Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008

Η εβδομάδα των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της GREENPEACE στο Κορινθιακό.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την Τετάρτη 1/10, το διήμερο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που από κοινού είχαν οργανώσει η Greenpeace και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον. Με αφορμή την παραμονή του ιστορικού πλοίου της Greenpeace, Rainbow Warrior, στα νερά του Κορινθιακού κόλπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην περιοχή της Αντίκυρας. Σκοπό είχαν να αναδείξουν μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της λειτουργίας στην περιοχή της Αλουμίνιον της Ελλάδος αλλά και των προβλημάτων που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον Κορινθιακό κόλπο από τη σχεδιαζόμενη λιθανθρακική μονάδα.
Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων οι ακτιβιστές και το πλήρωμα του ιστορικού πλοίου της Greenpeace, Rainbow Warrior, γέμισαν με 200 σταυρούς το θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Αντίκυρας Βοιωτίας. Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Greenpeace αναφέρεται ότι: "Σε ένα απέραντο, θαλάσσιο νεκροταφείο θα μετατραπεί ο Κορινθιακός κόλπος αφού ακόμα δεν προστατεύεται με δημιουργία Θαλάσσιου Καταφύγιου, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται επιπλέον επιβάρυνσή του με την κατασκευή λιθανθρακικών σταθμών στην περιοχή. Οι ακτιβιστές και το πλήρωμα του ιστορικού πλοίου της Greenpeace Rainbow Warrior, γέμισαν με διακόσιους σταυρούς, το θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Αντίκυρας Βοιωτίας όπου λειτουργεί το Αλουμίνιο της Ελλάδος και ενδέχεται να κατασκευαστεί λιθανθρακικός σταθμός".
"Στην περιοχή αυτή ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει ήδη αποσπάσει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα, εγκατεστημένης ισχύος 600 μεγαβάτ (MW). Σε περίπτωση που ο σταθμός αυτός τελικά κατασκευαστεί, θα εκπέμπει ετησίως τουλάχιστον 3.226.750 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπως και άλλους επικίνδυνους, αέριους ρύπους με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων των περιοχών."
«Η κατασκευή και λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων αποτελεί περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές θα πληρώνουν για τη ρύπανση ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace."
Και συνέχισε η Δέσποινα Σπανούδη από τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον ότι "Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, απορρίπτει το ενεργειακό μοντέλο της υπερπαραγωγής, του ιδιωτικοεπενδυτικού χάους και της υπερσυγκέντρωσης στην περιοχή, ένα μοντέλο με καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Αγωνίζεται για κοινωνικό έλεγχο στον ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό. Υποστηρίζει ότι η πιο ασφαλής πηγή ενέργειας είναι η εξοικονόμηση και υιοθετεί την αξιοποίηση των ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον. Θεωρεί προτεραιότητα την πρωτογενή χρήση του φυσικού αερίου και στηρίζει την σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Καταγγέλλει τις σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, τον Αστακό, τη Λάρυμνα, το Μαντούδι και το Αλιβέρι και σε όλη την Ελλάδα και αγωνίζεται μαζί με όλους όσους αντιστέκονται στο εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο”.
Την δεύτερη μέρα μικροί καλλιτέχνες γέμισαν με φωνές και παιδικά χαμόγελα τον λιμενοβραχίονα της Αντίκυρας. Σ’ ένα μεγάλο πανώ τα παιδιά επιδόθηκαν σε καλλιτεχνικές δημιουργίες με θέμα το περιβάλλον, έβγαλαν φωτογραφίες και βροντοφώναξαν «Παραιτηθείτε από τον λιθάνθρακα – QUIT COAL». Συγχρόνως, είχε στηθεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό σχετική με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία μας που θα έχουμε με τη ενδεχόμενη χρήση λιθάνθρακα. Καθώς επίσης, κάτοικοι της περιοχής ενημέρωναν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τον όμιλο Μυτηλιναίου - εταιρία Αλουμίνιο της Ελλάδος- και το πρόστιμο που του επιβλήθηκε από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για σωρεία περιβαλλοντικών παραπτωμάτων.
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την εκδήλωση: Ελένη Πούλου για τα "Θεσπιακά blog"

Με τη συνέντευξη τύπου έκλεισαν τις κοινές τους δράσεις των τελευταίων ημερών, στην περιοχή του Κορινθιακού, η Greenpeace, η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (ν. Κορινθίας). Η συνέντευξη δόθηκε στο λιμάνι της Κορίνθου, πάνω στο πλοίο Rainbow warrior της Greenpeace.
«Η Greenpeace, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ξεκινά από την περιοχή του Κορινθιακού τη δράση της με σκοπό να ακυρωθούν οριστικά τα σχέδια για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων σε αυτήν την περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στόχος της Greenpeace είναι η συνεργασία με όλα τα τοπικά κινήματα, προκειμένου η κοινή και συντονισμένη δράση να οδηγήσει στην οριστική ακύρωση όλων των σχεδίων για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων στη χώρα.»
Η φωτόγραφία και το κείμενο της τελευταίας παραγράφου από το blog της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: