Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2008

Φτού σας...

Αϊ σιχτίρ…
τόσο καιρό δεν ήξερα που να φτύσω, όταν μ’ έπιανε η χλαπάτσα...Ντρεπόμουν κιόλας να φτύσω στο δρόμο.
Τώρα ξέρω!!!
Κυκλοφορούν κάτι σκατόφατσες…


Αυτό είναι ένα από τα πολλά σχόλια για το θέμα πού αφορά όχι μόνο την ανέγερση του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής (ENELCO), με καύσιμο φυσικό αέριο στον κάμπο της Χαιρώνειας (Άγιος Βλάσης), αλλά την υποβάθμιση του ιστορικού χώρου και τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη, μετά από την αιφνιδιαστική συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων.

Κύριε Λιάπη ελάτε να το εγκαινιάσετε…

To ΚΑΣ "θυσίασε" τη Χαιρώνεια στο βωμό του Κοπελούζου.
Από το blog της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Με απόλυτη πλειοψηφία, το ΚΑΣ ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του και επέτρεψε στην τεράστια μονάδα παραγωγής ενέργειας της ENELCO, να βεβηλώσει τον ιερό χώρο της Χαιρώνειας και να τον μετατρέψει σε βιομηχανική ζώνη.

Παρά τον αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε από τον Υπουργό κ. Μ. Λιάππη, ο οποίος πέντε μήνες μετά την προηγούμενη αρνητική απόφαση του ΚΑΣ ανέπεμψε το θέμα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για εχθές παραμονές Χριστουγέννων και 3 το μεσημέρι, η τοπική κοινωνία ήταν όλη εκεί.

Δεκάδες ενεργοί πολίτες από την Δαύλεια, τη Χαιρώνεια και τη Συμπαράταξη Βοιωτών έδωσαν το παρόν. Παρόντες επίσης: ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Χαιρώνειας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δαύλειας (ο Δήμαρχος ήταν εκτός Ελλάδος) και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, ο Νομάρχης Βοιωτίας, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι απο την πλει0ψηφία και τη μείζονα μειοψηφία, ο βουλευτής Βοιωτίας Β.Τόγιας, η βουλευτής Α.Φιλίνη.

Παρόν και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με δελτίο τύπου στο οποίο εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας στη Χαιρώνεια.
Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν ήμασταν μόνο εμείς. Η ENELCO, έφερε σε ενίσχυση των "επιχειρημάτων" της, αρκετούς "αγανακτισμένους". Οι περισσότεροι ήταν άγνωστοι και δήλωσαν μη Βοιωτοί όταν τους ρωτήσαμε, κάποιοι λίγοι ήταν από το Κυριάκι και τη Λιβαδειά. Επίσης έφερε τον κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, πρόεδρο του ΕΒΕ Βοιωτίας που δήλωσε ότι εκπροσωπεί ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης του Δήμου Αμφίκλειας και τον κ. Νικόλαο Στάμο τέως Νομάρχη, στο ρόλο του πολίτη.

Η ακρόαση απο το ΚΑΣ των δύο "ομάδων" έγινε ξεχωριστά. Οι πρώτοι που πήραν το λόγο ζήτησαν αναβολή της υπόθεσης δεδομένου ότι κανείς και πολύ περισσότερο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου (η Εφορεία Θηβών και η ΔΙΠΚΑ) δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν το φάκελο και να διατυπώσουν απόψεις. Επίσης τονίστηκε ότι κανένα νέο στοιχείο δεν προσκομίζεται ουσιαστικά αφού η μείωση του όγκου και της επιφάνειας των εγκαταστάσεων που πρότεινε η ENELCO, είχαν ήδη συζητηθεί και απορριφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η διαδικασία που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα το ΚΑΣ να ανατρέψει την προηγούμενη απόφασή.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αφιερώνουμε στον κόσμο που συμμετείχε στη χθεσινή διαδικασία τους στίχους του Καβάφη:

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες, δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία,
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι,
κι ότανείναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν κι εγώ εκεί. Από την στιγμή που έμαθα την (προαποφασισμένη) απόφαση αηδίασα... Δεν αηδίασα με τους (ενεργούς) Βοιωτούς!!! πολίτες Στάμου και Αγνιάδη τη δουλειά τους κάνουν, αλλά με όλο αυτό το συνοθύλευμα των ηλιθίων πού υποστήριζαν τον Κοπελούζο. Πως βρέθηκαν εκεί άραγε. Τους ίδιους τύπους συναντά κανείς και στους διαδρόμους των πολιτικών γραφείων...

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΣΤΑΣΗ στην απόφαση, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ μέτρα, ΑΓΩΓΗ κάτι πρέπει να κάνουμε. ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα στον αρχαιολογικό χώρο των Θεσπιών. Αυτοί ετοιμάζονται. Δεν τους βλέπετε; Κυκλοφορούν σιωπηλοί γύρω-γύρω και στη μέση αυτού του ιερού χώρου. Έχουν στήσει και τις πρώτες βάσεις τους. Έχουν έτοιμους και τους ντόπιους εφιάλτες τους.

Δέσποινα είπε...

Φίλοι και συναγωνιστές, η παρουσία, η υποστήριξη και η αλληλοβοήθεια είναι το μόνο που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα. Δίνουμε ένα μήνυμα ότι υπάρχουν και κάποιοι που μένουν όρθιοι όταν όλα σωριάζονται.
Αγαπητέ φίλε ανώνυμε 12.49, το "συνοθύλευμα" δεν ήταν απο την περιοχή. Παρά το τάξιμο και το ψάξιμο πόρτα-πόρτα σε όλα τα γύρω χωριά και τη Λιβαδειά τελικά δεν βρήκαν παρά 4-5 άτομα να κουβαλήσουν για θλιβερή παρέα στον
Αγνιάδη και το Στάμο. ΌΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΑΣΧΕΤΟΙ, απλοί φουκαράδες που τους έδωσαν κάτι για να έρθουν μέχρι εκεί.
Αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο.

B.Ν. είπε...

Οι 300 "πληρωμένοι πατριώτες" της βουλής αλλά και οι υπεύθυνοι του Υπουρηγείου Πολιτισμού, για μένα υπουργείου ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ, έχουν τους λόγους τους που χρόόόόνια!!! τώρα έχουν αφήσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας,αλλά και όλης της Ελλάδας, σε πλήρη εγκατάληψη, για να καταστραφούν, να λεηλατηθούν και τέλος να απαξιωθούν για να μην αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά τους στο βωμό των συμφερόντων του οποιουδήποτε Καπελούζου αλλά και της δικιάς τους μίζας.Όλη η Βοιωτία θα μπορούσε να γίνει ένα ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ και όχι ένα ενεργεικό κέντρο εις βάρος της γης μας, της ζωής μας και της ιστορίας μας. Χθες ήταν η Θίσβη,ο Ελικώνας, σήμερα είναι η Χαιρώνεια, αύριο η Κωπαΐδα, μεθαύριο η Θεσπιές ..... Μην τους αφήσουμε!!!