Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

Συνέντευξη τύπου της Συμπαράταξης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Βοιωτία.

Συνέντευξη τύπου, δόθηκε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας, στη Λιβαδειά, από τα μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2007 προκειμένου να αντιμετωπίσει :
• την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση ιδιαίτερα στις περιοχές Σχηματαρίου- Οινοφύτων –Θήβας, Θίσβης και Αντίκυρας
• την πλήρη βιομηχανοποίηση του χώρου της Βοιωτίας που επισφραγίζεται με τα χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ,
• την μετατροπή του νομού Βοιωτίας σε νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο με την διάσπαρτη εγκατάσταση πλήθους ενεργειακών μονάδων κάθε είδους, συνολικής ισχύος πάνω από 4 GW μέχρι σήμερα.
Στο προηγούμενο διάστημα έγιναν επανειλημμένες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις και αποσπάστηκε η συναίνεση όλων των τοπικών αρχών και φορέων στα παραπάνω αιτήματα, η οποία εκφράστηκε και με τη συνδιοργάνωση παμβοιωτικού συλλαλητηρίου τον περασμένο Μάιο.
Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν οι κινήσεις πολιτών που μετέχουν στη Συμπαράταξη, η συναίνεση αυτή ήταν πλασματική. Με ευθύνη των Υπουργείων, της Νομαρχιακής και κατά περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα όχι απλώς υπάρχουν αλλά οξύνονται.
«Τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης: ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά συνεχίζουν να είναι κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, οι αέριοι ρύποι εκπέμπονται αμείωτοι, τα στερεά τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα, η βιομηχανική λάσπη στον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό.
Η εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων συνεχίζεται : Από τις 12 μονάδες φυσικού αερίου και λιθάνθρακα που σχεδιάζονται στη Βοιωτία, σε λειτουργία είναι ήδη δύο μονάδες φυσικού αερίου στη Θήβα και την Αντίκυρα, υπό κατασκευή είναι δεύτερη μονάδα στη Θήβα, δεύτερη μονάδα στην Αντίκυρα, μονάδα στη Θίσβη. Συνεχίζεται τέλος η αποψίλωση των δασών του Ελικώνα με την υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων καθώς τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης.
Μόνο εμπόδιο αποτελούν οι παρεμβάσεις των πολιτών της Βοιωτίας με δημοσιότητα, ενημέρωση, καταγγελίες, δικαστικές προσφυγές, δυναμικές κινητοποιήσεις, αλληλεγγύη και δικτύωση. Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, μαζί με άλλες συλλογικότητες, συγκρότησε το Πανελλαδικό Δίκτυο «Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα» και το Δίκτυο περιβαλλοντικών κινήσεων και οργανώσεων του Κορινθιακού.
Οι αγώνες έχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα:
- Έγιναν έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μεγάλες βιομηχανίες που έχαιραν απόλυτης ασυλίας εδώ και δεκαετίες
- Φρέναραν ή και ανεστάλησαν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όπως του λιθάνθρακα, της EDESSA HELLAS στην Αντίκυρα, της ENELCO στη Χαιρώνεια, της ΗΡΩΝ στα Βάγια.
- Έγιναν δικαστικές παρεμβάσεις όπως η δίωξη για το παράνομο λιμάνι της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ στη Θίσβη, η ακύρωση της ΒΙΠΕ Τανάγρας, η απόφαση του Πρωτοδικείου Θήβας που θέτει σχεδόν μηδενικό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό ενώ υπάρχουν και άλλες σε εξέλιξη.»
Τα μέλη της Συμπαράταξης διατύπωσαν συγκεκριμένες καταγγελίες για αυθαιρεσίες επενδυτών και επιχειρήσεων με την ανοχή των αρμοδίων καθώς και 31 σημεία- προτάσεις που διεκδικούν από τους θεσμικούς «συναρμόδιους και συνυπεύθυνους» φορείς. Διατύπωσαν την άποψη ότι η απελευθέρωση της ενέργειας καίει την Βοιωτία, καθώς οι ρύποι από τις νέες ενεργειακές μονάδες θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο νομός- χωματερή της Αττικής μετατρέπεται σε ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή με άμεσες συνέπειες και στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου από την μεταφερόμενη ρύπανση. Τέλος διαπίστωσαν ότι «Η ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος στερεί τον τόπο μας από τον πλούτο του, αποκλείει εναλλακτικές δραστηριότητες και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις και οικονομικά αδιέξοδα».
Στην συνέντευξη και τη συνέλευση –συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν με σημαντική εκπροσώπηση σχεδόν όλες οι κινήσεις που μετέχουν στην Συμπαράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: