Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008

Ο κ. ΥΠΠΟ, η πολυεθνική, ο Κοπελούζος και η μάχη της Χαιρώνειας.

Από το blog της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, είναι η αναπομπή από τον Υπουργό, του θέματος της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ENELCO, στη Χαιρώνεια Βοιωτίας.

Για το θέμα αυτό είχαν προηγηθεί:

- Η παράνομη αγνόηση του ΥΠΠΟ, κατά τη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας το 2003 και το 2007.
- Η τοπική αντίδραση με προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ και ενημέρωση όλων των συναρμόδιων φορέων.
- Δύο κατηγορηματικά αρνητικές έγγραφες τοποθετήσεις της Θ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.
- Aρνητική τοποθέτηση της Δ/νσης Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ
- Συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 7 Ιουλίου, αυτοψία στις 23 Ιουλίου και νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 29 Ιουλίου, όπου η μονάδα απορρίφθηκε με ισχυρή πλειοψηφία (κατά πληροφορίες απορριπτικά ψήφισαν τόσο ο Γ.Γ. κ. Δραβίλλας όσο και η Γ. Δ/ντρια Αρχαιοτήτων Βασιλοπούλου).
- επιστολή προς τον Υπ. Πολιτισμού και δελτίο τύπου του Δήμου Χαιρώνειας για την καθυστέρηση έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης.

Στις διαδικασίες του ΚΑΣ, σημαντική παρέμβαση έκανε η τοπική κοινωνία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Λιβαδειάς, ενεργούς πολίτες από την περιοχή της Χαιρώνειας, της Δαύλειας και της Λιβαδειάς, μέλη της Συμπαράταξης από όλη τη Βοιωτία και με τους αιρετούς εκπροσώπους από Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τι πρόβλημα δημιουργεί η μονάδα;

Σύμφωνα με τη Θ Εφορεία Αρχαιοτήτων «υποβαθμίζονται εσαεί αρχαιολογικές θέσεις παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας σε απόλυτη αντίθεση με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα της χώρας» καθώς επίσης «η εγκατάσταση της μονάδας θα σημάνει την άτυπη μετατροπή της περιοχής σε Βιομηχανική ζώνη»
Πράγματι, η περιοχή εγκατάστασης του εργοστασίου της ENELCO:
- Είναι ένας τόπος φορτωμένος με ιστορία 2500 χρόνων και σπαρμένος με σημαντικές αρχαιότητες
- Είναι μια περιοχή αδόμητη, που διατηρεί τον αγροτικό της χαρακτήρα εδώ και αιώνες. Τα 150 στρέμματα του εργοστασίου βρίσκονται μέσα σε αναδασμό με πρόσφατο έργο κλειστού αρδευτικού συστήματος για εξοικονόμηση νερού
- Είναι μια κοινωνία που τα τελευταία χρόνια καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να διασώσει τα μνημεία της και ταυτόχρονα να υποστηρίξει μια ανάπτυξη ήπια, συμβατή με την αρχαιολογική κληρονομιά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις τόσο από το ίδιο το ΥΠΠΟ όσο και από τον Δήμο για την προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς (συντήρηση Λέοντα, Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, ανασκαφές /συντήρηση αρχαίου Κάστρου, ανάδειξη αρχαίου θεάτρου, κέντρο εικονικής πραγματικότητας, πρόγραμμα για την Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων κ.α.) ενώ εξελίσσονται και νέα σχέδια για την αναστήλωση μνημείων, τη βιώσιμη ανάπτυξη των δήμων της λεκάνης του Κηφισού κλπ.

Απέναντι σε όλα αυτά στέκεται σήμερα η απειλή μιας βίαιας μετατροπής της φυσιογνωμίας και της χρήσης του χώρου.
Η σχεδιαζόμενη επένδυση αφορά μια βαριά βιομηχανική μονάδα με μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Η μονάδα θα εκπέμπει πάνω από 600 κιλά καυσαέρια ανά δευτερόλεπτο, με ταχύτητα διαφυγής 30 μέτρα το δευτερόλεπτο. Εάν είναι υδρόψυκτη όπως είναι η σημερινή της άδεια, θα καταναλώνει 700 κ. μ. νερό /ώρα και τα καυσαέρια θα εξέρχονται σε θερμοκρασία 92 βαθμών. Εάν είναι αερόψυκτη, σύμφωνα με νέα αίτηση- τα καυσαέρια θα εξέρχονται σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία.
Ας σημειωθεί ότι στη Βοιωτία υπάρχει μεγάλη πίεση για βιομηχανικές εγκαταστάσεις (σύμφωνα με το νέο ειδικό χωροταξικό της Βιομηχανίας, ολόκληρη η Βοιωτία μετατρέπεται σε χώρο υποδοχής βιομηχανιών) και ακόμη μεγαλύτερη για ενεργειακά εργοστάσια: 11 μονάδες είναι μέχρι σήμερα έτοιμες ή υπό κατασκευή.
Η μονάδα της ENELCO μπορεί να είναι μόνο η αρχή: Η περιοχή διασχίζεται από τον αγωγό φυσικού αερίου, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, την ΠΕΟ Αθήνας –Θεσ/κης. Στη συνέχεια δεν θα υπάρχει επιχείρημα απέναντι σε κάθε μελλοντικό εργοστάσιο και η επέκταση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων θα είναι ένα ορατό ενδεχόμενο.

Τι θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ;

Το θέμα -σύμφωνα με πληροφορίες- αναπέμπεται με το αιτιολογικό ότι θα «χαμηλώσει» το εργοστάσιο για να μην ενοχλεί οπτικά τις αρχαιότητες. Την πρόταση αυτή όμως την είχαν ήδη διατυπώσει οι εκπρόσωποι της ENELCO και είχε απορριφθεί, άρα πρακτικά πρόκειται για απλή επανάληψη της διαδικασίας.
Αν τα μέλη του ΚΑΣ, υιοθετήσουν τον προβληματισμό της προηγούμενης συνεδρίασης και με βάση το γεγονός ότι είχαν παρατεθεί εξαντλητικά επιχειρήματα από τους εκπροσώπους της ΕΝΕL και του Κοπελούζου και της τοπικής κοινωνίας σε δύο συνεδριάσεις, τότε λογικά θα πρέπει όχι απλώς να απορρίψουν τη μονάδα αλλά και να αποδοκιμάσουν την αναπομπή.
Η συνεδρίαση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία και ασφαλώς δεν είναι τυχαία η ώρα και η ημέρα, μετά από τόσους μήνες σιωπής. Ας είμαστε παρόντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: