Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008

Επιμένει η Δημοτική Αρχή Λιβαδειάς για τα αιολικά πάνω από το Ζερύκι.

Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να περάσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στα δάση του Ελικώνα. Πρόκειται για τη Μεγάλη Λούτσα, ένα βουνό κατάφυτο με έλατα, στην οποία σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικού πάρκου 24 MW από την εταιρεία CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ & ΣΙΑ ΟΕ.

Η εγκατάσταση είχε προταθεί στις 22 Οκτωβρίου και απορρίφθηκε πανηγυρικά από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από παράσταση μελών της Συμπαράταξης. Σε τοποθετήσεις μας, τονίσαμε ότι πρόκειται για κατάληψη (και ισοπέδωση) όλης της κορυφογραμμής πίσω από τον οικισμό του Ελικώνα (Ζερυκίου). Επίσης ότι η εγκατάσταση συνεπάγεται διάνοιξη πολύ μεγάλων δρόμων για την μεταφορά των τεράστιων πτερυγίων των Α/Γ που φθάνουν συνολικά σε 150 - 200 μέτρα ύψος, αλλά και την κατασκευή γραμμών και πυλώνων μεταφοράς ρεύματος που εκτός από την αποψίλωση των δένδρων, εγκυμονούν και κινδύνους πυρκαγιών. Τέλος ζητήσαμε να προσδιορίσει ο Δήμος τους χώρους που μπορούν να υποδεχτούν Α/Γ με χωροταξικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Η μοναδική απάντηση και αντεπιχείρημα του Δημάρχου ήταν τα έσοδα που θα εισπράξει από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου. Τελικά λόγω και της παρουσίας πολιτών από την Ανάληψη και τον Ελικώνα (Ζερύκι) η πρόταση απορρίφθηκε σχεδόν παμψηφεί.

Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές: Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα, η ασύδοτη και χωρίς σχεδιασμό εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέσα σε δάση που εκτός από όλα τα άλλα οφέλη τους είναι και τα μόνα που βεβαιωμένα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, δεσμεύουν διοξείδιο και ρυθμίζουν το κλίμα.

Η απαράδεκτη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής που ξαναφέρνει με την ίδια εισήγηση ένα θέμα για το οποίο μόλις πριν από ένα μήνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.: επαναλήφθηκε και στις 22 Οκτωβρίου με πρόταση που είχε απορριφθεί μετά από παράστασή μας τον περασμένο Αύγουστο. Η τακτική «θα το επαναφέρουμε μέχρι να πούνε ναι» αποτελεί περιφρόνηση των συμβούλων και εμπαιγμό των πολιτών.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να παρασταθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ., για να περισώσουμε τα τελευταία δάση που έχουν μείνει γύρω από την πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: