Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008

Μουσείο Θεσπιών. Ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.


Στο φύλλο των ΘΕΣΠΙΑΚΩΝ νούμερο ένα (Μάης 1993), είχαμε αναφερθεί σε πρωτοσέλιδο άρθρο, ότι με τη κατασκευή του Μουσείου θα έβγαινε ή περιοχή μας από τη στασιμότητα και την υποβάθμιση. ‘Ολο το άρθρο εδώ. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, τότε, τα όνειρα για απόκτηση Μουσείου στις Θεσπιές γίνονταν πράξη. Η πρώην Κοινότητα Θεσπιών, παραχώρησε για 99 χρόνια, το κτήριο όπου θα στεγαζόταν. Δεκαπέντε και πλέον χρόνια μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το κτήριο έγινε περιφερειακή αποθήκη της Θ΄Ε.Π.Κ.Α. στην οποία γίνεται συγκέντρωση αρχαιολογικών ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής. Το κτήριο και ο χώρος έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η Εφορεία δεν δίνει χρήματα ούτε για τον καθαρισμό του προαύλιου χώρου. Είχαμε την ευκαιρία και την χάσαμε μέσα από τα χέρια μας. Αλήθεια τι έγιναν οι υποσχέσεις πού απέσπασε ο κύριος Δήμαρχος πριν λίγους μήνες από τον Υπουργό Πολιτισμού κύριο Μιχάλη Λιάπη στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Σχηματαρίου; Διαβάστε εδώ. Τα ΘΕΣΠΙΑΚΑ και όχι μόνο, πιστεύουν στην αναγκαιότητα ύπαρξης νέου Μουσείου στις Θεσπιές. Τώρα με τις νέες συνενώσεις των Δήμων (Καποδίστριας 2), χάσαμε την ευκαιρία αυτή. Και οι ευθύνες βαρύνουν όλους τους Δημάρχους της τελευταίας δεκαπενταετίας. Όλοι νόμιζαν ότι με το να χαρίσουν ένα όμορφο πραγματικά κτήριο στο Υπουργείο, αυτόματα γινόταν και Μουσείο. Αγνοούσαν φαίνεται ότι για να γίνει κάτι τέτοιο έπρεπε να εργαστούν πάρα πολλοί άνθρωποι. Αρχαιολόγοι, Μουσειολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, εργάτες και πολλές άλλες ειδικότητες για να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο έργο. Πριν δύο χρόνια τελείωσε το Μουσείο Σχηματαρίου και παραδόθηκε στο κοινό. Μέχρι τον Οκτώβριο τελειώνει το Μουσείο της Χαιρώνειας. Οι εργασίες στο νέο Μουσείο Θήβας συνεχίζονται. Το Μουσείο Θεσπιών παραμένει ακόμα (και πολύ φοβόμαστε οριστικά), στα χαρτιά.

Είχαμε υποσχεθεί ότι σε επόμενες αναρτήσεις μας θα παρουσιάζαμε το πανέμορφο νέο Μουσείο του Σχηματαρίου πού λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες. Κάναμε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με τις εργασίες ανακατασκευής και επανέκθεσης. Το παρουσιάζουμε στα ΘΕΣΠΙΑΚΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Δείτε το.

2 σχόλια:

ο κασκαβελαίος είπε...

Μπράβο για την ποιότητα του μπλόκ σας και ιδιαιτέρως για τήν ανάρρτηση με θέμα το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ.
Μόνο που για να το καταλάβουν οι ιθύνοντες επειδή δεν ιδρώνει το αυτί τους τόσο από άγνοια όσο και από αδιαφορία μην τους αφήσεται σε χλωρό κλαρί.
Να το ξανακάνεται θέμα.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ!
ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ!

Μουσείο των Θεσπιών ένα όνειρο που πρέπει να γίνει πραγματικότητα αν θέλουμε μια άλλου τύπου ανάπτυξη για τον τόπο μας που θα ορίζεται από το τρίπτυχο: ανάδειξη και διάσωση όλων α)των πολιτιστικών στοιχείων, β) των τοπικών προιόντων και του γ) φυσικού περιβάλλοντος μας. Ας φανταστούμε έναν πολιτιστικό περίπατο που να ξεκινάει από το ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ και τα όποια αρχαιολογικά ευρύματα των αρχαίων ΘΕΣΠΙΩΝ, να συνεχίζει στον ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ και να καταλήγει στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ. Τέλος να περιλαμβάνει γεύμα με τοπικά προιόντα απο την περιοχή.Ή ας φανταστούμε να γίνονται καλλιτεχνικοί αγώνες στην ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ.Ή .............

Υ.Γ. Ας ανοίγει τουλάχιστον μια εβδομάδα το χρόνο για να το επισκέπτονται οι μαθητές του Δήμου μας.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί, άν όχι όλοι οι τοπικοί άρχοντες νομίζουν ότι το να γίνει ένα μουσείο είναι εύκολο πράγμα. Είδα το φωτογραφικό αφιέρωμα στο μουσείο Σχηματαρίου και κατάλαβα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Ένα Μουσείο δεν είναι απλά ένας χώρος τοποθέτησης εκθεμάτων αλλά προηγείται τεκμηρίωση και μελέτη. Τα εκθέματα μπαίνουν στις προθήκες σαν θεματικές ενότητες πλέον. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να καταλάβει τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και εν προκειμένω Θεσπιέων. Μην έχουμε αυταπάτες. Το μουσείο θα μείνει όνειρο δυστυχώς. Ευτυχώς που μερικοί άλλοι φωτισμένοι συγχωριανοί μας προσπαθούν να στήσουν τον Δημόφιλο σε μια πλαγιά. Τώρα πού κολάει αυτό; Πλάκα κάνω. Αν ήθελαν το καλό μας να πάλευαν για να γίνει μουσείο στο χωριό. Τόσες γνώσεις και γνωριμίες έχουν. Το μόνο πού επιδιώκουν είναι η αυτοπροβολή. Τέλος.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!