Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Ομόφωνο «ΟΧΙ» του Δήμου Θεσπιέων στον βιομηχανικό αγωγό υψηλής πίεσης φυσικού αερίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσπιέων, στη συνεδρίασή του της 8-2-2008 αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης φυσικού αερίου Μαυρομματίου-Δομβραίνας, που προορίζεται για την βιομηχανική περιοχή Θίσβης. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την αναμενόμενη, και καθώς εκτιμάται, επίσης αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θίσβης βασίζεται στο γεγονός ότι ο υπό κατασκευή αγωγός Μαυρομματίου-Δομβραίνας δεν προορίζεται για οικιακή χρήση αλλά για την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Θίσβης και για εργοστασιακή χρήση των μεγάλων μονάδων της Βιομηχανικής περιοχής Θίσβης.

Εξ άλλου, όπως εκτιμούν τοπικοί παράγοντες, οι αποφάσεις αυτές είναι μια απάντηση της τοπικής κοινωνίας στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν πριν 15 χρόνια, οπότε καταργήθηκε η κατασκευή του κλάδου Δομβραίνας του αγωγού φυσικού αερίου, που προοριζόταν για οικιακή χρήση, όταν δηλαδή υπήρχε κάποια σταθερότητα στις τιμές του φυσικού αερίου και μια απάντηση στην σχεδιαζόμενη, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ζοφερή προοπτική του τόπου αυτού, που περιλαμβάνει την ολοκληρωτική καταστροφή οποιασδήποτε αγροτοτουριστικής ανάπτυξης, την μετατροπή του σε βιομηχανική περιοχή παράρτημα των Οινοφύτων με αποτέλεσμα την ανεργία, αφού βασικοί υφιστάμενοι παραγωγικοί τομείς θα πληγούν κέραια και τα παραγόμενα προϊόντα θα είναι τοξινομένα, την βίαια μετατροπή της παραδοσιακή χρήσης γης, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υπόγειων υδάτων και την καταστροφή της θάλασσας και των παραλιών του Κορινθιακού.

Μία άλλη παράμετρος, που είδε το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, μετά την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να αναδιπλωθεί μπροστά στο καθολικό αίτημα, που ενσάρκωσε η κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ, να καταργηθεί η χρήση λιθάνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή, είναι η αποκάλυψη ότι στην Θίσβη σχεδιαζόταν η χρήση λιθάνθρακα και αυτή που περιγράφει τον αγωγό φυσικού αερίου ως Δούρειο Ίππο για την χρήση στην περιοχή της λυματολάσπης της Ψυττάλειας ως καύσιμο.
Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων σε επώνυμο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, σύμφωνα με το οποίο:
«Αποκαλύφθηκαν τα «σκοτεινά σχέδια» όλων αυτών των παρείσακτων επενδυτών-μεγαλοεπιχειρηματιών στις περιοχές μας όπου καιρό τώρα μέσω κοινοπραξιών ύπουλα προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο παραγωγής και εμπορίας της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ καθίσταται εμφανής πλέον η βούλησή τους «να βάλουν χέρι» στην αφυδατωμένη λυματολάσπη, προϊόν παραγωγής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, η οποία γίνεται μέσω τριτοβάθμιας επεξεργασίας (σχετικό άρθρο -->http://www.ecotec.gr/article.php?ID=135] και η οποία φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη σε θερμοηλεκτρικές μονάδες λιθάνθρακα με απόλυτα παραπλανητικά χαρακτηριστικά και προσωνύμια του τύπου: οικολογικός λιθ-άνθρακας, βιο-καύσιμο, οργανική ιλύς και ό τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο πλέον νοσηρός νους αυτών που παίζουν με την απαξίωση της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του νομού Βοιωτίας στοχεύοντας στο Σύγχρονο Ελληνικό Μοντέλο βραχυπρόθεσμου πλουτισμού. Αυτό επίσης που έχει σημασία να προσέξουμε όλοι, είναι ότι σε αντίθεση με τα όσα εξαγγέλλει το αρμόδιο υπουργείο, η όποια στρατηγική επέκτασης του φυσικού κάλλους λιμένα της Θίσβης, θα πραγματοποιηθεί με «δούρειο ίππο» το φυσικό αέριο και κύριο γνώμονα την σκοπούμενη μεταφορά καύσιμης ύλης στο «τόξο» Θίσβη-Αγ. Νικόλαος (Αντίκυρα). Καθώς όμως στην Ελλάδα δύσκολα θεσμοθετούνται παρόμοιες ανατρεπτικές αποφάσεις [σ.σ. εννοεί την κατάργηση του λιθάνθρακα] ας είμαστε σε εγρήγορση γιατί ενώ χάνουν τον λιθάνθρακα μέσα από τα χέρια τους και όχι τον λιγνίτη είναι αναμενόμενο αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια!».

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή θα μπορούμε να λέμε στους συκοφάντες "μη ρίχνεις λυματολάσπη ρε", μια και αυτή εκτός από λάσπη θα είναι και βρωμερή.

trikymia sto kranio είπε...

"Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (Κ.Ε.Λ.Ψ.) τα υγρά απόβλητα που λεκανοπεδίου υφίστανται τριτοβάθμια επεξεργασία. Τα προϊόντα αυτής της επεξεργασίας είναι α) νερό ποιότητας τέτοιας ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στο οικοσύστημα του Σαρωνικού κόλπου στον οποίο διοχετεύεται και β) χωνευμένη και αφυδατωμένη ιλύς, περιεκτικότητας σε στερεά περίπου 28%. Η ημερήσια παραγωγή ιλύος κυμαίνεται αναλόγως των εισροών και μπορεί να φθάσει σε 750 τόνους/ημέρα. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση της ιλύος είτε για την παραγωγή ενέργειας (με καύση της σε τσιμεντοβιομηχανίες ή σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος) είτε ως εδαφοβελτιωτικού, προκρίθηκε η λύση της θερμικής ξήρανσης.

Το παραγόμενο προϊόν θα είναι ξηρή ιλύς σε κόκκους, πολύ μικρότερου όγκου από την αφυδατωμένη, πλήρως υγειονοποιημένη".

Εις υγείαν.....

Ανώνυμος είπε...

Επι τέλους, χιόνι. Θα δούμε άσπρη μέρα!!!

panagos είπε...

Αν περιμενεις να δεις ασπρη μερα με αυτο το χιονι, θρεφεις φρουδες ελπιδες. Το τελευταιο σοβαρο χιονι ηταν το 2005. Εκτοτε η χαρα αγνοειται.

Ανώνυμος είπε...

Να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κατασκευή του βιομηχανικού αγωγού υψηλής πίεσης φυσικού αερίου αποφάσισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 13 Φεβρουαρίου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θίσβης.

Δεσφιναία είπε...

Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορώνειας τι έκανε; Μοναδική παραφωνία το τοπικό Συμβούλιο Κουκούρων που φαίνεται οτι κάτι φοβάται και δεν κάνει Λαϊκή Συνέλευση.

Π. Λ. είπε...

Ο φίλος Θόδωρος Παπαϊωάννου μας έστειλε 2 άρθρα του που δεν δημοσιεύθηκαν στο ιστολόγιό μας. Ζητάμε συγνώμη για την παράλειψή μας αυτή. Παρακολουθούμε με πολλή προσοχή την ρηξικέλευθη αρθρογραφία του στο γειτονικό ιστολόγιο των Βαγίων. Δεν είχαμε πρόβλημα με τον φίλο Θόδωρο. Αλλοίμονο. Δικό μας πρόβλημα, που προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σαν συντακτική ομάδα, αντανακλά αυτή η παράλειψη. Θα επανορθώσουμε. Χάριν των πολιτών.