Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008

Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς : «Επιτυχής παρέμβαση για τη διακοπή των γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ στο Μαυρονέρι».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δαύλειας συσπειρώνοντας την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τον αγροτικό κόσμο της Βοιωτίας και της Λοκρίδας ενάντια στην αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΥΔΑΠ να λειτουργήσει τις γεωτρήσεις της και να εμπορευτεί το βασικό κοινωνικό αγαθό του νερού, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους στην οικονομία του τόπου μας, υπήρξαν θετικές εξελίξεις για το θέμα.
Το ίδιο βράδυ, στις 8.00, ο Υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου παρουσία του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, του Προέδρου της ΤΕΔΚ Νίκου Παπαγελλή, των Δημάρχων Δαυλείας & Ελάτειας κ.κ. Λουκά και Παπαγεωργίου, των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Αντωνίου και Τόγια και του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ κ. Κωστούλα, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας των γεωτρήσεων του Μαυρονερίου, αφού έγινε κατανοητό ότι εξαιτίας της άντλησης του νερού, υπάρχουν βαρύτατες επιπτώσεις στην άρδευση και στην ύδρευση όλης της περιοχής.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι μονομερείς και αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις κεντρικών φορέων, που αγνοούν την Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, καταστρατηγούν βασικές αρχές που σχετίζονται με την διαχείριση των τοπικών πόρων, την οικονομία και την ανάπτυξη ενός τόπου, και παρεκκλίνουν των δημοκρατικών διαδικασιών δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Συζητήθηκε επίσης, ότι είναι αναγκαία, η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων, το οποίο θα αξιοποιεί ορθολογικά το υδάτινο δυναμικό, με βάση τα αποθέματα, τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες και τις προτεραιότητες σε περιόδους λειψυδρίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το βασικό αγαθό του νερού για όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: