Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

Σχολείο: «Το γλυκό μου… βάσανο».

Δίμηνη σχολική εφημερίδα, από τους μαθητές του Γυμνασίου των Θεσπιών.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Θεσπιών μας ξεπέρασαν και μπράβο τους. Κυκλοφορούν το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τους. Ένα εικοσασέλιδο έντυπο με νέα από το σχολείο τους, άρθρα (για τον ιδρυτή του σχολείου τους Χαρίλαο Γκορίτσα), αφιερώματα (28η Οκτωβρίου και 17η Νοεμβρίου), δραστηριότητες, ανέκδοτα, σταυρόλεξα και άλλα πολλά.

Το κόστος της εφημερίδας είναι 0,80 λεπτά και το πουλούν 2 ευρώ. Τα πρώτα 100 φύλλα εξαντλήθηκαν σχεδόν την ίδια μέρα της κυκλοφορίας. Ήδη παρήγγειλαν άλλα τόσα. Η γνώμη μας είναι ότι με αυτήν την δραστηριότητα και «κουμπαρά» θα κάνουν, για την εκδρομή τους ή οτιδήποτε άλλο θέλουν και δεν θα καταναλώνονται σε ανούσια party με πολύ λιγότερα έσοδα. Το κέρδος θα είναι μεγάλο και αφορά θέματα ευθύνης (ότι γράφουν το υπογράφουν), εργασίας, ανταλλαγής απόψεων και συντροφικότητας.

Έτσι όμως για να σας κάνουμε και λίγη κριτική θα θέλαμε να ξανασκεφτείτε το θέμα για τα Graffiti’s. Αν εννοείτε αυτά πού είναι στο σχολείο σας, έχετε δίκιο. Είναι άσχημα και κακόγουστα. Τα Graffiti’s όμως είναι η τέχνη της ηλικίας σας, αρκεί να γίνονται οργανωμένα και σε μέρη πού θα παραχωρεί ο Δήμος ή το Σχολείο.

Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά της συντακτικής επιτροπής και σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου Θεσπιών.
Καλή συνέχεια παιδιά.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚIΟ;

kyr είπε...

Μπράβο ρε παλικάρια.Αυτή η ενέργεια δείχνει οτι υπάρχουν ακόμα ευαισθητοποιημένοι νέοι που πάνε κόντρα στο σύγχρονο ρέυμα.Και χαίρομαι ιδιαιτέρως!!!Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό.

Ανώνυμος είπε...

mia oash mprosta sta rezilikia ton megalon MPAVO PAIDIA

Ανώνυμος είπε...

poly kalh h prospaueia tvn paidivn as paradhgmatistoyne kai alloi gia na exoyme kai alloy tetoioy eidoys energeies!!!mprabo paidia!!

panagos είπε...

Καλη συνεχεια παιδια! Ευχομαι καθε νεο τευχος να ειναι καλυτερο απο το προηγουμενο!

delis είπε...

ΠΟΥ ΜΕ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΗ ΓΗ...

Όλοι είχαμε ακούσει, πως η βία φέρνει, βία — αλλά αυτές τις μέρες το ζήσαμε. Καταλάβαμε πως μπορεί ένας πυροβολισμός να φέρει μιαν εξέγερση.

Παράξενοι οι δρόμοι, της βίας. Από τους αλλοτριωμένους στους ελεύθερους. Από την εξουσία προς την αντιεξουσία. Γι' αυτό μια επανάσταση δεν είναι δράση. Είναι αντίδραση.

Και οι εφημερίδες — σκέτη ναυτία: "ΣΚΟΤΩΣΑΝ 15ΑΧΡΟΝΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ". Τι πλεονασμός! Κάθε δεκαπεντάχρονος είναι αναρχικός (αλίμονο αν δεν είναι!). Αυθόρμητη, καθαρή φύση.

Αλλά και κανένας δεκαπεντάχρονος δεν είναι συνειδητός και υπεύθυνος οπαδός του Μπλανκί η του Μπακούνιν. Ένα παιδί! Καθαρή φύση...

"Όμως η βία δεν ξεχωρίζει ποιότητες. Σκοτώνει. Έρχεται από το μηδέν και θέλει να μηδενίσει. Η βία μισεί το Είναι. Ο “νόμος και η τάξη” οδηγούν τελικά στους πιο εύτακτους, ασφαλείς και ήσυχους χώρους: τα κοιμητήρια.

Προσέξτε, προσέξτε καλά τους αναρχικούς. Είναι, το θερμόμετρο της κοινωνίας. Όταν αγανακτούν, σημαίνει πως η “νόμιμη” βία έχει ξεπεράσει τα όρια επιφυλακής.

Βέβαια οι περισσότεροι, αναγνώστες μου, άνθρωποι σοβαροί και ευπρεπείς, δεν θα δέχονταν υποδείξεις από έναν αναρχικό. "Όμως, στο βάθος, ο αναρχικός έχει, πιο πολλά να πει από τον μικροαστό. Όσο κι αν δεν σας είναι, συμπαθής, αξίζει να τον ακούτε από καιρό σε καιρό. Γιατί δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κάθε οργανωμένη κοινωνία προϋποθέτει —δυστυχώς— ένα ποσοστό ανελευθερίας. "Όσο μικρότερο αυτό το ποσοστό, τόσο υψηλότερο το επίπεδο της οργάνωσης. (Ως εδώ συμφωνούμε όλοι: Προτιμότερη η πιο ελεύθερη Αγγλία, από την καταπιεστική π.χ. Ουγκάντα).

Έ, λοιπόν, ο αναρχικός είναι αυτός που ζητάει να ελαχιστοποιήσει το ποσοστό ανελευθερίας. (Περισσότερο: να το μηδενίσει — ο ουτοπικός αναρχισμός!). Στην επιδίωξη του αυτή συμπίπτει και με τα πιο σοβαρά κόμματα. (Μόνον που αυτός το εννοεί). Και βλέπει την ανελευθερία, την κατάχρηση εξουσίας, εκεί που ελάχιστοι τις αντιλαμβάνονται.

Οι αναρχικοί είναι τα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας. Όταν αντιδρούν έχουν πάντα κάποιο δίκιο. "Όπως οι καλλιτέχνες σηματοδοτούν το αόρατο, έτσι και οι αναρχικοί διαμαρτύρονται για μορφές βίας που εμείς (στην αλλοτρίωση μας) δεν τις βλέπουμε. Τις έχουμε συνηθίσει. Αλλά δεν παύουν να είναι αυθαίρετες και ίσως περιττές.

Π. χ., σίγουρα θεωρείτε αυτονόητη την ύπαρξη της αστυνομικής ταυτότητας. Ξέρετε πως σε άλλα κράτη είναι άγνωστη; Και πως θα το θεωρούσαν προσβολή της προσωπικότητας αν έπρεπε να αποδείξουν το ποιοι είναι; Και ξέρετε ακόμα πως, όταν πριν μερικά χρόνια η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας θέλησε να εφοδιάσει όλους τους πολίτες με αριθμημένες ηλεκτρονικές ταυτότητες, ξεσηκώθηκε τέτοιος σάλος για το “φακέλωμα” που τελικά αποσύρθηκε το νομοσχέδιο;

Εμείς όμως αποκαλούμε τη Δυτική Γερμανία “αστυνομικό κράτος” (το έχω διαβάσει συχνά!), ενώ υποδεχόμαστε με αδιαφορία ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, που θα μας φακελώσει, όλους ενάριθμα.

Να σε τι χρειάζονται οι αναρχικοί. Αποτελούν τη ζωντανή συνείδηση της κοινωνίας μας. Υπενθυμίζουν συνεχώς, με την παρουσία και τη δράση τους, ότι ο δρόμος οφείλει να οδηγεί προς την περισσότερη ελευθερία!

—Μα προκαλούν! (Είναι μέσα στο ρόλο τους).

—Μα υπερβάλλουν ! (Μήπως η άλλη πλευρά;).

—Μα επιτίθενται! (Σχεδόν ποτέ. Είναι μόνιμα σε άμυνα. Αλλά δεν μαθαίνουμε τη δική τους άποψη !).

—Μα βάζουν βόμβες!

Προσοχή: Μίλησα για αναρχικούς — όχι για τρομοκράτες (η προβοκάτορες !). "Όποιος τους συγχέει πάσχει από νοητική μυωπία. Διότι είναι πόλοι αντίθετοι. Αυτός που ζητάει ελευθερία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί βία — έστω και σαν μέσο. Η βία φέρνει μόνο καταπίεση — ποτέ αυτονομία.

Οι αναρχικοί βλέπουν μακριά. Το ζητούμενο είναι μια κοινωνία ελευθερίας — από την αλλοτρίωση , την ανάγκη, την καταπίεση κάθε μορφής. Η εξουσία όποια κι αν είναι, πρέπει να συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Γιατί από τη φύση της είναι απάνθρωπη. Εξουσιάζω σημαίνει δυναστεύω. Καλή εξουσία δεν υπάρχει. Είναι ένα αναγκαίο κακό, που θα εξαφανισθεί όταν περάσουμε σε άλλες, ανώτερες μορφές οργάνωσης. (Σε χίλια χρόνια; Έστω. Αλλά αρχίζουν σήμερα!).

Προσέξτε λοιπόν καλά τους αναρχικούς. Είναι οι αλαφροίσκιωτοι, οι ποιητές της κοινωνικής δράσης. Είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος. (Αλίμονο μας και αν δεν είναι!). Δείχνουν το δρόμο. Άτσαλα, βάρβαρα, φανατικά. Είναι νέοι, δεν έχουν καλούς τρόπους (ευτυχώς!). Κάποια μέρα όμως, γι' αυτούς θα μιλάνε τα βιβλία μας — κι όχι για τους διάφορους μεγαλοσχήμονες, κυβερνήτες, κατακτητές, εξουσιαστές

Αν συμφωνούμε για την ελευθερία — πρέπει να συμφωνήσουμε και για τους αναρχικούς. Πώς είναι όχι μόνο χρήσιμοι αλλά αναγκαίοι. Ακουστέ το μήνυμα τους: έρχεται από το μέλλον. Που το θυσιάζουν καμιά φορά, στα δεκαπέντε τους χρόνια...

24.11.1985


Ν.ΔΗΜΟΥ