Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

Άντε και καλά μυαλά…!

Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media.

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.


Δέκατος και απαραβίαστος κανόνας των Θεσπιακών. Τα ανώνυμα υβριστικά σχόλια εναντίων συνανθρώπων μας θα διαγράφονται άμεσα όταν αυτό γίνεται αντιληπτό από τον εκάστοτε διαχειριστή του blog.

ΥΓ. Το blog των Θεσπιακών είναι από τα λίγα στη Βοιωτία, πού έχουν ορίσει εκπρόσωπο, σύμφωνα με τον νόμο περί τύπου. Και αυτό έχει γίνει γιατί μάθαμε από παλιά να λειτουργούμε σαν εφημερίδα. Μην αφήσουμε τους λίγους ανώνυμους να καταστρέψουν ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε, λοιπόν, πάλι. Πύύύύρρρ.

Ανώνυμος είπε...

Ο blogger εμφανίζεται με ενα ψευδώνυμο, ακόμα και αν αυτο ειναι το πραγματικό του όνομα ή το όνομα που δηλώνει. Αντιμετωπίζουμε τον άλλο ανάλογα με το τι εχει να πεί, τι λέει και πως συμπεριφέρεται και τον αποκαλούμε με το ψευδώνυμο που εχει ο/η ίδιος επιλέξει.
Το ψευδώνυμο πρέπει να ειναι σεβαστό ως να μιλούσαμε εκτός νετ με κάποιον ή κάποια που μας σύστησαν ως "Τάδε" και κάναμε παρέα για λίγο ή για πολύ.
Το ψευδώνυμο δεν αποτελεί ένδειξη αναξιοπιστίας ενός, έναντι άλλου με ονοματεπώνυμο.
Αντίστοιχα, ενα ονοματεπώνυμο δεν σημαίνει απαραίτητα και αξιοπιστία.