Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

Βιομηχανικά σκουπίδια και απόβλητα με αναγνώριση προέλευσης.

Εξελίξεις στο θέμα της παράνομης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στη χωματερή του Δ.Δ. Λεονταρίου του Δήμου Θεσπιέων είχαμε σήμερα. Φορτηγό αυτοκίνητο με βιομηχανικά απόβλητα «γνωστής βιομηχανίας» της περιοχής μας, επεχείρησε να τα ξεφορτώσει στον ίδιο χώρο, όπως και την προηγούμενη φορά!!! Ο οδηγός συνελήφθη. Το θέμα αυτό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στο Δήμο Θεσπιών αλλά και σε όλη τη Βοιωτία, στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στους πολίτες που αναμένουν τις εξελίξεις.

Για το σοβαρότατο αυτό θέμα, τα «ΘΕΣΠΙΑΚΑ blog» ζήτησαν την γνώμη του γνωστού χημικού-μηχανικού Θανάση Παντελόγλου, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και μας είπε:

Με την επιφύλαξη της μακροσκοπικής παρατήρησης. Είναι μάλλον σκόνες σακοφίλτρων από εγκατάσταση βιομηχανίας επεξεργασίας μετάλλων. Ισχυρότατα τοξική σκόνη, αναπνεύσιμα μικροσωματίδια. Η σύνθεση τους πρέπει να είναι, οξείδια βαρέων μετάλλων και τα ροζ παραπέμπουν και σε χαλκό. Οι φωτογραφίες με τις ταμπέλες παραπέμπουν σε γνωστό όμιλο. Η ανάκριση προέλευσης αστυνομική δουλιά. Αποκλειστικά ζητήστε την σαν πολίτες άμεσα. Η αστυνομία για να βεβαιώση το αποτέλεσμα του συμβάντος, το οποίο φωτογραφίζεται με επίσκεψη στην χωματερή και πιθανόν φωτογραφίες δικές τους. Για να μπορούν να κάνουν, μετά, ανακρίσεις για το ίδιο το συμβάν,(μεταφορέας, αρ. οχήματος, εντολέας δρομολογίου, ιδιοκτήτης φορτίου, νόμιμη διακίνηση του π.χ. δελτία αποστολής κ.λπ. λαθρεμπόριο τοξικών) . Το φορτίο πρέπει να μαζευτεί άμμεσα .Να μην διασκορπιστεί από τον αέρα. Να μην ξεπλυθεί από βροχή. Δουλιά επικινδυνότατη και ειδικών. Εγκεκριμένου- δανειοδοτημένου διακινητή τοξικών, με ανάθεση από πολιτεία άμεσα. Η όλη υπόθεση είναι "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης". Εάν δεν λαθεύω για την φύση, προέλευση φορτίου. Υπεύθυνος να λειτουργήσει και να εκτελεί την όλη διαδικασία, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης περιφερειάρχης κ. Σκορδάς, που πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα, γραπτά . Με αριθ. πρωτόκολλου, από Δήμαρχο εάν είναι δυνατόν. Αστυνομία, αλλιώς από πολίτες. Κ.Υ.Α.13588/725/αρθ.11,12, τοξικό ατύχημα. Μην αφήσετε να σκεπάσουν προσωρινά άσχετοι, με χώμα. Να μην κινηθούν βαρέα οχήματα κίνδυνος-σκόνη-διασπορά-αναπνοή τοξικών.

Ο Αθανάσιος Παντελόγλου γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Πτυχιούχος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1971). Πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1973) και μεταπτυχιακό ως Βιοτεχνολόγος (Βιοχημικός Μηχανικός ΜSC). Έκτοτε δούλεψε στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών και στην περιβαλλοντική βιομηχανία.. Υπήρξε μεταφραστής σε μεγάλες εγκυκλοπαίδειες (Britanica, Μεγάλη Σοβιετική κλπ) και δίδαξε σε πολλά σεμινάρια συνεχιζόμενης ειδικής εκπαίδευσης στο ΕΛΚΕΠΑ, στην Ένωση Ελλήνων Χημικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε γερμανικές τεχνικές σχολές. Σήμερα είναι Καθηγητής-Εργαστηριακός στα ΤΕΙ Αθηνών στον τομέα Ιατρικών Οργάνων και Ιατρικής Τεχνολογίας. Είναι πρωτεργάτης στους αγώνες των κατοίκων των Οινοφύτων, και της ευρύτερης περιοχής για την προστασία του Περιβάλλοντος από την βιομηχανική ρύπανση.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

sovarotato to thema ti apo ola ayta egine yparhei apantisi apo tous armodioys h tha to thimithoun kai tha to anadeijeoun meta apo ena ws sinithos apantiseis sovares tora opos h apantisi toy epistimona mpravo sta THESPIAKA

ραδι-ενεργός πολίτης είπε...

Έμαθα ότι θα έρθει ο ΣΚΑΪ σήμερα. Ε ρε αρχηγέ Κουρούνη τα κατάφερες πάλι. Έγραψες...
Γιατί έχω την εντύπωση ότι τα απόβλητα θα μείνουν εκεί...
Πότε θα έλθει το είδικό συνεργείο (Θ. Παντελόγλου το αναφέρει), να τα μαζέψει;
Μήπως περιμένουν να βρέξει;

smile είπε...

Τελικά όλα είναι εντάξει ο υπεύθυνος βρέθηκε και είναι ο αλλοδαπός οδηγός του εργολάβου που ενήργησε από μόνος του.
Η καλή εταιρεία και ο καλός εργολάβος εργοδότης του αλλοδαπού όχι μόνο δεν ήξεραν τίποτα ούτε έχουν καμιά ευθύνη αλλά συνεργάστηκαν κιόλας για να συλληφθεί ο οδηγός .
Ε ΡΕ ΕΛΛΑΔΑΡΑ!!!!!!!!!
Κι εσείς στα θεσπικα μας λέτε για γνωστή εταιρεία την οποία όμως δεν κατονομάζετε ποια είναι τέλος πάντων αυτή η εταιρεία ποιανού ομίλου?
Είναι πρώτη φορά που μολύνει το περιβάλλον με τα απόβλητα της αυτή και οι λοιπές εταιρείες του ομίλου η ευθύνονται για το τοξικό εξασθενείς χρώμιο στον Ασωπό ?
Αυτά πρέπει να τα μάθουμε και να εκτιμήσουμε ανάλογα την άποψη της εταιρείας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το έγκλημα.
Δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη σε κανέναν από τους θεσμικούς Δημάρχους, Νομάρχες, Αντινομάρχες και υπηρεσίες περιβάλλοντος της Νομαρχίας και λοιπούς αρμόδιους οι οποίοι έχουν υπογράψει τις άδειες λειτουργίας όλων αυτών των βιομηχανιών για αυτό προτείνω να φτιαχτεί επιτροπή πολιτών του δήμου Θεσπιών η οποία θα πάρει δείγματα από τα σκουπίδια και θα τα στείλει για ανάλυση σε κάποιο πανεπιστήμιο η άλλο χημείο της επιλογής της για να μάθουμε τέλος πάντων την αλήθεια

ησυχαστής είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο smile συμφωνώ μαζί σου.Αφού αυτοί οι Νομάρχες Αντινομάρχες Δήμαρχοι και όλο το συνάφι υπογράψουν και δώσουν τις σχετικές άδειες και τα παντελονιάσουν βεβαίως βεβαίως μετά κάνουν σπασμωδικές ενέργειες για τα μάτια του κόσμου....