Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008

Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Αγίου Αθανασίου.

Σε παλαιότερη ανάρτησή μας (Ο Άγιος Αθανάσιος πρέπει να σωθεί), είχαμε αναφερθεί στο μικρό Βυζαντινό εκκλησάκι των Θεσπιών. Η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα - είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης - μας αναγκάζει να δημοσιοποιήσουμε το θέμα. Από τις 10 Νοεμβρίου διενεργείται συλλογή υπογραφών από την Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσπιών. Αποδέκτης της επιστολής και των υπογραφών είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άμεσων σωστικών μέτρων για να μην καταρρεύσει, και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε την πλήρη αναστύλωση και αποκατάστασή του.
Συλλογή υπογραφών γίνεται και ηλεκτρονικά, στα e-mails των ΘΕΣΠΙΑΚΩΝ blog - thespiaka@gmail.com - και των ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ- filoimousikisviotias@yahoo.gr .
Στο θέμα να αναφέρεται ότι πρόκειται για «τη διάσωση του Αγίου Αθανασίου».

Ημ/νία:10/11/08
ΑΠΟ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ
ΠΡΟΣ :ΥΠ.ΠΟ/ Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων
ΚΟΙΝ.:1) 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
2) Θ’ Ε.Π.Κ.Α.
3) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
4) Νομαρχία Βοιωτίας
5) Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας
6) Δήμο Θεσπιέων

Θέμα: ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΘΕΣΠΙΕΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Ο Άγιος Αθανάσιος το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική είσοδο των Θεσπιών είναι σχεδόν ετοιμόρροπο καθώς στηρίζεται σε πρόχειρα υποστυλώματα και είναι γεμάτο ρωγμές. Ο περιβάλλον χώρος του, είναι καθαρός και αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι το φροντίζουν, αλλά οι καταστροφές στην κεραμοσκεπή, στους τοίχους και στις εξαιρετικές αγιογραφίες (18ου αιώνα) είναι παραπάνω από εμφανείς. Τμήματα των αγιογραφιών, που έχουν ήδη πέσει στο δάπεδο, περισυλλέγησαν από τον αρχαιοφύλακα της περιοχής και αποθηκεύτηκαν στο Μουσείο Θεσπιών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ο Άγιος Αθανάσιος θεωρείται αρχαιολογικός χώρος και ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους αρμοδίους, για τη σωτηρία του παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου. Γνωρίζουμε, ότι οι διαδικασίες, πού αφορούν την πλήρη επισκευή και αποκατάσταση, είναι πολυδάπανες και χρονοβόρες, θα πρέπει όμως να ληφθούν άμεσα σωστικά μέτρα στήριξης γιατί ενέχει υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια για τη συντήρηση των τοιχογραφιών και την οριστική τους αποκατάσταση.

Σήμερα, λίγοι δυστυχώς είναι οι εναπομείναντες χώροι, για να μας θυμίζουν πράγματα και να μας ενώνουν. Ένας από αυτούς είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.
Σας επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό από το εσωτερικό και εξωτερικό του ναΐσκου και του περιβάλλοντος χώρου στη σημερινή του κατάσταση.
Με εκτίμηση:
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ

Ακολουθεί ονομαστική κατάσταση με υπογραφές πολιτών.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα σωθεί ο Άγιος Αθανάσιος;

Vasiliou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Vasiliou είπε...

Φιλε ανώνυμε έχεις κάποιον καλύτερο τρόπο εσύ?
Αν έχεις pesto μας,μπορεί να είναι κάτι που να μην το έχουμε σκεφτεί εμείς με το ταπεινό μας μυαλουδάκι!

Η μήπως θέλετε να ανασκουμπωθούμε και να πάρουμε στο χέρι ένα μυστρί να φτιάξουμε λάσπη και να αρχίσουμε την αναστήλωση μονοί μας!

Εγώ ευχαρίστως να το κάνω αυτό... αλλα θέλω σε αντάλλαγμα να σταματήσει το κράτος για το κάθε 1 ευρώ που δίνω να μου παίρνει τα 19ευρωλεπτά.. και γενικά τους φόρους γιατί μέρος αυτών των χρημάτων μου(μας)πάνε στο υπουργείου πολιτισμού και στην εκκλησιά που είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση και συντήρηση τέτοιων μνημείων!

Ανώνυμος είπε...

poli kali h prospatheia pou ginetai
kai xreiazetai stiriji apo olous mas
tha mathoyme ta meli tis epitrophs?

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟ ΛΕΩ. ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ;;;

Κ. ΜΠ. είπε...

Η Πρωτοβουλία ξεκίνησε από λίγα άτομα. Πάντως δεν είναι κάτι μυστικό. Ήδη οι υπογραφές συγκεντρώνονται με γρήγορο ρυθμό. Μέλη της πρωτοβουλίας είναι και όσοι βάζουν την υπογραφή τους. Μια αυθόρμητη κίνηση είναι. Μήπως και συγκινήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν κάτι, μήπως και καταφέρουμε και το σώσουμε. Όλοι μαζί. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρων και την συμμετοχή σας. Ήδη η επιστολή έγινε ανάρτηση στο Θήβα-prees.