Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008

Κι όμως είναι ακόμα εδώ…

Δέκα ερωτήματα…
Και τώρα που έγινε γνωστή η προέλευση των αποβλήτων ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα και να αποδώσουμε ευθύνες όπου υπάρχουν.
1. Τα απόβλητα που απορρίφθηκαν στην ανεξέλεγκτη χωματερή είναι επικίνδυνα η όχι ; Τι υποστηρίζει η εταιρία που τα παρέδωσε στον οδηγό ;
2. Αν τα απόβλητα είναι επικίνδυνα (σχεδόν βέβαιο) θα πρέπει η εταιρία (παραγωγός αποβλήτων) να τα παραδίδει σε εταιρία συλλέκτη-μεταφορέα επικινδύνων αποβλήτων η οποία να τα παραδίδει με την σειρά της σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση παραλαβής και επεξεργασίας επικινδύνων αποβλήτων.
3. Αν τα απόβλητα αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνα γιατί προορισμός ήταν τα άνω Λιόσια όπως ακούσθηκε; Ο ΧΥΤΑ αυτός δεν παραλαμβάνει επικίνδυνα απόβλητα.
4. Ποια είναι η εταιρία μεταφορέας των αποβλήτων είτε αυτά είναι επικίνδυνα η μη επικίνδυνα; Να βρεθούν τα στοιχεία της και να γίνει καταγγελία στην υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ που την έχει αδειοδοτήσει για να διενεργεί την συλλογή και μεταφορά αποβλήτων αλλά σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις παραλαβής.
5. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και για την εταιρία παραγωγό των αποβλήτων και για την εταιρία συλλέκτη - μεταφορέα των αποβλήτων τις οποίες θα πρέπει να αναδείξουμε .
6. Ποιο είναι το είδος της επικινδυνότητας των αποβλήτων που βρέθηκαν ; Πως θα ψάξουμε; Στο θέμα αυτό μπορούμε να πούμε πολλά. Η εταιρία ως παραγωγός χαλυβδοσωλήνων (κεφ. 11 και 12 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου αποβλήτων) , είναι ταυτόχρονα και παραγωγός επικινδύνων αποβλήτων.
7. Να ζητήσουμε από την εταιρία την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων της εταιρίας.
8. Να ελέγξουμε αν -παράνομα- η Νομαρχία της έχει δώσει άδεια υπεδάφιας διάθεσης των υγρών αποβλήτων από την παραγωγική της διαδικασία (λάδια μεταλλοτεχνίας κλπ) που παράγει τα οποία είναι επίσης επικίνδυνα.
9. Να ζητήσουμε με την ευκαιρία να γίνει αυτοψία στην χωματερή της Θίσβης για ανάλογα ευρήματα.
10. Πότε επιτέλους θα απομακρυνθούν;

Ζητήσαμε από την Δέσποινα Σπανούδη, μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον, να μας σχολιάσει το γεγονός.
Τον περασμένο Φεβρουάριο σε Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Θίσβης για το περιβάλλον, στελέχη της Σωληνουργείας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν που διέθεταν τα απόβλητα του εργοστασίου. Τότε υπήρχαν καταγγελίες ότι χρησιμοποιούσαν τον χώρο (ΧΑΔΑ) του Δήμου Θίσβης που βρισκόταν δίπλα στο εργοστάσιο τους. Όταν ίσως τα πράγματα δυσκόλεψαν, αναζητήθηκαν γειτονικοί χώροι όπως αυτός στο Λεοντάρι Θεσπιών που ενδεχομένως δεν είναι και ο μόνος.
Δεν είναι η μόνη αυθαιρεσία της εταιρείας. Η κατάληψη, ο αποκλεισμός της παραλίας και η κατασκευή αυθαίρετων εγκαταστάσεων, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε τον Αύγουστο στο Βαθύ.
Και υπάρχει συνέχεια καθώς και νέα στοιχεία ανακαλύπτονται συνεχώς από τις κινήσεις πολιτών της Συμπαράταξης.
Για τη Σωληνουργεία Κορίνθου- επιχείρηση στην οποία ο συνδικαλισμός είναι άγνωστη λέξη- γνωρίζουμε όμως και κάτι ακόμη: Στις 3 Απρίλη 2003, στην Κόρινθο έγινε έκρηξη που οδήγησε στο θάνατο έξι εργατών και τον τραυματισμό άλλων τριών. Σύμφωνα με τις εφημερίδες οι επιθεωρητές εργασίας τότε είχαν μιλήσει για έναν «απαράδεκτο χώρο εργασίας», εντός του οποίου είχαν ήδη συμβεί, μεταξύ 2000-2003, 18 μικρότερα ατυχήματα.
Η βιομηχανία, που εγκαταστάθηκε εδώ και λίγα χρόνια στη Θίσβη λειτουργούσε ανενόχλητη μέχρι πριν αρχίσουν οι τοπικές αντιδράσεις. Για την λειτουργία της είναι υπεύθυνοι όλοι : ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΑΝ, ΥΠΠΟ, Ναυτιλίας, Περιφέρεια, Νομαρχία και Τ.Α.
Αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών των Θεσπιών που δημοσιοποίησε το πρόβλημα και προκάλεσε την παρέμβαση των αρχών, αποδεικνύει ότι με επαγρύπνηση, ενημέρωση και κοινή δράση μπορούμε να σταματήσουμε την αυθαιρεσία.

Κοιτάξτε και θαυμάστε τι γράφει η εταιρία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ για την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος που ακολουθεί !!!
Η αφοσίωση της Σωληνουργεία Κορίνθου στην περιβαλλοντική προστασία ως αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της καταδεικνύεται από την υλοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης καθώς και από τις καθημερινές της πρακτικές. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας της Εταιρείας.
Οι εκπομπές στο έδαφος και το νερό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, ενώ οι εκπομπές στον αέρα βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο και διατηρούνται αρκετά κάτω από τα νόμιμα όρια.
Η διαχείριση όλων των αποβλήτων και των υποπροϊόντων που προκύπτουν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων γίνεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Η ανακύκλωση παραμένει πρωταρχικός στόχος για όλα τα απόβλητα και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για ανακύκλωση ακόμη και των μικρότερων ποσοτήτων. Επιπλέον η βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών εξασφαλίζει μέγιστη αξιοποίηση όλων των πόρων και ελάχιστη παραγωγή αποβλήτων.
Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο λιμάνι της Θίσβης αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα της Σωληνουργεία Κορίνθου. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές και με εξωτερικούς συνεργάτες αναπτύχθηκε ένα σχέδιο ελέγχου της ρύπανσης δύο-σταδίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε πηγή πιθανής ρύπανσης, από τρίτους, μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά και χωρίς καθυστέρηση.
Οι συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, την περαιτέρω μείωση των εκπομπών, των θορύβων και των αποβλήτων. Περισσότερα για την πολιτική προστασίας περιβάλλοντος της εταιρίας εδώ: Corinth Pipeworks (Περιβάλλον, περιβαλλοντική πολιτική).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο θα βγούμε να παρακολουθήσουμε την παρέλαση. Εμβατήρια, βήμα συντονισμένο, φαντάροι και βαριεστημένοι μαθητές. Στην εξέδρα πολιτικοί, δήμαρχοι, παπάδες και γαλονάδες στρατιωτικοί. Μόλις τελειώσει το κακοστημένο πανηγυράκι, (όλα τελειώνουν κάποια στιγμή) όλοι για ούζα και τσίπουρα στα μαγαζιά. Τραπέζωμα στην συνέχεια για τους «επίσημους». Ποιος πληρώνει; Μα φυσικά ο Δήμος. Δηλαδή εμείς. Έξοδα παραστάσεων λέγονται αυτά.

Α το άρθρο είναι για τα τοξικά σκουπίδια. Αυτά εκεί θα μείνουν. Μέχρι να τα πάρει ο αέρας (το λέει ο Δήμαρχος στο ρεπορτάζ του Σκάϊ) η μέχρι να ρίξει κάποια βροχή.

Πολλά συγχαρητήρια στον αγροφύλακα που συνέλαβε τον Ρουμάνο οδηγό. Όπως είπε στο αυτόφωρο αυτός είναι ο μόνος υπεύθυνος. Με πρωτοβουλία του πήγε τα βιομηχανικά σκουπίδια στην υποτίθεται κλειστή χωματερή μας.
Σα δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ!!!

Δ.Σπ. είπε...

Λές ο μόνος που θα την πληρώσει να είναι ο μεροκαματιάρης οικονομικός μετανάστης;
Πάντως ο Δήμαρχος εκτός που θα πρέπει να υποβάλλει μηνύσεις και αγωγές - αυτονοήτως- προφανώς πρέπει να μεριμνήσει να τα μαζέψει. Και επειδή δεν θα έχει που να τα πάει, αφού χώροι για διαχείριση επικίνδυνων βιομηχανικών στερεών δεν υπάρχουν στη χώρα μας, θα πρέπει να τα επιστρέψει στη Σωληνουργεία.

Ανώνυμος είπε...

Τα μαζεψαν χθες τα αποβλητα. Ετσι τουλαχιστον ειπαν. Ισχυει?