαίων Ιερολοχιτών που έπεσαν στη Μάχη της Χαιρώνειας κ.α.)
- τη σύγχρονη Χαιρώνεια (Πολιτιστικές Διαδρομές, αξιοθέατα, εικονική πραγματικότητα)
και συγκεντρώνει ενδιαφέροντες συνδέσμους με τους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να οδηγηθεί κατευθείαν στην θεματολογία που τον ενδιαφέρει μέσω της σύνδεσης που προσφέρεται σε Ηλεκτρονικά Λευκώματα και Βιβλιοθήκες, Αρχαιολογικές Μελέτες, πληροφορίες για σημαντικές μάχες, αυτούσια αρχαία κείμενα και μεταφράσεις ελληνικές και αγγλικές και τέλος συνδέσμους για ιστοσελίδες που αφορούν τον Δήμο της Χαιρώνειας.
Η δικτυακή πύλη του Πλουτάρχειου Ιστορικού και Πολιτιστικού Πάρκου Χαιρώνειας, έχει στόχο να παρουσιάσει την ιστορία της Χαιρώνειας και των μνημείων της, και το σημαντικότερο, να παρακινήσει τους επισκέπτες να επισκεφθούν τον χώρο που συνδυάζει ψυχαγωγία, ιστορική γνώση και φιλοξενία.
Σκοπός της δικτυακής πύλης είναι επίσης να δώσει το ερέθισμα για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής κοινότητας ανθρώπων και τη συνεργασία φορέων που νοιάζονται ουσιαστικά για την προστασία και την με σύγχρονα μέσα προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της πατρίδας μας.

1ος μαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας 2009.

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Βοιωτίας, για πρώτη φορά, στα πλαίσια της προβολής και διάδοσης της φωτογραφικής τέχνης, προκηρύσσει φωτογραφικό διαγωνισμό, μεταξύ των μαθητών και μαθητριών των σχολικών μονάδων Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων
(Ε & ΣΤ τάξης) της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς.
Πιστεύουμε πως αυτή η εκδήλωση, θα τύχει μεγάλου ενδιαφέροντος με ανάλογη συμμετοχή, έτσι ώστε να καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης μας.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-photo.

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009

ΟΧΙ στη μετατροπή της περιοχής της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.

Τις παραμονές των Χριστουγέννων (23/12/08), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 15 προς 1, ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του και επέτρεψε την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ENELCO στην περιοχή της Χαιρώνειας, με αποτέλεσμα την μετατροπή του ιστορικού χώρου της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.
Η τοπική κοινωνία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και εργαζόμενοι της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν εκεί για να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας.
Οι προσπάθειες του Δήμου της Χαιρώνειας για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής (αγροτική, αρχαιολογική), με το πανέμορφο Μουσείο της Χαιρώνειας να είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων (Ακρόπολη Πανοπέα), του Πλουτάρχειου Ιστορικού και Πολιτιστικού Πάρκου Χαιρώνειας και του Κέντρου Εικονικής Πραγματικότητας και Πολυμέσων, προσκρούουν στα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών παραγόντων.
Οι εργαζόμενοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Βοιωτίας (Θ΄ ΕΠΚΑ) δηλώνουμε τόσο την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση της περιοχής, όσο και στην αδιαφορία των «δήθεν» υπεύθυνων για την σταδιακή απαξίωση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.
Ποια είναι η ουσιαστική λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού, αν όχι να προστατεύει τις αρχαιότητες;
Πως μπορούμε να προσκρούουμε συνέχεια σε αντιφατικές αποφάσεις;

ΟΧΙ στη μετατροπή της περιοχής της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (Θ΄ ΕΠΚΑ)

Oι πολίτες Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας συντονίζουν τον αγώνα τους.

Σε θερμό κλίμα με τη συμμετοχή κινήσεων απο Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Βάγια, Θεσπιές, Θίσβη, Ωροπό, Χαλκούτσι, Μεσσάπιο, Λήλαντα, Οινόφυτα αλλά και πολιτών απο διάφορα μέρη της Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, έγινε το πρωί της Κυριακής συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, με σκοπό να συντονίσουμε τον αγώνα απέναντι στο διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και τον Ευβοικό.

Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική εγκατάσταση και το καθεστώς ασυδοσίας, έχει δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα μιας τεράστιας πλέον περιοχής, με αποτέλεσμα οι συνέπειες τόσο στην υγεία των κατοίκων, όσο και στις παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, τουρισμός) να είναι ανυπολόγιστες. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, κινήσεις απο όλες αυτές τις περιοχές βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και οργανώνουμε κοινές δράσεις για να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα και να πιέσουμε για λύσεις.
Τα βασικά μας αιτήματα όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση αφορούν:
- την παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες απο κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας
- έλεγχο όλων των γεωτρήσεων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων
- ουσιαστικούς και συνεχείς ελέγχους και διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – παραβατών μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη ρυπαίνουν.
- μέτρα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και χρέωση των βιομηχανιών με το κόστος αποκατάστασης
- έλεγχο των βιομηχανικών προιόντων που παράγονται στην περιοχή (οι περισσότερες απο τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών της χώρας)
- έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών
- την οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ με εκτέλεση όλων των απαραίτητων μέτρων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας

Δεν έχουμε αυταπάτες. Τα μέτρα που ζητάμε προϋποθέτουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, κόστος, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και δυστυχώς τόσο οι κεντρικές, όσο και οι νομαρχιακές αλλά κατά περίπτωση και οι τοπικές αρχές, δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα διατεθειμένες να ανταποκριθούν.
Για τη συνέχιση του αγώνα μας, συστάθηκαν επιτροπές:
Συντονιστική, Επιστημονική-τεχνική, Οικονομική, Επικοινωνίας και Νομική
ενώ η πρώτη κινητοποίηση θα είναι στα διόδια Σχηματαρίου το Σάββατο 21 Μαρτίου.
Το κείμενο είναι από το blog της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.
Οι φωτογραφίες από τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ blog.

8η Μάρτη : Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

ΟΙ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ

Πρόσφατα δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες περιγράφουν ως ελληνικό Γκουαντάναμο τις γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θηβών: οι περιγραφές εξευτελιστικής και βάρβαρης μεταχείρισης των γυναικών κρατουμένων είναι ανατριχιαστικές.
Οι συνθήκες που περιγράφουν οι κρατούμενες, συνιστούν βασανισμό και κατάφωρη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το θέμα έφερε πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ρωτώντας για μέτρα συμβατά προς τις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα της διακίνησης ουσιών στις φυλακές.
Πριν από λίγο καιρό, με αφορμή τις απεργίες πείνας, ήρθαν στο φως οι ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες και σε υλικοτεχνική υποδομή ακόμη και σε αναγκαία καθημερινά αγαθά για τις κρατούμενες, τα βρέφη και τα νήπια στον Ελαιώνα.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο ευάλωτες είναι οι κρατούμενες, μια ομάδα στην οποία η κοινωνία συχνά γυρίζει την πλάτη. Γνωρίζουμε ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας νοσεί, γνωρίζουμε ότι στις ελληνικές φυλακές επικρατεί εξαθλίωση και αυθαιρεσία. Είναι καιρός να απαιτήσουμε το αυτονόητο: ανθρώπινες συνθήκες και σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων του Ελαιώνα.
Συμπαραστεκόμαστε στο αίτημα των γυναικών κρατουμένων να καταργηθεί ο σωματικός εξευτελισμός, η αδικαιολόγητη και πολυήμερη απομόνωση, να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης..
Η κατάσταση στις φυλακές του Ελαιώνα είναι ντροπή για όλους μας. Απαιτούμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει μέτρα, απαιτούμε από τις τοπικές αρχές και τους Βουλευτές του νομού να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τώρα.
Οι κρατούμενες και τις μητέρες του Ελαιώνα χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων μας.

8/3/2009
ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Μήνυμα της Άριας Αγάτσα για την ημέρα της γυναίκας.

Η ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε με αφορμή μια μεγάλη διαμαρτυρία γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ,όπου εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ίδια ημερομηνία επιλέχτηκε τα επόμενα χρόνια από τις γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να ζητήσουν την ισότητα των δύο φύλων. Η άτυπη μέχρι τότε ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 1909 στις ΗΠΑ και δύο
χρόνια αργότερα καθιερώθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η γυναικα εχει σήμερα δύσκολο, επιβαρημένο ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία.Ειναι εκεινη που μεγαλώνει τα παιδιά, φροντίζει τους ηλικιωμένους συγγενείς ταυτοχρονα καλείται να συμβάλλει και στο οικογενειακό εισόδημα.Ειναι η κουρασμένη αγροτισσα, η διαζευγμενη ή ανύπαντρη μητέρα που μεγαλώνει μονη της τα παιδια της , η γυναικα που υποβάλλεται σε σωματική και ψυχική βία πολλές φορές μέσα στη σιωπή. Είναι η άνεργη, που περιμένει στις ουρές μάταια.
Για κάθε μια απο αυτες τις γυναικες και για όλες μαζί αξίζει να υπάρχει το κοινωνικό κρατος , που προσφέρει σε κάθε πολιτη αυτο που αξίζει. Την αξιοπρεπή του διαβίωση.
Ολες οι γυναικες αξίζει να δίνουμε τον αγώνα μας για αξιοκρατία, αξιοπρέπεια, σεβασμό και προπάντως ίσες ευκαιρίες.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΕΣ.ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ
ΜΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

Καπαρέλλι - Θεσπιακός 2 - 3.

Δύο αγώνες… Ένας ultra catenazio, και ένας Goal-Festival.
Ενώ χάζευα το πανέμορφο γήπεδο των Καπαρελαίων (το φανταζόμουν για δικό μας), ξαφνικά γύρω στις 3 και 20 συνειδητοποίησα οι Ριμοκαστραίοι ήμασταν πολλοί περισσότεροι από τους ντόπιους (Καπαρελαίους). Και για να πω την αλήθεια αν εξαιρέσουμε τους 6 με 7 Αλβανούς και 2 γέρους στην άκρη της κερκίδας δεν υπήρχε ψυχή Καπαρελάιου. Δεν μπορούσα να το εξηγήσω… αργότερα όμως γύρω στο 30ό λεπτό οι Καπαρελάιοι ερχόντουσαν έξι-έξι μέχρι που μαζεύτηκαν καμιά 50αρία (μέσα σε ένα 4λέπτο). Τότε κατάλαβα ότι μάλλον είναι προφήτες ή μάντες γιατί μέχρι το 30΄, πιο 30΄ δηλαδή όλο τα πρώτο ημίχρονο ήταν μια μπαρούφα και μισή. Μόλις δυο τελικές προσπάθειες (και οι δυο για τον Θεσπιακό), ένα γκολ και ultra catenazio. Σηκώθηκα από την θέση μου, για να κοιτάξω εάν προπονητές ήταν ο Ερέρα και ο Κλώνος του, αλλά ήταν οι Μπέκας και Τσίπης. Οι δύο ομάδες ήταν άχαρες και έπαιζαν τόσο αμυντικά που το παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ στο Καραϊσκάκη μπροστά σε αυτό θα το έλεγες total-football. Οι Θεατές γύρω μου (και των δύο ομάδων) έβριζαν, όχι τους παίκτες αλλά τους εαυτούς τους που αποφάσισαν να περάσουν με αυτόν τον τρόπο το Σαββατιάτικο απόγευμα. Τα πιτσιρίκια έπαιζαν κυνηγητό και οι μερικοί Αλβανοί ασπάζονταν.
Έτσι (με ένα τυχερό σχετικά γκολ, από τον Κλιάντι) το πρώτο 45λέπτο έλαβε τέλος...

Το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα καθώς και αναλυτικό ρεπορτάζ στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-sport.

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009

Συνάντηση κινήσεων πολιτών Αν. Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Μετά την ανάδειξη για άλλη μια φορά του προβλήματος του Ασωπού και της εγκληματικής σιωπής των αρμοδίων καθώς και την τεκμηρίωση από πλήθος πηγών της συνεχιζόμενης ρύπανσης του Ασωπού ποταμού, των υπεδαφίων υδάτων, του αέρα και του εδάφους, από υγρούς, στερεούς και αέριους ρύπους σε μία τεράστια περιοχή που απλώνεται σε 3 νομούς, ξεκινάει από τον Ωρωπό και καταλήγει ως την Αυλίδα και τη Θήβα, εμείς, οι κάτοικοι των περιοχών αποφασίζουμε να αντιδράσουμε.
Καλούμε όλες τις κατά τόπους επιτροπές αγώνα, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου στο εργατικό κέντρο Θήβας, στις 12:00 το μεσημέρι.
Στην συνάντηση θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:
1. Επισκόπηση της κατάστασης της ρύπανσης της περιοχής – Ανταλλαγή πληροφοριών
2. Πιθανοί τρόποι δράσης
α. Αγωνιστικοί
β. Νομικοί
γ. Πολιτικοί
δ. Αποζημιώσεων
ε. Προβλήματα προς αντιμετώπιση
στ. Συμμετοχής κατοίκων
ζ. Αδιαφορίας – συγκάλυψης εκ μέρους των αρμοδίων
η. Μεταβατικά – Υποστήριξη ομάδων που θίγονται (επαγγελματιών – αγροτών – εργατών)
4. Τα οικονομικά του αγώνα
5. Λήψη αποφάσεων
Στο τέλος της συνάντησης θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει για τα μελλοντικά βήματα και να έχουμε καταλήξει στις δράσεις που θα ακολουθήσουμε. Επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι μία μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση ενημέρωσης όλων των κατοίκων των περιοχών και υποβολής προτάσεων δράσης.
Έχουν δηλώσει συμμετοχή ως τώρα:
1. Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας
2. Επιτροπή Κατοίκων Ωρωπού
3. Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας
4. ΙΤΑΠ
5. Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον
6. Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!

Είναι ώρα για μια μεγάλη πρωτοβουλία σωτηρίας του Ελικώνα.

Μέρος της ενεργειακής φρενίτιδας, που πλήττει το νομό Βοιωτίας τα τρία τελευταία χρόνια, αποτελεί η προσπάθεια μετατροπής του Ελικώνα σε ένα απέραντο πεδίο αιολικών πάρκων, που αλλοιώνει ολοκληρωτικά τη φυσιογνωμία της περιοχής και προκαλεί ανυπολόγιστη καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων. Με επίκεντρο το Δ.Δ. Αγίας Άννας του δήμου Κορώνειας και τον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα, ένας απίστευτος αριθμός αιολικών εγκαταστάσεων έχει αδειοδοτηθεί, ενώ αντίστοιχος αριθμός νέων αιτήσεων βρίσκεται στο θάλαμο αναμονής, για να προστεθεί στις πρώτες (η πλήρης εικόνα στον πίνακα που επισυνάπτεται).

Χωρίς καμία πρόβλεψη συγκροτημένου σχεδίου χωροθέτησης, που θα σέβεται και θα υπηρετεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με επιθετικό τρόπο και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, εκτυλίσσεται ένα σενάριο άναρχης υπερσυγκέντρωσης ανεμογεννητριών. Σενάριο που δεν το δικαιολογούν, καν, τα δεδομένα του αιολικού δυναμικού της περιοχής, παρά μόνο τα ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα των νεόκοπων επενδυτών στο χώρο της ενέργειας.

Ήδη, οι πρώτες λίγες εγκαταστάσεις λειτουργούν σαν πόλος έλξης των επόμενων και, ειδικά, των γραμμών μεταφοράς τους, πολλές εκ των οποίων προβλέπεται να είναι υψηλής τάσης, όπως έχουν από καιρό επισημάνει και οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας τους σχετικούς κινδύνους. Ειδική μνεία χρειάζεται για τη γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης, που και αυτή έχει επιλεγεί να ακολουθήσει την ορεινή διαδρομή, παράλληλα με την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης, μέσα από το δρυόδασος της Στριγανιάς. Και όχι μόνο αυτά. Η διαφαινόμενη υποβάθμιση του Ελικώνα έχει ανοίξει το δρόμο για νέες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις εξόρυξης βωξίτη, αλλά και για νέες λατομικές δραστηριότητες.

Η πλειοψηφία των τοπικών αυτοδιοικήσεων έχει βρεθεί στη μέγγενη απίστευτων πιέσεων και προσπαθειών εκμαυλισμού, με τις πιο απίθανες υποσχέσεις, από τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων. Κατά κανόνα, υποκύπτουν ή παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Το βάρος της ανάσχεσης έχει πέσει, σχεδόν, αποκλειστικά στις πρωτοβουλίες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, από την πλευρά της, μετά από μια πρώτη περίοδο έκδοσης θετικών γνωμοδοτήσεων, έχει επιλέξει την άχαρη τακτική της απλής υιοθέτησης των θέσεων των δημοτικών συμβουλίων, δηλαδή, τακτική Πόντιου Πιλάτου. Με αποτέλεσμα να παραμένει θεατής μιας εξέλιξης με υπερτοπική σημασία, εξέλιξη την οποία, αυτή πρώτη, όφειλε να αναδείξει και να αντιμετωπίσει.

Ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη οπτική με την οποία μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει το γενικότερο πρόβλημα της ενέργειας ή το επιμέρους ζήτημα της αξιοποίησης των ΑΠΕ, θεωρούμε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το μέγεθος και τις συνέπειες της υπερσυγκέντρωσης και του μεγέθους των αιολικών εγκαταστάσεων στον Ελικώνα. Όσο, το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εξασφαλίσει οριστικές άδειες εγκατάστασης, υπάρχει ακόμα καιρός.

Καλούμε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αναλάβει μια μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλία συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, βάζοντας ουσιαστικούς όρους χωροθέτησης και απαιτώντας περιβαλλοντικές μελέτες που θα αποτυπώνουν τις αθροιστικές και συνεργιστικές επιπτώσεις του συνόλου των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων. Διεκδικώντας, ακόμη, και την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οργανώνοντας και υποστηρίζοντας τις αντιδράσεις των ζωντανών τοπικών αυτοδιοικήσεων, αποθαρρύνοντας τις ενδοτικές τάσεις.

Το μήνυμα για μια τέτοια στροφή στη στάση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης μπορεί να το δώσει μια ειδική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, για το σύνολο των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νομού, όπως έχει προτείνει η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, εισπράττοντας την αρνητική απάντηση του κ. νομάρχη και της κ. προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου. Είναι καιρός να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, να υπάρξει ειλικρινής αυτοκριτική και ουσιαστική διάθεση μετουσίωσης των λόγων σε έργα.

4/3/2009
Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας - Ομάδα πολιτών Κορώνειας
Πρωτοβουλία Πολιτών Λιβαδειάς – Σύλλογος Ελικωνίων
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Δείτε στο blog της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον: Πρωτοβουλία σωτηρίας του Ελικώνα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής από τον Δήμο Θηβαίων.

Ο Δήμος Θηβαίων και η Ν.Ε.Λ.Ε. Βοιωτίας συνδιοργανώνουν πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα «Ρύπανση Φυσικού Περιβάλλοντος».
Σκοποί του είναι:
1.Να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.
2.Να γνωρίσουμε τις πηγές ρύπων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.
3.Να ενημερωθούμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
4.Να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανακύκλωσης.
5.Να ανιχνεύσουμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν με τις εξής διδακτικές ενέργειες:
1.Παρουσίαση μέσω διαφανειών POWERPOINT.
2.Συζήτηση και καταγραφή απόψεων για την σπουδαιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
3. Εργασία σε ομάδες, αναζήτηση πληροφοριών από βιβλιογραφία, Internet.
4.Εκπαιδευτικές επισκέψεις.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε 24 διδακτικές ώρες. Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει την 1η Απριλίου 2009 ημέρα Τετάρτη και ώρα 6μ.μ.-8μ.μ. στην αίθουσα «Αρμονία» του Συνεδριακού Κέντρου με Εισηγήτρια την κυρία Αναστασίου Χ.Ειρήνη –Βιολόγος.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι 16 Μαρτίου στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Θηβαίων στην κυρία Ασημένιου Βασιλική καθημερινά από 9 π.μ. έως 12.30μ.μ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας :
22623-50605
Κιν.6977910852
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Τραγικό τέλος για το φίλο, και συνεργάτη του Τροφώνιου ωδείου, Σπύρο Παπικινό.

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, σε τροχαίο στην Εθνική-καρμανιόλα της Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του Κιάτου, βρήκαν τραγικό τέλος ο φλαουτίστας
Σπύρος Α. Παπικινός, η Ειρήνη Σιόντη, νηπιαγωγός και και η αδελφή της, Ελένη, ενώ ο άντρας της και οδηγός του αυτοκινήτου που επέβαιναν νοσηλεύεται
σοβαρά τραυματισμένος. Ο Σπύρος και η Ειρήνη κηδεύτηκαν την Κυριακή, στο χωριό Ποταμός της Κέρκυρας.

Η διευθύντρια Παναγιώτα Καρακούση ,οι καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό, οι συνεργάτες του ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ εκφράζουμε την θλίψη μας και
τα συλληπητήρια στους οικείους της οικογένειας.

Όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα γίνουν για τ α 20 χρόνια του ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Σπύρου Παπικινού
στη μνήμη αυτού του ξεχωριστού καλλιτέχνη του ζεστού φίλου ,συναδέλφου και αρωγού των εκδηλώσεων αυτών.

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

Άγραφα - Βουτσικάκι (2154μ).

Όλα ήταν άσπρα και παγωμένα και το χιόνι κατέβαινε μέχρι τη λίμνη. Ήπιαμε έναν καφέ στον ωραίο ξενώνα και συνεχίσαμε για το καταφύγιο με τα πόδια, αφήνοντας τα αυτοκίνητα στην είσοδο του χωριού. Ο δρόμος Νεράιδα – Καταφύγιο είναι έξι χιλιόμετρα. Παγωνιά παντού.

Το Βουτσικάκι ανήκει στα Άγραφα και στην οροσειρά της νότιας Πίνδου. Δεσπόζει πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, τη γνωστή τεχνητή λίμνη που το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Σχηματίστηκε το 1959 με την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε μετέπειτα στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, απ’ τον οποίο πήρε και το όνομα.

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι περίπου 20 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα. Κάναμε από βόρεια το κύκλο της Λίμνης και ανεβήκαμε στη Νεράιδα, ένα όμορφο χωριό, στο οποίο παραθέριζε ο Νικόλαος Πλαστήρας. Η Νεράιδα είναι σε υψόμετρο 1150 μ. μέσα στα έλατα με μια καταπληκτική θέα προς τη λίμνη και το Θεσσαλικό κάμπο.

Τα έργα της ορεινής οδοποποιίας συνεχίζονται. Έγινε η παράκαμψη της Νεράιδας και στρώθηκε με άσφαλτο η μισή διαδρομή μέχρι το καταφύγιο. Πάντα θα βρίσκουν το λόγο οι άνθρωποι να ρίχνουν άσφαλτο στα βουνά. Όσους και να ρωτήσεις το θεωρούν αυτονόητο. Προπαντός δεν λερώνονται τα πολύτιμα αυτοκίνητά τους.

Εμείς με τα πόδια, αραιά, ανάλογα με τη διάθεση για εκτόνωση και διαφορετικές ταχύτητες. Ο καθένας στη μοναξιά του. Κι αν μέσα στην μοναξιά και την ερημιά, σου επιτεθούν οι λύκοι; “Οι λύκοι επιτίθενται σε ανθρώπους σπάνια και μόνον αν τους ξαφνιάσεις και αισθανθούν παγιδευμένοι”. Λύκε σε φοβάμαι, λύκε σ’ αγαπώ…

Το νέο “ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων” βρίσκεται σε υψόμετρο 1.540 μ στην περιοχή "Καραμανώλη". Πέτρινο κτίριο με κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτες,. άνετη τραπεζαρία, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 25 άτομα. Αυτή τη φορά γέμισε με το παραπάνω. Ακόμα και στο διάδρομο στήθηκαν κρεβάτια. Ήταν η σχολή ορειβασίας με τον Λάζαρο Μποτέλη, εκπαιδευτή ορειβασίας και αναρρίχησης, με 25 ορειβάτες από τη βόρεια Ελλάδα.

Παλιότερα θυμάμαι μόνο το παλιό ξύλινο καταφύγιο του Δασαρχείου Καρδίτσας. Τα πράγματα αλλάζουν. Τώρα, εκτός από το καινούργιο καταφύγιο, λειτουργεί και το καταφύγιο του Ορειβατικού Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσας με δυνατότητα φιλοξενίας 17 ατόμων, με στοιχειώδη εξοπλισμό και με αναφορές στο χιονοδρομικό κέντρο. Το μικρό χιονοδρομικό είναι το “κερασάκι στην τούρτα” για την “ανάπτυξη” της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα η λειτουργία του επιδοτείται. Τα έσοδά του δεν νομίζω να επαρκούν για τη φροντίδα και τη συντήρησή του. Τα περισσότερα έξοδα, αν δεν κάνω λάθος, τα αναλαμβάνει η νομαρχία ή η Αναπτυξιακή μέσα από διάφορα προγράμματα. Λένε ότι όλες οι επιχειρήσεις των χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα είναι ζημιογόνες… Γιατί να αποτελεί εξαίρεση;

Μετά την νόστιμη μακαρονάδα με τις ειδικές σάλτσες της Λένας και της Ξανθής, ο ύπνος έπρεπε να είναι βαρύς. Αλλά αυτά τα ροχαλητάαααα… χαλάνε διαθέσεις. Τις ωτοασπίδες μου… το σιγαστήρα σου….Να βγώ έξω, να αλυχτήσω με τους λύκους…

Η πρωινή αναχώρηση ήταν “μέχρι εκεί που θα μπορέσουμε ή θα μας επιτρέψει το βουνό”. Για καλό και για κακό πήραμε και τη φωτογραφική μηχανή, αν χρειαστεί να σκηνοθετήσουμε μια κορυφή, για τους άπιστους. Αλλά να που το βουνό μας επέτρεψε κι αυτή τη φορά να σπαταλήσουμε λίγο από την ησυχία της κορυφής του. Να αγγίξουμε λίγο, απαλά, τις άκρες του και τις χιονισμένες του πλαγιές.

Σε αντίθεση με τις τόσες τεχνικές γιορτές, που κάποιοι εφευρίσκουν, αυτή η ανάβαση ήταν μια αληθινή γιορτή μέσα στη φύση. Ήταν τα ανεπανάληπτα παιχνίδια του χιονιού, τα κρύσταλλα που κρέμονταν από τα κλωνάρια, οι χιονόμπαλες των μικρών ελάτων… Ηδονοβλεψίες κι εμείς της χιονισμένης φύσης σε κοντινό πλάνο, γιατί η ομίχλη δεν άφηνε πολλά περιθώρια για μακριά.

Σε μια ώρα ήμασταν στο μνημείο του ανεμοπτεριστή, που χάθηκε πριν λίγα χρόνια. Η “πλάτη” με τις δύο κορυφές, την Τέμπλα (1808 μ) και δεξιά την Πετσαλούδα (1824 μ) είναι μακρινάρι. Ευτυχώς, να λέμε την αλήθεια, που τα παιδιά της σχολής άνοιξαν το δρόμο το προηγούμενο απόγευμα. Αλλιώς μάλλον θα ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια. Το χιόνι ήταν πολύ. Σε πολλά σημεία πρέπει να περνούσε το ένα μέτρο.

Αρχίζουμε να κατεβαίνουμε για το διάσελο – ή σέλα όπως λέει ο Κωστής. Εδώ το χιόνι είναι λίγο, γιατί έχει δυνατούς ανέμους. Ευτυχώς δεν είχε αέρα, γιατί άντε να βρεις τα ίχνη. Στο μεταξύ το χιόνι άρχισε να πέφτει ψιλό και πυκνό “Πού πάω, πού πάμε σε τέτοιους καιρούς”; Αλλά γιατί να φοβηθούμε; Δεν ακολουθούμε τα χνάρια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά τα χνάρια φίλων ορειβατών σε μια ζεστή φιλική ατμόσφαιρα. Και δεν πρόκειται για καμιά “συνάντηση κορυφής” των 27 ηγετών της Ευρώπης, αλλά για μια “συνάντηση στην κορυφή” ενός φιλικού για μας βουνού.

Να και η κόψη! Προσέξτε εδώ. Από δω μην κοιτάτε. Ή είμαστε κορυφάκηδες ή δεν είμαστε… Υποσχεθήκαμε κορυφή…δεν σταματάμε εδώ. “Είμαστε Ρεαλιστές Επιδιώκουμε Το Αδύνατο! Ε.Ρ.Ε.Τ.Α” Να και η κορυφή! Δυστυχώς δεν έχουμε ορατότητα. Μόνο με τη φαντασία μας “βλέπουμε” τα γύρω βουνά. Βορειοδυτικά η Καζάρμα και νοτιοανατολικά το Μπορλέρο. Νοτιοδυτικά η Νιάλα …και μέσα στην μακαριότητά μας καμαρώνουμε ότι είμαστε οι μοναδικοί. Ήμασταν οι μοναδικοί στην κορυφή στο Βουτσικάκι για κείνη τη μέρα. Λίγο είναι;; Πόσες είναι οι μοναδικότητες που εξασφαλίζουμε κάθε μέρα;

Φωτογραφίες και ξανά κάτω. Γλιστράει τώρα…τι να τα κάνεις τα κραμπόν. Ξανά ανέβασμα μετά το διάσελο. Αμάν αυτή η ανηφόρα Τώρα το χιόνι πέφτει πιο πυκνό Καμιά φορά η επιστροφή γίνεται γλυκιά. Συνολική διάρκεια 5,5 ώρες

Χαιρετάμε το Βασίλη, τον υπεύθυνο του Καταφυγίου, και φεύγουμε γρήγορα με το φόβο του χιονιού. Μη μας κλείσει στη Νεράιδα και ποιος βάζει αλυσίδες Εδώ παπάς, εκεί παπάς, εδώ πατάς, εκεί πατάς, πόσες φορές μέτρησες τον πάγο κάνοντας σπαγγάτο…Χώρια τα μάτιασμα του Δημήτρη. Μακριά από γαλανομάτη στο χιόνι και στον πάγο…

Μοναδικό τρέξιμο, προπόνηση στον παγωμένο δρόμο, πρώτη φορά το κάνω με σακίδιο και αθλητική …ορειβατική μπότα. Η σκέψη τρέχει το ίδιο με τα πόδια. Το Βουτσικάκι απέκτησε κι άλλους φίλους και θαυμαστές.

Στέφανος Σταμέλλος

Τα Θεσπιακά-blog συνεχίζουν την αναφορά τους σε ενδιαφέρουσες ορειβατικές διαδρομές. Το blog «Επάνω στα βουνά» γράφει στον επίτιτλο: Μια "αυθόρμητη" ορειβατική ενημέρωση χωρίς κανόνες και προαπαιτούμενα. Όπως μας κάτσει, αλλά ... ορειβατικά!

Τα παραλειπόμενα του αγώνα Θεσπιακού – Ελλοπιακού.

Δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη νίκη επί του Ελλοπιακού.
Στην ιδανική ενδεκάδα ο Γιώργος Κωστογιαννόπουλος.
Οι δηλώσεις του προπονητή Σπύρου Μπέκα.

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

Ντυθήκαμε και σας περιμένουμε… Καλές Απόκριες.

Το βράδυ όλοι στο μασκέ - πάρτυ της ομάδας μας στις Σκιές καφέ (Μπαμπούλας).

Θεσπιακός - Ελλοπιακός 1 - 0.

Στον αστερισμό του Μπόγρη - Ανοίγει λογαριασμό ο Κατσαρός.

Το ντέρμπι παραμονής βρήκε νικητή τον Θεσπιακό 1-0 τον Ελλοπιακό. Η προϊστορία έγερνε υπέρ των Ροσονέρι αλλά και οι παραδόσεις για να σπάνε υπάρχουν. Ο Ελλοπιακός πλέον είχε αρχίσει να νιώθει καυτή την ανάσα του Θεσπιακό και του Διόνυσο, ενώ από την άλλη ο Θεσπιακός ήθελε όσο τίποτα την 2ή σερί νίκη. Ο αγώνας δεν ήταν κάτι το σπουδαίο από άποψη θεάματος μίας και πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες ευκαιρίες, αλλά και τότε οι δύο γκολκίπερ Μπόγηρς και Πρεβύζης έλεγαν στοπ. Οι δυο τερματοφύλακες ήταν οι ήρωες του αγώνα μέχρι που ένα «ξένο» παιδί με το όνομα Κατσαρός σκότωσε τον Ελλοπιακό και χάρισε στην ομάδα του την νίκη. Από την πλευρά του νικητή Θεσπιακού αυτοί που ξεχώρισαν περισσότερο ήταν οι αμυντικοί (για ακόμα μία φορά), φυσικά ο Χάρης Μπόγρης (σε φόρμα τους τελευταίους μήνες) αλλά και ο Παναγιώτης Μαρίνης που παρόλο που δεν σκόραρε έφαγε πολύ ξύλο, έδωσε μάχες και κέρδισε αρκετά φάουλ. Οι φιλοξενούμενοι δεν θύμισαν σε καμία περίπτωση την ισχυρή ομάδα που διαθέτουν καθώς μερικά από τα αστέρια τους Μποκούζης, Σύρος Α. και Πικάσης δεν ξεπέρασαν το μέτριο. Από την άλλη ο τερματοφύλακάς τους Πρεβύζης έκανε ότι μπορούσε για να πάρει η ομάδα του τον πόντο. Εν τέλει μπορούμε να πούμε ότι νίκησε η πιο αποτελεσματική ομάδα στο γήπεδο ή αν θέλετε αυτή που κατέθεσε περισσότερη ψυχή. Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξε η θερμή εξέδρα, αυτή την φορά μάλιστα χωρίς να ξεφύγει από τα λογικά πλαίσια.
Αναλυτικό ρεπορτάζ του αγώνα από το Γιάννη Λάντζα στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-sport.