Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009

Virtual Reality στη Χαιρώνεια.

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 10.30 στη Χαιρώνεια Βοιωτίας έγινε η παρουσίαση από ειδικούς επιστήμονες του Πλουτάρχειου Ιστορικού και Πολιτιστικού Πάρκου Χαιρώνειας και του Κέντρου Εικονικής Πραγματικότητας και Πολυμέσων που με την αξιοποίηση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) δίνουν στον επισκέπτη της σημερινής Χαιρώνειας, την ευκαιρία να βιώσει μια μοναδική ψυχαγωγική, ιστορική και παιδαγωγική εμπειρία: Ένα εικονικό ταξίδι στο χρόνο και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη μάχη της Χαιρώνειας να ξετυλίγεται μπροστά του σε πραγματικό χρόνο.

Η μάχη της Χαιρώνειας έγινε το 338 π.χ. μεταξύ των Μακεδόνων του Φιλίππου και συνασπισμού ελληνικών πόλεων υπό την ηγεσία της Θήβας και της Αθήνας. Η μάχη αυτή έμεινε ιστορική καθώς σηματοδοτεί το τέλος του αρχαίου κόσμου με την επικράτηση των Μακεδόνων στον ελλαδικό χώρο αλλά και λόγω της απαράμιλλης αυτοθυσίας του Θηβαϊκού Ιερού Λόχου, την οποία υμνεί στους αιώνες το εντυπωσιακό μνημείο του Λέοντα της Χαιρώνειας.

Στο Κέντρο Εικονικής Πραγματικότητας του Δήμου Χαιρώνειας, σε μικρή απόσταση από το μνημείο του Λέοντα και το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο και δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας, είναι εγκατεστημένο το πρωτοποριακό τεχνολογικά Σύστημα Τρισδιάστατης Στερεοσκοπικής Προβολής. Ταυτόχρονα ο αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνει τη Χαιρώνεια και την ευρύτερη περιοχή, σχεδιάστηκε και διαμορφώνεται ως ενιαίο θεματικό πάρκο που περιλαμβάνει ιστορικές διαδρομές ανάμεσα σε πόλους δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τους πολιτιστικούς και ιστορικούς πόρους της περιοχής.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θήβας κ. Βασίλης Αραβαντινός και οι επιστήμονες από την ομάδα έργου κύριοι Γιάννης Λαδάς και Σάκης Γκαϊτατζής ο οποίος είναι υπεύθυνος εικονικής πραγματικότητας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Τέλος ο Δήμαρχος Χαιρώνειας κ. Νίκος Παπαγγελής τόνισε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία του εργοστασίου της ENELCO με τις ευλογίες του ΚΑΣ και την βιασύνη του νέου Υπουργού Πολιτισμού κ. Σαμαρά ο οποίος υπέγραψε την μετατροπή του Αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας σε βιομηχανική περιοχή.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι η ENEL που κατέχει το 75% , είναι ένας πολυεθνικός κολοσσός που τελευταία αναπτύσσει ταχύτατα πυρηνικό πρόγραμμα σε Ρουμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Αλβανία, συνδυάζοντας το με το γεγονός ότι η έκταση που αγοράστηκε είναι πολλαπλάσια από την έκταση του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Σημείωση ΘΕΣΠΙΑΚΩΝ: Οι φωτογραφίες είναι από την πολύ όμορφη εκδήλωση-παρουσίαση. Η τελευταία είναι εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality), του εργοστασίου της ENELCO στον κάμπο της Χαιρώνειας. Προτείνουμε να διαβάσετε την ανάρτηση του ΘΗΒΑ-PRESS: Χαιρώνεια: Αρχαία με θέα…καμινάδες!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με τις Θεσπιές τι γίνεται; Μουσείο, αρχαιολογικός χώρος, μνημεία κλπ. Ή μήπως δεν αξίζουν τίποτα αυτά!!!

Π.Λ. είπε...

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 4-2-09.ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Π.Λ. είπε...

H Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βάσω Τσόνογλου επικοινώνησε με την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ήδη συζητείται η ημέρομηνία για την συνάντηση.